Jump to content

Joel och hans Jeep Grand Cherokee ZJ


JoelBitar
 Share

Recommended Posts

Det var väl dags att sluta läsa som någon utomstående och presentera mig och mina högst tvivelaktiga val här i livet.

 

Kan börja med mig själv, en grabb i Stockholm av årsmodell 96 som har ett intresse i friluftsliv, motorcyklar och fordon. Har ägt ett antal olika hojar dom senaste 10 åren och kommit fram till att det är roligare att resa med eget fordon än att sätta sig på flyget eller tåget. Ganska många mil under sadeln på olika hojar på både asfalt och grus, dock inte lika många mil i bil. Första bilen blev en Saab 9-5 för att få utrymme för hund, packning och vänner när man skulle åka på evenemang eller bara transportera sig runt Stockholm. Dock trivdes inte den bra på grusvägar med både packning och resenärer.

 

Därför började intresset för en SUV eller pickup växa, kanske något med hög markfrigång och gärna lite fyrkantigt... Läsa forum, glo på youtube och allmänt försöka läsa på resulterade i att Range rover och land rover valdes bort som kandidater, likaså gamla militärfordon och modernare SUVs. JEEP cherokee blev mer och mer intressant men med tur och som av en chans så kom jag över en Grand Cherokee för ett antal tusenlappar.

 

Det blev en snuskig gammal jaktbil modell Grand Cherokee 5.2L V8 från 1996 (samma årsmodell som ägaren konstigt nog.)

PEw3KQF.jpg

Maskinellt var den förvånansvärt fin, servad bakaxel, ny stordator, nya belägg och skivor, service gjord någorlunda ofta, osv osv. Framrutan var dock sprucken och en sprillans ny inhandlades och en glasfirma fick byta den.

Efter en utvändig och invändig tvätt så kunde man börja ana en ganska bra bil, dock hade den stått i nästan tre år och besiktning behövde göras..

Motionera bromsar då dessa bromsade väldigt konstant vilket resulterade i ett antal stopp på vägen och en historia med ett fastsatt får i ett staket och majbockskorv.

H9QVwir.jpg

In till besiktningen och färre 2or än jag trodde. Bromsledningar bak och längsgående, positionsljuset i extralysen och dålig handbroms (varför jag inte kom ihåg att spänna den är en mycket bra fråga). Så iväg till en firma som fick byta bromsrör och in på besiktningen igen!

Dock ännu en tvåa... anliggning Höger bak så då var det bara börja plocka isär och felsöka, var det kolven, handbromsen eller något annat? Det visade sig vara ena bromsbacken som sprinten hade försvunnit, så en tur till hansen racing och en renoveringssats så såg allt bra ut igen och besiktningen var till slut nöjda!

sgWVIHx.jpg

Det finns ett antal planer för den stackars Jeepen, bland annat ska en LED ramp på ganska omgående och även IR belysning ska införskaffas och monteras. Möjligen kommer en fast radio monteras och det finns ett litet frö om att bygga/köpa ett roof rack..

Dock har den redan fått agera transport åt ett annat nyinköpt transportmedel.

AIEJR8B.jpg

 • Like 6
 • Thumb up 5
Link to comment
Share on other sites

 • Premium Member
1 timma sedan, Joel Jansson said:

Jag tackar för välkomnandet!

@Lars 9k Din tråd om ZJn var en inspiration och har gett många timmars läsande!

Jo där finns ju några inlägg att plöja igenom och förhoppningsvis lite tips att ta del av, både positiva och negativa ;)

 

 • Thumb up 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Tack för alla hälsningar!

 

Med bilen har det inte hänt så mycket mer än att jag hittat små elfel, instrumentbelysningen har ett eget liv och även VIC ballar ur ibland och visar allt samtidigt.. Får plocka isär lite för att komma åt ljusvreden och se om man kan lösa det utan att byta först. 

 

Inatt var dock jag och en kompis ute på en väldigt tom grusväg och testade körning med bildförstärkare. Svårt att filma med telefonen men man får en uppfattning i alla fall med positionsljusen som enda ljuskällor. 

Upptäckte även på vägen hem sen att extraljusen helt plötsligt inte hoppade igång så får felsöka även det. Dock har jag en LED ramp liggandes som ska monteras då den get mycket bättre ljus än två gamla halogenextraljus.

 • Like 1
 • Thumb up 2
Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, Norlin said:

Elfel är ju alltid jätteroliga och lätta att hitta, eller hur var det nu?

Dom där bildförstärkarna, civila och prisvärda?

Elfel är alltid roligt ja... Saaben jag hade (Som såldes igår) slutade helljuset fungera på, tog många timmars felsökning att upptäcka ett kabelbrott mellan en kontakt i förarens fotbrunn och säkringslådan i motorutrymmet.

Militära modeller båda två, AN/PVS-7 generation 2 (den grönare videon) och AN/PVS-14 generation 3 (gulare videon). Frågan om prisvärda är väl svår att svara på 😉 kostar gör dom men har man användning för dom blir dom ju prisvärda, lite som med fordon och utrustning :P 

 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

En uppdatering på saker som hänt och inte har hänt då.

 

Har fixat elfelet med extraljusen i alla fall, vilket sen inte gjorde någon skillnad eftersom jag bytte extraljus ändå...

Köpte ett par purelux 9170 lampor, 23cm med 170W så lyser det rätt bra.

Att byta extraljus är väl inte så svårt eller hur?

E490IHU.jpg

Nä om man köper en storlek som passar så är det ju inte svårt... MEN det är ju inte kul att köpa lampor som är mindre och lyser "sämre" (dom lyser säkert bättre än halogenlampor).

Så hur löser man det där då? Kapar man ur kylflänsarna på baksidan av lampan? Nej det går inte utan då skulle man behöva kapa halva lampan. Bocka in röret då så lampan får plats? Nej det går inte heller...

Hepp.. Det får väl inte bli några nya lampor då? uXrkNwE.jpg

 

Vinkelslip löser allt!

Yknvj8D.jpg

74DHnRb.jpg

 

Kanterna ska målas svarta och sen försöka hitta någon lösning att täppa till toppen, PVC rörändar är en möjlighet. Måste dock säga att resultatet nog ser snyggare efter att ha kapat bort övre delen.

 

Även vinterdäcken som följde med bilen åkte och hämtades men fälgarna har nog haft bättre tider, däcken däremot ser helt okej ut.

NZOlycO.jpg

Får se hur jag gör för att få lite bättre liv i dom stackars fälgarna, tips?

Största frågan är väl dock, var extraljusen värda att kapa bågen? Jag tycker helt klart det, dubbla 170W med bra distans och schysst spridning i sidorna, gamla halogenlamporna var två fina ljuspunkter rakt fram som knappt gjorde skillnad. 

vvufGUa.jpg

kQtJOdZ.jpg

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 10/22/2021 at 10:52 PM, Lars 9k said:

Byt till en stålkofångare med vinsch direkt istället… fast då kan du i och för sig få nya problem med att få plats med ljusen men det borde gå… 😉

Det skulle ju vara ballt, men jag har ingen svets och ingen vinsch. Än så länge har jag inte behovet av vinsch heller 😅

 • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Lars 9k said:

Behov och behov… vissa saker vet man inte att man behöver förrän man har dem…. ;)

Haha ja så kanske det är, funderar starkt på att byta ut takräcket mot någon form av "bur"

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...