Jump to content

Wibergs turer 2020


Wiberg
 Share

Recommended Posts

  • Moderators

 

 

Jaha, hur fan börjar man en sån här tråd då?

Med en resa kanske? Utan att överhuvudtaget referera till den totalt stillastående garagetråden - det menar jag vore det bästa, vad tänker ni?

Eftersom alla läsare tydligen är eniga så agerar vi så som trådstartare ( TS ) hintar om då - med en resa.

2020-02-08 Spontantur med Mr Eriksson efter avtal på FB

Eriksson lägger ut en tråd om att han vill ut och resa via FB. Jag går i mig själv, kollar med HSB och vipps så finns det faktiskt plats till en tur " på sparken " .

Jag vet inte hur det är med er andra men jag har ett kraftigt behov av att, med jämna mellanrum , komma ut i guds fria natur och bara vara mig utan för mycket Entourage. Det Eriksson bjuder upp till är precis det jag behöver. Trots att turen är annonsread via FB är det bara Eriksson och jag som vill och kan dra. Ja men du, det var synd...

Oavsett, vi möts på väg mot Årjäng, äter skräpmat i sagda stad, handlar det vi behöver och kör in på relativt kända spår på väg mot ny camp,

När vi närmar oss kvällens utvalda Camp så ser redan på långt håll att det är folk där  - det är tre gubbar som är ute i ungefär samma ärende som oss - komma sig ut och ha det gött. De välkomnar oss till Camp och vi bondar riktigt bra.

Jag sliter med mig själv ang boende - jag är riktigt lat men önskar bra komfort - taktält är det mest ideellla. Men nu är det ju vintersäsong och taktält är undanstuvat i källare och det finns inte en chans att jag monterar det innan säsongen är här. Så vad gör vi då då? 

Jo vi tar all den där " villhöverutrustningen " vi har och bor efter principen att " det enkla är ofta det bästa " .

Tortyrinstrument från biltema + Expbed + herrejössessovsäck och allt insvept i en Jervenduk parkerat under en gran. Där har du nog mitt koncept vad gäller övernattning framöver. Kanske jag kastar in en hammock i bland. Så jävla skönt att ha så lite att förhålla sig till. Nästa steg är att hitta något som eliminerar tortyrinstrumentet för att ytterligare reducera plats och vikt. Ett liggunderlag som hindrar Expbededen från att punkteras kanske?

Det blir en precis lagom lång kväll med våra nya bekantskaper och den enda " snaggen " jag hittar med mitt enkla boende är var fan stoppar jag det som måste vara torrt och helt? Efter en kort överläggning med mig själv så åker mina glasögon ner i skorna som hamnar innanför Jervenduken där resten av ytterkläderna också hamnar. 

För er som inte helt vet vad Jervenduken är för något - där har ni missat något. Sök här på forumet och på YT. Den förenklar livet för alla som vill bo utomhus som uppsummering ;) .

Lördag morgon så vaknar jag relativt sent enligt min nya väckarklocka. Efter en kopp kaffe eller två så tackar vi våra nya vänner för sällskapet och styr mot en militär installation från 40-talet som Eriksson har snokat rätt på.

Vi tilbringar en timme plus på att kolla kulsprutevärn, befälsbunkrar och skyttegångar enligt TEK 1940. Jag är jävligt oening i plassering av hela ekipaget rent geografiskt och hur det är utformat - Eriksson not so much där han kryper runt i varenda vrå av denna väldigt väl bevarade installation från en tid där krig utkämpades på konventionellt sätt. Det är kallt och rått, jag går med händerna i byxfickorna och muttrar om hur jag hade tatt bakvägen oavsett...

Efer våran " Battle of the Bulge - light " så styr vi ut mot ett område som jag har kollat lite på tidigare, men i brist på uppbackning, bara har smakat lite på.

Det bjuder på en del lera, lågväxel och trollska spår vilka leder fram till en Camp som vi kommer att njuta gott av senare i sommar. 

Allt i allt - jävligt ok första tur 2020 ;) .

