Jump to content

Sebastian Daniec

Basic Member
  • Posts

    45
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    10

Everything posted by Sebastian Daniec

  1. Hyrde Tentipi tält vintertid just för att jag ville elda i det och se hur det var. Oavsätt hur många videos på tuben jag plöjde och försökte övertyga mig själv att det var bra blev upplevelsen inte helt som jag tänkt mig. Dvs inte dålig men annurlunda. Så det är väl mitt tips, hyr ett tält på tex Hygglo och se om det passar din setup.
  2. Vi har spenderat två somrar med det här tältet och gillar det jättemycket. Det bästa med det är det stora takfönstren som släpper in dagsljus. Även vid regnigt väder känns det mysigt att vara i tältet. Vi säljer det då vi vill ha nåt som passar vår snabba resstil mer. Tältet tar ca 4-5 min att sätta upp och 8-10 att sätta ihop för en person. Betydligt fortare om man är två som hjälps åt. Vi har en liten kille som ser till att bara en person kan packa tältet Dare to be different, holländskt märke där man lagt mycket tid på kvalitet. 180 cm bred madrass ger gott om utrymme för två vuxna och en tvååring på tvären. Nypris för tältet med förtält, isolering samt tillbehör gick på ca 38 000. Mitt pris 25 000 kr
  3. Kommer vara där i två dagar, hoppas någon mer från forumet ska dit! 1 dag 180 kr eller två dagar för 250 kr https://www.overlandadventureexpo.com/
  4. Vilket sammanträffande, vi var där den 20 Juli 😄 Måste erkänna att det var inte lätt att hitta ingången till campingen med google maps.
  5. Så kul att läsa hur dina tankar går @CampForCer kring utrustning. Skippa anexet, hyllsystem, Ecoflow 😄 Slängde ut ena baksätet och byggde en liten plattform för kylen, nu kan vi ta kalla drycker under färd. Sen lådsystem för mat, kastruller och kläder. Vi får se hur det funkar. Har markerat ut några ställen över alperna, klassiska overlander ställen och även några andra. Kollar på youtube och markera ut så fort jag ser nåt jag vill besöka.
  6. Det är på tiden att jag slutför den här resan innan nästa börjar 😅 Vi tar oss till Höga Kusten och här har vi knallat upp på Valkallen. Kan starkt rekommendera att besöka stugan som finns på toppen. Utsikten är fantastisk och det går att övernatta om man vill njuta av en solens spektakel. Vi kör vidare norrut och besöker ställen som jag besökte året innan på min solo hike. I naturen lämnar vi bara fotsteg! Gulaschsoppan värms upp med vedeldade köket. Natten spenderar vi vid Mäja Fäbodar i närheten av Ullånger. Ett av många stop för de som vandrar Höga Kustenleden. Dagen efter tog vi en topptur till Fäberget. Fantastisk utsikt och grymt bra vindskydd. Ta med nåt att grilla! Vi lämnar Höga Kusten och rör oss mot Skellefteå. Jag inser att jag har glömt mina Lundhags kängor, misstänker parkeringen vid Fäberget. Djupa suckar hela vägen till Skellefteå. Nästa inlägg kommer ha betydligt mer bilmaterial då vi besöker en Ö nära den Finnska gränsen!
  7. Kunde inte med att skiljas, hade en säker köpare till slut men det kändes inte rätt. Riktigt glad åt beslutet, nu satsar vi på att säkra så grabben inte trillar ut och förbättrar en del på bilen 🙂
  8. Riktigt välproducerad overlanding serie. Finns 4 avsnitt och 5 släpps nästa vecka. Kan starkt rekommendera!
  9. De lägger ut nät med båt, låter det stå ett tag och sen drar de in den med traktor. Det uppskattades inte av alla bybor hörde jag i bastun 😅 Eller hur, kul när en pryl har fler funktioner!
