Jump to content

Vikingstål's campingvagn!


Vikingstål
 Share

Recommended Posts

Hallå igen! Längesen jag gjorde en uppdatering på det här forumet, men nu när jag gjort mig en rejält kap på en gammal Tranell hemvärnvagn och ett tält ifrån en Conqueror UEV 310 så kändes det som att det var dags för en byggtråd.

Vagnen är byggd och inreggad i Sverige, sen hamna den på Åland, och nu har jag köpt tillbaka den och håller på att regga in den i Sverige igen. En jäkla process men har tid för regristreringsbesiktning den 26e oktober. 
En grej jag dock har lite bekymmer med är att vagnen bara är reggad för totalvikt på 600kg, istället för 750kg som vanliga obromsade vagnar brukar vara, vilket var ett bekymmer då den vägde 720kg när jag hämtade hem den.  Övriga Tranell vagnar ifrån kringliggnade årsmodeller väger 750kg, så det är lite oklart vad som har hänt här vid första inregistrering, men jag håller på att luska i det och förhoppningsvis kan jag registrera vagnen med totalvikt 750kg. För hör och hämpa, den har i dagsläget en tom vikt på 400kg(!?) vilket ger en lastvikt på 200kg, och det kommer man inte långt på när vattentank, batterisystem, kyl, gasoltub, kök, dieselvärmare, tält, och allt annat ska på vagnen. 

Ja! Sen var det ju Conqueror tältet också. Sovyta på 2x2 meter, förtält på ca 2x2 meter och sitter ihop med sovdelen, så det blir sjukt stort invändigt! (vad har jag gett mig in på?).
Det var ett tyskt par som hade en Conqueror UEV 310 vagn som dom inte längre hade nån nytta av tältet på, då dom drog vagnen bakom en pickup med camper och hellre använde vagnen för att frakta en båt. 
Det var ju i den änden det hela började, tältet dök upp på blocket till sjukt bra pris, och jag var bara tvungen att köpa det, utan att egentligen veta vad jag skulle ha det till. Sen dök det upp en campingvagn på facebook, och då var man ju tvungen att köpa den också. Sånt som händer liksom! Så nu står jag här med en vagn och ett tält som ska giftas ihop till nånting som förhoppningsvis blir bra. 

Sen jag fick hem vagnen så har jag sålt mitt taktält jag hade på bilen, vilket var själva idéen med att skaffa vagn, slippa ha taktältet på bilen hela tiden när man åker till och från jobb osv. Jag har sålt tältet som följde med vagnen, rensat vagnen på allt, lådor, elsystem, vattentank kök osv osv, så nu är den helt tom på grejer, men istället full av möjligheter! (där tyckte jag att jag var rätt klyftig!)
sen har jag idag testat att montera Conqueror tältet för att se hur mycke jag måste bygga om, inte jättemycke, men en del ändå. Golvet för tältet måste upp ca 20cm samt breddas ca 10cm och förlängas 10 cm för att få rätt passform.

Error -200 när jag försöker lägga upp bilder, så får ta det lite senare tyvärr.

Vad kommer vagnen innehålla?

Tält
För tältet så måste jag bygga en ställning med större platform för att den ska passa som den ska, sparsam med vikt så inte bygga värre än vad som behövs. Jag är lite orolig att vagnen kommer bli för tung, men det får tiden avgöra. Så tips på viktbesparing mottages väldigt gärna! 

270 grader markis
Det följer med ed markis som tillhör tältet, men den markis går endast att använda om tältet är uppfällt, inte jättekul när det spöregnar och man vill göra lite mat. Så jag kommer beställa hem en fristående 270 graders markis ifrån Harva Outdoors, dom kommer få hem väggar till den längre fram, vilket nog kommer bli riktigt bra när man vill bona in sig ordentligt.

Elsystem med solcell
Med vagnen följde det med komplett elsystem med solceller som jag tänkt återbruka. Tanken är att kunna ladda vagnen på 3 sätt, 1. med solcell, 2. via bilen under färd, 3. via nätström. Solcellsladdning är ju ganska lätt löst, så det är ingen fara, men när det kommer till att ladda via bilen så har jag 2 olika idéer som går i 2 olika banor. Ena är att dra en separat kabel med ström från bilen till vagnen med egna kopplingar osv, den andra är att bygga om min bil från 7-polig släpvagnskontakt till 13-polig kontakt. Idéen med 13-polig har dock fler användningsområden för min del, då jag även vill va backlampor på vagnen som tänds när man lägger i backen på bilen och det går att göra via en 13-polig kontakt (har jag fått höra). Sen så går även att skicka direktström via 13-polig kontakt, som jag då tänkt koppla till laddregulator/batteriladdare och på så sätt kunna ladda vagnen under färd. 

