Jump to content

Alvefridh

Basic Member
  • Posts

    109
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    3

Alvefridh last won the day on August 25 2018

Alvefridh had the most liked content!

About Alvefridh

  • Birthday 09/22/1989

Personal Information

  • Ort
    Höör
  • Land
    Sverige

Overlanding information

  • Fordon
    Inget fordon
  • Kommunikation
    VHF/UHF
    PMR (446Mhz)
  • Övernattning
    Annat

Recent Profile Visitors

1,237 profile views

Alvefridh's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

141

Reputation

  1. Tack för feedback! Vad jag förstår gäller detta inte alla Sorento. Vissa modeller saknar helt differential i fördelningslådan, vid 4x4 hög/låg är det 50/50 fast fördelning mellan fram och bakaxel. Sen finns det också TOD lådan, Torqe On Demand, den är lite speciell, ger ingen drivning till framhjulen utan att bakhjulen spinner. Är också deaktiverad vid lägre hastighet än 7km/h? Går att koppla om elektriskt så den låser sig riktigt.
  2. I dessa tider vet man inte vad man ska tro. Ena veckan ska alla köra bensin, sen diesel, nu el. Vad blir det härnäst? Vilken som är smutsigast läser man artiklar om var varannan vecka nu känns det som. Den ena kommer fram till motsatta slutsatsen av den andra, hur ska samhället ställa sig till det? Jag tror på att en äldre bil som hålls rullande längre ger en mindre påverkan för miljön än att byta ut. Vi lever i ett konsumtionssamhälle. Allt ska vara så billigt som möjligt att det är inte ekonomiskt hållbart att reparera, släng och köp nytt istället. Och miljön får betala för detta. Nu är jag inte så påläst i detalj om klimatpåverkan från människan. Såg iaf en intressant dokumentär om hur temperaturen på jorden gick upp och ner i cykler mellan istider, vilket är oundvikligt. Enda skillnaden är att människan påskyndar att nästa istid kommer fortare. Rätta mig gärna om det är fel.
  3. Hej Väldigt maffigt stuk på din pajero, gillas starkt! Kanske svårt för dig att svara på, men hur stor skillnad i framkomlighet är det på pajeron i sin orginalform och Sorento som din vän kör? Har provkört en sorento och snubblade precis på pajero. Det som lockar är lite mer utbud på delar än till sorento.
  4. Kom och tänka på denna. Electric G-Wagen https://youtu.be/k-y5HHREoUc
  5. Så kommer det troligtvis att bli. Jag hoppas på syntetiskt bränsle som fungerar i befintlig infrastruktur och fordon. Finns mycket pengar att tjäna i det.
  6. Läste också en artikel om detta ämnet idag. Förbudet skulle gälla nyförsäljning av fossildrivna fordon, inte förbud mot de fossildrivna fordon som finns i landet. Förslaget måste ner i EU innan det kan tas beslut här hemma, tror inte att de övriga stora länderna kommer att godkänna ett totalförbud. Mer troligt kommer det bli svårare ekonomiskt att köpa en efter 2030. Man undrar lite vad som hände med Audi och deras sk E-diesel och E-bensin som va aktuellt för ett par år sen. Syntetiska bränslen som skulle fungera i vanliga förbränningsmotorer.
  7. Då kanske jag inte bör vara så orolig. Outlandern ser ut som en trevlig bil, men saknaden av lågväxel faller den bort för mig. Har två krav på ny bil, AC och lågväxel. Allt övrigt kan jag vara utan.
  8. Trycket i sig kommer nog inte vara några problem, håll mer koll på gångtiden då kylningen kan vara ett bekymmer. Min lilla kompressor står det max gångtid 30s sen av i minst 15s oavsett tryck. Har provat och köra längre men den blir duktigt varm.
  9. Hej Jag använde mig av kopplingsplint som denna, en röd och en svart. Håller allt snyggt och prydligt. Seasea.se har många produkter inom marint som går att använda till overlanding byggen https://www.seasea.se/el/installationsmaterial/elinstallationsmaterial/kopplingsplint-5
  10. Hej gott folk I mitt jakt på ny overlanding rigg så har jag sett många modeller med aktivering av lågväxel via knapp/vred istället för spak. Har själv varit lite skeptisk till detta efter min Ford Explorer Sport från 1997 som inte alltid ville gå i och ur. Med min Geländewagen kändes spaken som mer driftsäker. Detta är säkert mycket beroende på biltillverkare, men bör man undvika detta generellt eller strunta i vilket? Någon här som kör med elektrisk aktivering och hur upplever ni tillförlitligheten på detta?
  11. Offroadhusvagn någon? Caretta Offroad 2019 https://www.blocket.se/vi/76698638.htm
  12. Har sett kit till sportage utan kil, men jag hade personligen gjort likadana som på bilden. ? Sorento är tydligen inte så vänlig att höja fram, mycket mer än 30mm och man får problem med vinkeln på CV knutarna vid full flex. En höjningsfjäder och puck lär ge för stor höjning. Då blir karosshöjning ett alternativ för att få in större däck, vilket i sin tur bidrar till mer markfrigång. Är själv inte för höjningspuckar, ja de höjer bilen. Men det ger inte bättre fjädringsväg uppåt, för fjäderns ihoptryckta längd är den samma.
  13. du verkar ha hittat en del trots allt alltid en utmaning att modifiera en lite udda bil. En mild höjning skall inte vara ett större bekymmer, 30mm med fjädrar och så en karosshöjning. 15mm ska gå med orginal bultar, som tydligen skall vara svetsade i chassit. vill man högre får man byta ut bultarna. har läst en tråd om någon som fick in 235/85/R16 på sin, motsvarar nästan 32"
  14. Tack så mycket för din info! har också läst om rosten runt bakaxeln, ett måste att kontrollera. Frågan är hur törstigare V6an är jämfört med 4an, mest märkbart blir det nog när bilen är lastad. Har hittat uppgifter från runt 1l till nästan 2l/mil med V6an Jag har min gamla Geländewagen och jämföra mot ang väghållning och komfort. Den gick som bäst med baksätet i och 400kg last, annars va det bara stötigt och skramligt. Törstig blev den även, 1,1-1,4 va inget ovanligt Hittade denna bilden på nätet, går att göra ganska fräna med enklare medel. Höjningsfjädrar går att få från www.4x4offroad.se
  15. Alltid trevligt att hitta fordon som tidigare ägare har tagit väl hand om Hur upplever du den motorn? slö? törstig? är på jakt efter ett nytt åk och har sneglat lite på en sorento. Det får bli en bensinare, vill inte ha den dyra skatten. Jag har inte kommit iväg och provkört någon än, står lite i valet om den stora V6 är att satsa på eller den mindre 4an.
×
×
  • Create New...