20200208_120226.thumb.jpg.75448371c36fcf1f218c1b6e66c53634.jpg

 

20200208_123407.thumb.jpg.a9ffd9e733ea43bc8fd7b77e8a4b8529.jpg

 

20200208_105814.thumb.jpg.b91e0f7f1cc0f61dda65e088794deda5.jpg

 

20200208_105828.thumb.jpg.8256c2c3e13fa918d0e1e2e7b88997b0.jpg

 

20200208_105507.thumb.jpg.6ffa6e0e0c3e46ddea296c5e319e0253.jpg

 

 

  • Like 11
  • Thumb up 2
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

  • Premium Member

Ja visst är det alltid skönt att komma ut en runda! 

Tog ett tag innan jag kom på vad ”tortyrredskapet från Biltema” innebar! 😂

Det är väl just det där med förvaring av kläder, skor samt plats att ta på sig när det regnar som är begränsningen vid riktigt light camping.

Har man markisen på bilen kan det ju vara ett alternativ att bädda direkt under den.

  • Thumb up 1
Link to comment
Share on other sites

Härligt!!  :) 

Järvenduk har jag sett är bra. Förstår du sliter med boplats på vintern, men du får ju inte rata lavvon o kamin! Var skall då jag sova!? :/  :) 

Härliga bilder och filmer. Håller med om att Cornelis gjorde sig bra där.

Blir en bra 2020-trå detta :) 

  • Thumb up 1
Link to comment
Share on other sites

Finfin start på året dette Jon. :)
Når det gjelder Exped og Jervenduken har vi gode erfaringer med exped inni duken, da er det omtrent null sjanse for punktering. Ikke sklir du, og alt er tørt og godt.
Jeg bruker å samle sko og klær helt nederst i duken, for da kommer den ikke i veien for meg når jeg sover heller.
Er det kaldt ute, har jeg tatt klærne på innsiden av soveposen en time før jeg står opp, så er klærne varme.

På soloturer kunne jeg godt tenkt meg å teste en swag, men syns prisen er litt drøy bare for testingen sin del.

Edit:
@Steinvaldsens overnatting på Vårtreffet 2018, mye samme som du har brukt tenker jeg.
Bilde 17.05.2018, 23 33 43.jpg

 

Mitt opplegg, på bakkenivå med Exped inni duken. Testet og godkjent ned til -5 utendørs, -10 i annex. :D
Bilde 19.05.2018, 07 17 01.jpg

Edited by iknutis
  • Like 3
  • Thumb up 3
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • Moderators

28/2 -1/3 - Glaskogen

Ett glatt gäng tog turen till Glaskogen för att köra lite bil och snacka runt brasan på kvällen.

Mina två yngsta var med och därför åkte taktältet på - vad hände med orken att sätta upp lavvo?

Första kvällen blev väldigt sen - så länge sedan man mötte alla och mycket att ta igen. Till trots för detta så var jag uppe och blev serverad Bialettikaffe ca 0730. 

Vi styrde via en god del omvägar mot Åmål där vi intog pizza till lunch på en av de ca 25(!) pizzeriorna Åmål ståtar med.

Efter lunch så kollade vi på den nerlagda järnvägen mellan Åmål och Svaneholm - f.d Svanskog. Jag har funderat i flera år på att göra en " Stand by Me " där, den enda som backade mig var min partner in crime - Mr Eriksson :) . De andra valde att köra runt, vilket pga en herrejösses massa stängda bommar tog ca en timme. Vi avtalade,via radio, en alternativ mötesplats där mina arvingar och Mr Eriksson roade sig med att kasta sten på, i och under isen. Jag tog 5 minuter på ögat...

Eftersom järnvägen hade fallit alla deltagande i smak så guidade jag glatt vidare med friskt mod. Varför inte testa ytterligare ett nytt spår jag hade funderat på?

Efter att vi hade rullat in i skogen - rätt långt - faktiskt så långt att det inte gick att vända längre, så gick spåret från att vara lite krångligt till relativt ganska mycket krångligt. I alla fall för den helt nya Izuzu hyrbilen, den relativt orginala Touaregen och den ca lika orginala LC 200an :D . Men med rutinerade förare och bra spotters så kom alla bilar ut ur skogen ca lika hela och rena som när de rullade in.