Gasolkök
Med vagnen följde också med ett Primus Atle gasolkök som kommer få fortsätta hänga med. Exakt hur jag  bygger in den i vagnen vet jag inte, men nått typ av utdragssystem ska det nog bli (åter igen, sparsam på vikt). 

kylbox
Kylbox, samma här, nått typ av utdragssystem likt det jag hade bak i bilen. 

Vattentank med elpump
Vattentank 80L med elpump följde med vagnen när jag köpte den, men 80L färskvatten kändes lite overkill, så jag kommer nog kolla på en 30 till 40L vattentank istället. Jag tror hittils inte jag ens gjort av med 10L vatten när jag varit ute själv i 3 dagar, så 30 till 40L borde man klara sig en par dagar på även om man är 2 eller 3 personer som åker.

Dieselvärmare/annan typ av värme?
Då jag har planer på att kunna nyttja vagnen även på vintern så vill jag ha ett värmesystem som värmer upp tältet och markisen med väggar när det blir norrlänsk vinter. Jag är inne på att skaffa dieselvärmare, men i skrivande stund slog det mig att om man ska ha med sig en dieselvärmare, bränsle till den och kanske en extra dunk soppa dessutom så springer det lätt iväg med vikten. Vad skulle det finnas för andra alternativ som kan värma ca 10m2 utan att dränera all min minimala viktkapacitet?

Förvaring av köksgrejer
Lådsystem, enkelt simpelt, men med vikten i åtanke. (Som jag ändå inte kommer kunna mig inom)

Edited by Vikingstål
Bättre struktur för läsning
  • Like 2
  • Thumb up 6
Link to comment
Share on other sites

On 10/15/2022 at 8:34 PM, Vikingstål said:

Error -200 när jag försöker lägga upp bilder, så får ta det lite senare tyvärr

22 hours ago, Andreas.E said:

Då ser det ut som felet med att skicka bilder är löst.... 

Tur_32.thumb.jpg.4dcac7bf91907d37b62c271e18ff8edc.jpg

 

Spänningen är olidlig 😁

  • Thumb up 1
Link to comment
Share on other sites

Självklart kan du få lite mått! 

Tältet har en sovyta på 2x2 meter, och golvyta i annexet på ca 2x2 till 2.5x2.5, inte riktigt mätt den. Sen en takhöjd på kanske 2.5 till 3 meter, så tältet är rätt så stort. 

Vagnens tak är 200x130cm och höjd på 115cm, så det måste byggas en ny lite högre platform för att tältet ska sitta bra, då det behöver ca 130-140cm i höjd och en bottenyta på 140x210cm för att sitta korrekt. Så denna vagn kommer bli sjukt tung, innan man ens kunna lastat nå mat i den!

 

 

  • Thanks 1
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Tackar.

Du siktar på att kunna nyttja ytan under tältet? 

Jag har en ½ fundering på hur det skulle vara att ha tältet så lågt på en vagn att man inte behöver stege för att komma in. ( Hunden kanske klarar att klättra upp, men ner?) Men eftersom jag aldrig ser en sådan lösning så är det antagligen en dåligt ide. 

Ser fram emot dina lösningar.

Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, Norlin said:

Tackar.

Du siktar på att kunna nyttja ytan under tältet? 

Jag har en ½ fundering på hur det skulle vara att ha tältet så lågt på en vagn att man inte behöver stege för att komma in. ( Hunden kanske klarar att klättra upp, men ner?) Men eftersom jag aldrig ser en sådan lösning så är det antagligen en dåligt ide. 

Ser fram emot dina lösningar.

Yess, utrymmet under tältet kommer bli grovförvaring med gallersidor, förvara stege upp till sovytan, solceller, hundramp och annat grovt som inte behöver vara inne i vagnen. 

Lägger en bild här på hur tältet kommer se ut invändigt. Likadant tält men sitter på en vagn som är 155cm hög.