  10. Vi fortsätter norrut, letar efter ett ställe att återvinna våra 450g gasflaskor men det är inte lätt. Hungern kallar och google maps åker fram. Höglunda gård, 4,6 i betyg. Ok det får duga 😉 Idyllisk gård med fantastisk utsikt och härliga jordnära människor som driver den. Maten var närodlad och riktigt bra. Till efterrätt blev det våfflor i vanlig ordning. Finns de på menyn ska det provas! Sonen får snabbt nya kompisar. Ett litet stop på Ica, systemet och det är dags att leta övernattning. Vi hittar till slut en plats men när vi kommer fram ser vi en gigantisk husbil från Holland. Jaja, lite imponerande att den tog sig hit på den smala grusvägen. Jag kör fram för att vända och upptäcker då ett smalt passage som leder till den steniga stranden. Jag är inte sen att svänga in och krypa fram till stranden. Vi belönas med en fantastisk utsikt över Storsjön. Det holländska paret kommer nyfikna fram och vi ursäktar oss lite att ha pajat deras utsikt. Samtidigt kan jag inte sluta känna mig nöjd över att de har lyxen men vi har utsikten 😎 Efter resans skönaste natt vaknar vi till ännu en fantastisk dag. Idag ska vi lämna Jämtland och styr österut mot höga kusten. Efter ett par timmar stannar vi för lunch och hittar bokstavligt talat ett smultronställe. För varje meter som vi går ser vi mer och större smultron som vi plockar. Till slut blir det löjligt och vi bestämmer oss för att dra innan vi blir kvar till vintern. Vi stannar till för kvällen på ett ställe som vi upptäckte året innan med en hyrd husbil. Den dagen hade jag riktigt uselt humör och jag behövde stanna för en paus. Det blev riktigt lyckat. Så nu året efter är vi här men det är även massa andra människor från byn. Här ska det fiskas med båt och traktor. Dagen efter tjötar jag med några förbipasserande bastubadare och blir inbjuden att hänga på. Jag tackar aldrig nej till bastu.
  11. Vi har bestämt oss att sälja våran äventyrsbil och satsa på nåt mer familjevänligt, VW Transporter med 4Motion etc, när grabben är äldre kommer vi kanske köpa en riktig 4x4 maskin. Man vet aldrig men nu känns det som rätt beslut. https://www.blocket.se/annons/goteborg/suzuki_grand_vitara_5_dorr_2_4_4x4_automat_lagvaxel_taktalt/99530831
  12. Ja den väger inte så mycket men jag måste nog ha en som svingar horisontellt så jag kan stå i köket. Jag kanske ska rita på nåt och försöka bygga det själv. Skruvar bort kroken på min och fäster den där. Nån som har tips på verkstad där man får låna svets, helst TIG men MIG går också bra.
  13. Jag ska fundera på det, det blir lite väl mycket extra vikt, kan tänka mig att en stålkofångare väger en del.
  14. Jorå, ca 6000 kr. Tänker du att jag ska montera en svängarm i den?
  15. Jag har en önskan om att kunna ha ett reservhjul samt en extra dunk med soppa. Vitaran förlorade reservhjulet i bakluckan från 2009 tror jag. Iaf i europa, i sydamerika fanns den kvar fram till 2014. Jag har två alternativ som jag ser det. 1. Byta baklucka, samt kofångare. I Sverige blir det väldigt dyrt, det är få på marknaden. Har dock hittat i Polen där det finns väldigt många och mycket billigare. + Hyfsat billigt om man ändå ska åka genom polen. - Gångjärnen tar rätt mycket stryk med orginal reservhjulet. Det innebär att jag kommer behöva byta dem oftare och luckan kommer hänga mer vilket inte är så bra för köket som hänger i luckan. 2. Skaffa en swingaway bar som man monterar på dragkroken. Där behöver man byta till en fyrkantig som jag ser ofta på pickups. +Lasten hamnar inte på gångjärnen till dörren, kan bära mer vikt som tex extra bränsle - Måste byta dragkroksfäste och det vet inte jag om ens finns till vitaran. Vart letar man? - Importera swingaway bar från australien för jag hittar inte det i europa. Jag föredrar alternativ 2, vad tror ni?