Efter denna lilla krydda så sattes kursen mot Camp igen. Osäker på hur, vad och varför men det blev total förvirring vid återvändandet och plötsligt var vi delade i två eller tre grupper. Jag vittrade en aldrig så liten seger i " vem kom fram först till Camp " trots att Mr-jag-navigerar-efter-UTM-din-nisse-man-det-gör-ju-alla hade lett oss in i en blindväg. Så när jag, med mina longitud och latitud, hade stakat ut riktig kurs och fått ett bekräftande OK så gav jag Gammeltackan lov att leverera på de små, krokiga, översnöade och snorhala vägarna mot Camp. När de andra rullade in så riggade jag taktält ;) .

I det allt mer tilltagande snöfallet så lagade vi Finnbiff på renskav, njöt ett glas eller två och tog en tidig kväll.

Dagen efter var det massor av tung blöt snö i hela landskapet runt oss och ca det dubbla på mitt tält. Ett under att det höll kan man tycka.

De sista av oss som lämnade tog en mycket lugn och avslappnad morgon med mycket bacon och kaffe innan vi körde mot Töcksfors, handling och retur till Norge. En fantastisk tur med fantastiska människor. 

Knäppte inte en bild på hela helgen, ren avkoppling.

  • Like 11
  • Thumb up 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • Moderators

Blir smått med reserapporter i år men vi han med en liten tur nu i helgen.

En ytterst liten skara bilar möttes i Kongsvinger och styrde mot Finnskogen på riktig expedition i jakt på fina vägar och möjligheter till bra camp.

Vi hittade bägge men fick en försmak på vad som komma skall detta året runt semestertider - det var folk överallt! Bilar med släpkärror fulla av tält, liggunderlag, sovsäckar, kanoter etc etc. Väldigt få Overlandingriggade bilar, mer " man tar det man har " och bobilar så klart.

Den fantastiska temperaturen trodde jag att skulle locka fram skogens alla odjur som suger blod men det visade sig att de hade blivit lika överraskade som sina bytesdjur och var närmast icke närvarande, vilket gjorde att tiden i camp var väldigt trevlig.

I utgångspunkt skulle vi hålla bilkörningen till ett minimum men alla tre var klara för lite Expeditionering på söndagen så efter en riktigt lat morgon med med mycket kaffe så körde vi runt i ett par timmar och letade både spår och möjliga camps. Vi packade lunch och kokkärl i ryggsäckar och tog oss en liten promenad till en gammal damm där vi lagade brunch och tog ett dopp i det iskalla vattnet innan vi styrde tillbaka mot lördagens camp men via helt nya vägar. Vi la in ett par timmars bading och solning vid en sjö i närheten med en riktigt fin sandstrand på väg mot camp.

I camp så lagades det födelsedagsmiddag till en av deltagarna och kvällen avslutades tidigt.

På måndagsmorgonen var det ca samma rutin som på söndagens morgon - mycket kaffe, lugnt tempo och sen körde vi bort till sjön där vi tog brunch och badade en timme innan vi körde mot hemmet igen.

En mycket lugn och stärkande tur i väldigt trevligt sällskap.

En liten bonus var att jag fick stoltsera med det fantastiskt fina Muurikkafodralet jag fick i födelsedagspresent och för mina bidrag i Podcasten som Adventure Overland har.

Muurikkafodral.thumb.jpg.291b70a76fb08a62f46355817ced4776.jpg

Natt i Finnskogen

745594252_NattiFinnskogen.thumb.jpg.6fb65966026a6122ae299c5c7b5cc368.jpg

Morgon i Finnskogen

1903549780_MorgoniFinnskogen.thumb.jpg.d6e92013ca04062b91c0ae6c2ac6e8d4.jpg

En till bild på morgon i FInnskogen

175976431_MorgoniFinnskogen1.thumb.jpg.6bb3dca75977e8042fdb4c6a366166b7.jpg

 

Over and Out :) 

  • Like 4
  • Thumb up 4
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • Moderators

Gick ut hårt - landade som en pankaka men vem såg Covid komma smygande?