Screenshot_20221019-152303_Gallery.thumb.jpg.2103aaf82a217bfd32a649256f9d3056.jpg

När det gäller hund i tält så har det inte varit något problem för mig. En tjejkompis som har en Alaskan Malamut fick vi både upp och ner ifrån mitt taktält, 2 gånger dessutom!

Screenshot_20221019_151527.thumb.jpg.3a9821affd1a8aa4b51d44e329b0d159.jpg

Byggde en ramp och la över stegen, tips är att ha många "steg", bred ramp och gärna grepp tejp för att få så bra grepp som mjöligt när dom går upp och ner. 

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Thumb up 1
Link to comment
Share on other sites

En ramp, självklart löser en ramp problemet med hundaccess, hur har jag lyckats med att inte få den tanken? Vi har ju till och med bordat en båt med en liknande konstruktion.

Tackar för inspirationen!

Edit.

Googlade "rooftop tent and dog" och jag har tydligen varit helt blind för lösningar på det, man kan till och med hitta köpelösningar https://desertarmorshop.com/product/doggo-roof-top-tent-ladder-ramp/

 

Edited by Norlin
  • Haha 1
  • Happy tears 1
Link to comment
Share on other sites

Jag hade lite pengar kvar på kontot och var uttråkad igår så "råkade" åka in på Biltema och shoppa stödben till husvagn, nivåramper och lite annat smått. Så nu går det att justera höjden bra på vagnen och man slipper dom långa ihåliga aluminium rören som användes tidigare, dom sjönk gärna ner i mjuk mark och var inte sådär jätte effektiva. 20221022_213955.thumb.jpg.56707c571120e5efd562b9e8b4b1111b.jpg

Jag skulle säga att jag inte är sådär jätte imponerad av Biltemas stödben dock. Ena hålet för skruven sitter bakom skruven för benet, och även om man tar ut sprinten för att komma åt hålet så blir en skruvskalle för stor för att få plats ändå! Det måste ju vara en miss i tillverkningen, för såhär ska det väll verkligen inte vara? 
Jaja, mig gör det inget, jag borrade upp nya hål längre ut så var problemet löst.
20221022_185828.thumb.jpg.e35bdd8ddea1fa059f9ab7e57196da19.jpg

 

Jag gör en liten redigering av original inlägget där jag lägger till en bättre beskrivning av vad som ska göras, vilket grejer som ska in i vagnen och dom funderingar jag har kring det. 

  • Like 2
  • Thumb up 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Norlin said:

Hade liknande stödben på sovlådan, om jag bygger något liknande skulle jag fundera över denna typen. Med ett större fotavtryck.

1eb662fcb758c9081745c5f5c38c3f4f8b8b0769

 

Ja dom där är nog lite snabbare än fingängade husvagnsstödben. Men jag valde dom för att dom skulle ta så lite plats som möjligt på ovansidan sidan vagnen, då jag tyckte dom var något i vägen. 

  • Like 1
  • Thumb up 1
Link to comment
Share on other sites

Efter att ha spenderat dagen i garaget från ca klockan 11 till ungefär 9, så skriver jag dehär efter några groggar. (Dom första 2 försvann lite väl fort.)
Jag köpte en 270 graders fristående markis från Harva Outdoors i veckan som jag hämtade ut igår, då vagnen inte är klar för montering av markis så fick bilen agera testbänk. Måste säga att den är riktigt robust! 2m lång ihopfälld och täcker 9 kvm utfälld, den är helt fristående bortsett från 1st ben som sitter monterat på armen som pekar ut över bagageluckan, tanken är att den ska kunna användas "vid behov" men ser inte riktigt vad 1st ben kan ge för nytta när resten av armarna fortfarande hänger fritt.
När jag testa markisen så blåste det en del ute så fick förankra markisen med det som fanns i garaget. Även fast markisen är fristående så hade jag faktiskt uppskattat ben på alla armar för att bättre kunna förankra markisen i backen utan att böja armarna för mycket. Men om man köper väggar till den så ska det tydligen följa med ben, hur dom benen monteras vet jag inte då det benet som sitter på markisen är monterad med pop-nit. 