  16. Dagen efter sökte vi oss till Nysäterns Fjällgård, ryktet var att deras våfflor var nåt extra! Det kan jag säga stämde bra, värt varenda krona! Det fanns några djur på gården, bla en häst som vägrade flytta på sig när man skulle backa. Efter en regning och slitig dag hittade vi till slut ett ställe som såg trevligt ut. Regnet hade lagt sig och vi börjar gilla stället. Såg ganska nytt ut, tja vi kanske stannar nån dag eller två. Lugnet är magiskt. En silvertärna jagar efter fisk. Allt är blött idag men imorgon ska det eldas då bättre väder spås! Den här anläggningen är ingår i "Fiska i Berg" Det blir hyfsat varmt och gott dagen efter, jag fyller år och allt är toppen. Vinden blåser från skogen ut över vattnet så myggen får inte nys om oss, det är iaf min teori. Vi bestämmer oss för att stanna en dag till. Ni kanske undrar var jag tänkte där. Förmodligen tänkte jag inte alls, riktigt skönt att bara glo över vattnet och beundra naturen. Dagen efter blev den varmaste. Vi badade och slappade så som man ska på semestern. På kvällen blev det lite matlagning över eld. Skönt med ett riktigt vindskydd och bord. Lyxigare behöver det inte vara. Fiskmat Så här ser en soluppgång ut kl 5 på morgonen. Det blir sista frukosten på den här platsen. Vi känner oss utvilade och redo för nya äventyr.
  17. Här är ett trevligt gäng jag kollar på, underhållande och man lär sig ett och annat!
  18. Så lite så 😊 Jag går själv med idéer om bilbyte men som tur har jag min familj som behöver min tid. Annars hade jag suttit på yotube, blocket största delen av min fritid 😅
  19. Synd, hoppas ni får till det snart. Jag kan tänka mig det är fint även på vintern, lagom fjäll för lite toppturer med skidor. Jag tror det räddade oss lite att vi körde på många grusvägar.
  20. Efter några dagar känner vi oss mätta på platsen och är redo för nya äventyr. Vi tar oss några mil nordväst till Hede. När vi kör förbi en verkstad med stor skylt "HJULINSTÄLLNING" blir jag snabbt påmind om tanken som har besvärat mig under resans gång. Jag borde ha gjort en hjulinställning efter höjningen av bilen, men i all hast med bygget av köket och hundra andra saker blev det aldrig av. Jag skäms för jag borde veta bättre. Nåja, jag stannar kvickt och försöker boka tid. Som ni säkert vet, under semestertiden är det extra svårt att få en tid. Bilmekaniker vill också vara lediga och halva Sverige är ute och kör sönder sina bilar. Vi möter en lugnt och hjälpsamt kille som tittar på kalendern och gör lite justeringar. Vi får en tid nästa morgon! Jag känner en lättnad samtidigt som jag är lite nojig att däcken har slitits ojämnt. Vi fyller på nödvändiga vätskor på macken, uppgraderar kofångaren, frågar lokala om bästa matstället och efter måltiden söker oss upp för Husberget i hopp om en plats med utsikt. Utsikten blev mest träd, och sten men vi klagar inte, hittills har vi haft fina ställen och mestadels bra väder. Kl 9:00 lämnar vi in bilen och nu ska vi slå ihjäl nån timma eller två. Mitt emot däckverkstan finner vi en betydligt äldre verkstad som står med vida dörrar. Där skymtar jag en Volvo P1800 i bra skick men lite dammig. Jag har ganska lätt för att börja prata med främlingar så där står vi säkert en halvtimma. Hans P har drivit den verkstan sen 80 talet och berättar lite historier. Min son har hört nog och börjar bli otålig, vi drar till campingen för att hitta en dusch och en lekplats. Efter en kalldusch för 50 spänn hittar vi en lekplats. Där upptäcker jag att min son har en naturlig fallenhet för att hålla i ratten och skrika. Förstår inte, han kollar inte på tv... Däckverkstan hör av sig att bilen är färdig. Jag får veta att hjulinställningen var så dålig att den inte gick att mäta. Däcken hade slitits lite ojämnt, speciellt vänster fram. Nu får jag bara gilla läget och vara nöjd med att vi kunde åtgärda problemet innan det gått för långt. (På bilden: en typisk knyckfluga, tog den på bar gärning mitt på ljusa dan) Efter ett besök på turistbyrån får vi tips på utflykt. Det blir en familjevänlig bestigning av Sånfjället (ibland svatat med "o"). Tydligen Sveriges björntätaste fjäll. Vi svänger förbi Ica, inhandlar sötsaker och med ny hjulinställning spikraka vägen mot fjället! Det är nåt med fjäll och berg, jag får en lust att bestiga dem och avnjuta utsikten. Det är nog mamma jag ska tacka som drog med oss skitungar på vandringar när vi var små. När de tror att ingen ser på, frossar fjärilar i andra saker... Enligt guiden ska det finnas ett till träd som är ca 9500 år gammalt på sonfjället, alltså en släkting till Old Tjokko vid namnet Old Rasmus. Hade vi haft mer tid hade vi kanske utforskat mer och letat efter det. Vi tar det nästa gång. En perfekt vril att göra kåsa av! Vi vänder oss om och tar in den mäktiga vyn. Sonen nöjd och nyfiken på allt. Samtidigt som solen sjunker börjar vi vandra mot bilen. Utan täckning kan man lösa många problem. På väg genom skogen hörs min sons stämma högt. Vi såg aldrig nån björn. Vi var ute i 6 timmar och gick en mil och gjorde 365 höjdmeter enligt Guru Maps.