Har ett par turer i alla fall - mest kortresta av naturliga orsaker:

Mars månad med Espen och Eriksson:

Kameler

Kameler.thumb.jpg.cd15f300abd60af3dd0c54de2b6d2b3a.jpg

Våffelröra of Doom

1757993402_Vffelrraofdoom.thumb.jpg.8c669f0264274604f1d76a560f4e6dfe.jpg

Lägereld

687189598_Lgereld.thumb.jpg.44c75547c36062581e2ef1fc8ce0673d.jpg

1a maj med NLCK:

Snövit i sin prakt

1534136910_Snvitisinprakt.thumb.jpg.b9cca99b9fc26315711d7b026c7fbd80.jpg

Mat 1a maj 1

118678873_Mat1amaj1.thumb.jpg.4af11cc871a2b65843154f6cbb8a2188.jpg

Mat å vin 1a maj

640092921_Matvin1amaj.thumb.jpg.24d9b267a1a6f3ace753bc956d8a454c.jpg

Kylling i panna

640125526_Kyllingipanna.thumb.jpg.6e75e878b83ce916f2baa68ad5cd49bf.jpg

Kylling i panna 2

1975694294_Kyllingipanna2.thumb.jpg.b4598103ee5a48a2c8b7bd09bb3660b3.jpg

Bra stämning

971611222_Brastmning1.thumb.jpg.360ae97cdd902c484437d0a318bb9804.jpg

Kyckling taco

1732677746_Kycklingtaco.thumb.jpg.216f8861eb3c892ed49658125a331b0b.jpg

Finnskogen:

Ingvar & Ivar

1171792301_IngvarIvar.thumb.jpg.474f7d7740bef7ab45cc063e1b55ed43.jpg

Dagtid Finnskogen

2144556921_DagtidFinnskogen.thumb.jpg.d5b58e0d22842db8144d29f3ee0354d8.jpg

Åstjern Hyttetun:

Full packe på Åstjern

766862202_Fullpackepstjern.thumb.jpg.8f230649b13c3b20c9881c9e2da04eb2.jpg

Fullt kaos på Åstjern

15535904_Fulltkaospstjern.thumb.jpg.9bbe5396d7c154609188c0eee0862eb5.jpg

Middag Åstjern 1

1324354422_Middagstjern1.thumb.jpg.de8b209c0478bc88eafe7ebf7ea8da86.jpg

Lyxcamp Åstjern

1472311230_Lyxcampstjern.thumb.jpg.b14af7240a75a07d97cc62ba14080ecb.jpg

Kortreist i Juli m Lars å Gubba:

Tjuvat ved på kalhygge och cykel

543315913_Tjuvatvedpkalhyggecykel.thumb.jpg.db09c8260401a91dc548bdcc9e416a48.jpg

Prepp middag

1320144920_Preppmiddag.thumb.jpg.6abd031ef3383d5a4dc0c5bea07e24c0.jpg

Kortreist till Nordstrand ( goda vänner 2km undan 😞

HSBS

HSBS.thumb.jpg.0261691bba58b67f78e8d6281cef65e6.jpg

Portabel peis

1179798635_Portabelpeis.thumb.jpg.d95b2316175b8bb129e0f7c299a064fa.jpg

Utebio

Utebio.thumb.jpg.d0c091e63e79f285ff41d391fa5d8ab7.jpg

Setting kortrest Nordstrand

1137546818_SettingkortrestNordstrand.thumb.jpg.cae6bf4f4b4882b7dc2030c98b77d124.jpg

Black Sheep in Nordstrand

1899113939_BlackSheepinNordstrand.thumb.jpg.857a456796e7fa99d05ba654cd42bd72.jpg

 

Meeeeeeen det finns hopp om en lite häftigare tur om kort. 

Stay safe! 

Snövit & Wiberg - out!

 

 

 

 

Bra stämning.jpg

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...