Jump to content

Taktält, hur håller de sig i stark vind?


PontusK
 Share

Recommended Posts

Hej,

Har läst en hel del trådar här men har inte hittat hur det är i stark vind. Tänker att de är mer utsatta när de står uppe på en bil där vinden kan komma åt bättre än än vanligt tält. Hur är dessa att sätta upp i stark vind? Några ni kan rekommendera mer än andra som är tåligare? 

Förstår att huvudsaken är att tälta på lite mer naturplatser men är det någon som använt någon modell och slagit upp den i någon stad? Hur har det funkat, blir man tillsagd eller är det okej? Det ju vissa tält som ligger direkt ovan på bilen som maggiolina, de känns lite stabilare. Dock känns dom otroligt dyra med tanke vad det är, ett tält på ett biltak om man jämfört med de dyraste marktälten.

Håller på att välja mellan bygga en campvan eller köpa någon bra suv/kombi och köpa tält som man även kan ha till vardags men det är svårt val.

 

//Pontus

Link to comment
Share on other sites

De fleste taktelt tåler mye mer vind enn man skulle tro. Største ulempen syns jeg, er at det bråker mye når det blåser hardt. Jeg har alltid med meg ørepropper på tur uansett, så jeg tåler det, men greit å vite.

Hardshell har mindre duk enn softshell og tåler derfor vinden enda bedre.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ang blåst:

Har du ett taktält med "absid/överhäng" som detta tält är det en bra ide om du förankrar det. Annars är risken stor att du får klättra på taket för att få ned det :)

En bieffekt är att tältduken kommer att lossna ifrån själva infästning. Tror det varit uppe förut sök efter "gordigear" i forumet. 

Men det kan blåsa rejält så fundera lite innan du parkerar för natten. Och undvik att ställa dig under kraftledningar!

 

Ang val:

Inget slår mysfaktorn med ett taktält. Det viktigaste är att du kommer upp ifrån marken ifrån gyttja, väta och andra omysiga situationer du inte vill ligga "på".

Men skall du vara med i nordiska klimat och på så sätt slipper insekter och andra krälande djur fungerar ett mark tält lika bra. Den stora vinsten med vissa typer utav taktält är att du slipper packa "sovsäckat/täcken" utan kan låta dom ligga kvar. Med ett marktält har du liggunderlag som du måste ta hänsyn till. 

Har stöt på en person som faktiskt hade sitt marktält på ett takräcke med plattform på bilen. 

 

Ang Urban: 

Du kommer synas, folk kommer att fråga, så ställ dig hellre synligt än undan skymt i stads miljö. 

 

Ang val utav bil:

Om du inte skall sladda runt i "terräng lådan" utan bara vill ta dig någon stans så kommer en campvagn (eller personbil med marktält) ta dig långt. Men beroende på vart du planerar att resa och hur våghalsig du är så kan 4x4 och vinsch ta dig mycket längre innan du kör fast. 

Vi är semi och kör 4x4 men tar förnuft före vinsch , men det har också inneburit att vi inte valt vissa vägar som vi skulle velat köra på :(

 

Men som alltid, det viktiga är att komma iväg inte vad man har. Resten brukar lösa sig :)

Finns ett gammalt ordspråk som en vis herre sa en gång. Ha inte en bil du inte har råd att förlora. Antingen har man en bra resa eller en bra historia att berätta. Äventyret finns där ute, bara till att fånga det!

 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tack Rob_Bor för din input! Jag tänker mig att sådant hardshell tror jag det heter som ligger direkt över biltaket och inte har det överhänger som i bilden du skickade dock är det ett snyggt och bra tält känns det som, det där gordigear! Tänker att de tälten inte fångar vind lika bra som de med överhäng och är man i fjällen Sverige/Norge så finns stor risk att de blåser en hel del :D

 

Nej mysfaktorn verkar vara hög men likaså priset på dessa finare tält måste jag säga, blev lite förvånad. Hur mycket högre blir bilen på ett ungefär med takräcke och taktält skulle du säga? Tar du av tältet efter varje trip eller låter du det alltid sitta kvar?

 

Tänker på om man blir tillsagd av polis om man skulle slänga upp ett taktält i stadsmiljö. Det borde inte vara olagligt då det är en personbil man använder men ses väl också som någon typ av camping :D Har nog inte tänkt att använda det i stadsmiljö iof, tanken är att vara i naturen. 

 

Bil så tänker jag 4wd men ingen värsting med vinsch. 

 

Helt rätt, hellre att komma ut med det lilla man har än inte komma ut alls! :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...