  21. Kul att höra! Kommer sätta mig med det ikväll, knäppa en Eriksberg karaktär och snickra ihop ett inlägg när jag har så fin publik som väntar! Det är skönt att ta tag i bildsortering, nåt jag lagt åt sidan för det mycket jobb. Daglig uppdatering under resans gång är kanske lättare. Fanns dock aldrig tid för det.
  22. Tack för de fina orden Lukas, det är extra kul att göra inläggen när man får läsa så fin feedback!
  23. Nordöst om Idre ligger Sonfjället, öster om fjället ligger sjön Magrassen. Detta blev en fullträff. Så fort vi kom sa vi att här stannar vi ett par dagar. Det är en ganska skön känsla för att packa upp och ner varje dag tar på krafterna. Nu blir det naturprogram i det här inlägget. Fint ställe att avnjuta en kaffe. Vill man ha sandstrandspromenader finns det också. Fanns en hel del att utforska längs med sjökanten. Innan vår utresa, i början på april träffade vi det här unga paret från Frankrike utanför Göteborg. De skulle påbörja en 4 månaders resa runt om i Sverige. Vi hjälpte dem att fixa hjulinställning hos Pekka och sen sågs vi inte på några månader. När vi sedan var på väg upp och de på väg ner möttes vi för en gemensam camp. Det var lite av en ögonöppnare för oss när vi såg hur dessa två studenter klarade sig på så lite och ändå hade stora äventyr. När de körde upp var Njupekärs vattenfall (nämt tidigare i inlägget)helt frusen. Hur som här är ett litet klipp ur det mötet.
  24. Hej Norlin, Tycker du har sammanfattat det bra. Suzuki Grand Vitara är ganska populär i öst och sydamerika. Det är ganska kapabel och med pålitlig motor (2.4 bensin) Jag skulle säga att det är lite av en "Off road sleeper" om du orkar kolla videon. + Ladder frame inbyggd i chassit + 4x4 settings (N, 4H, 4H Lock, 4L Lock) + Finns höjningskit, från Old Man Emu, Ironman, Dobinsons. Jag själv kör Ironman dämpare och fjädrar med +200 kg extra last för overlanding. Det går skaffa +400 kg också + Diffspärr finns att skaffa, både trycklufts och elektrisk + Hasplåtar från olika tillverkare + Frontrunner takräcke mm Det som inte är så positivt -Soppaförbrukningen är hemsk i stadstrafik, iaf med 2.4 bensin -Automatlådan har bara 4 växlar, drar minst bränsle precis när du paserat 70 då fjärde växeln läggs i -Markfrigången är inte imponerande Kollade på Vitara innan jag valde Granden och jag var rätt imponerad av Allgrip. Tyvärr har den ännu sämre markfrigång och vinklar, samt inte mycket till påbyggnadsdelar. Men allt beror på vad man har för krav på off road. Som kapabel och bränslesnål bil tror jag den är rätt bra kandidat. Jag skulle ta titta på Dacia Duster också. För mig den kan vara rätt bränslesnål med rätt motor och ganska kapabel. Det finns en stor community kring Dustern så det säger en hel del. Mina två cent ang Subaru och CVT, sandkörning och långa uppförsbackar resulterar i många pauser då systemet stänger av för kylning av CVT
×
×
  • Create New...