Det som följde med markisen vid köp var:
1st fristående 270 graders markis såklart!
2st robusta fästen, ca 5mm stål.
2st M8 skruv med mutter
6st M6 skruv med mutter
3st snören för förankring
3st markpinnar
1st rem för att spänna markisen i bilen
1st förvaringspåse

Länk till deras hemsidan: 
https://harvaoutdoors.com/product/markis-270-grader/

För att montera markisen på bilen var jag tvungen att fixa plattjärn och skruvar från mitt egna sortiment, vilket också är något jag har skrivit till dom om som feedback, vad dom gör med informationen får framtiden avgöra. Men håller man på med sånt här så får man alltid förvänta sig att dyka in i sitt egna förråd av grejer.

20221029_114522.thumb.jpg.2b2df10fb4e46fac6fa840b485acafbf.jpg

20221029_114536.thumb.jpg.cb5be731961b8e5e9ec5d2705428146c.jpg

20221029_114548.thumb.jpg.a9a1b495e42bfdacf50dc38867e1b0f9.jpg

20221029_114604.thumb.jpg.97b6b9ca217901c1cf4bb0b97fca12de.jpg

20221029_114612.thumb.jpg.96e845e02d3758a45bd4f6c08aa39cc4.jpg

20221029_114618.thumb.jpg.8ab3ef57272ce661b0bb00949ff2ab63.jpg

20221029_114626.thumb.jpg.06e9a1d012c025969a7a4d3412c3479a.jpg

20221029_114748.thumb.jpg.dbce3c786c3e4cd6126a1cf0a792bcfc.jpg

20221029_114755.thumb.jpg.304749ed34ffe9b86bef53af8311982c.jpg
 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Norlin said:

Dessa?

Ser väldigt OEM ut.

Första bilden är fästena som följer med markisen som är riktigt robusta, andra bilden är det jag fick göra själv. Kapa isär plattjärn från biltema och montera med längre skruv än det som följde med markisen. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Dags för en uppdatering om vagnen kanske?

Det blev inte riktigt som tänkt, men det blir bra ändå!

Det stora tältet kom aldrig på vagnen då den va för stor och att få den att passa blev för mycke jobb, så jag köpte mig ett vanligt taktält och la på vagnen istället.

20230122_180024.thumb.jpg.76fc0eb6ce458ff8eb141606f820d550.jpg

Markisen hamnade på en fällbar ställning så den hamna centrerat på vagnen under färd och inte står högt och vinglar runt.

20230414_081307.thumb.jpg.6d69e10215bdb488d4b47522bf196dcf.jpg

20230428_204745.thumb.jpg.3988c7b836ce11d602c15dee83810559.jpg

20230521_094141.thumb.jpg.913e6d5c010a69316885c34c0dd502dc.jpg

bilder från några av tillfällena den har använts. 

Det som jag har märkt är att det är lite trångt, (med risk att slå huvudet) när man kliver ur tältet på markis sidan. Jag skulle kunna sänka ner tältet tältet litegrann, vilket jag nog kommer göra.

Härnäst för vagnen är dock att jag ska ner till Borås och lämna den hos Svensk Husbilsinredning som ska få bygga köksinredning, kylslider och lådor. Ibland är det enklare att låta nån som kan bygga, än att svära, bli sur och behöva göra om. Det frigör även tid att hitta på annat.

När inredningen är klar så blir det ett enkelt elsystem för hålla igång kylen samt kunna ladda telefonen och ha belysning i tält och markis.

Ja och sen så kommer det även väggar till markisen idag! Så det ska bli spännande att se hur dom ser ut.

PS. en anledning till att jag inte uppdaterat så mycke då bilderna ofta hamnar upp och ner när man lägger upp dom, men nu när jag lärt mig vilket håll man ska hålla telefonen för att fota så bilderna hamnar rätt, så kanske det blir lite mer uppdateringar. Om inte, så hörs vi om 8 månader igen! 😆

  • Thumb up 3
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Vikingstål said:

Om inte, så hörs vi om 8 månader igen! 😆

Så länge får vi verkligen hoppas att det inte tar :)

Ser fram emot hur köket blir. Är ni i krokarna så är ni välkomna!

1 hour ago, Vikingstål said:

bilderna ofta hamnar upp och ner när man lägger upp dom,

Bin there, don that...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Vikingstål said:

PS. en anledning till att jag inte uppdaterat så mycke då bilderna ofta hamnar upp och ner när man lägger upp dom, men nu när jag lärt mig vilket håll man ska hålla telefonen för att fota så bilderna hamnar rätt, så kanske det blir lite mer uppdateringar. Om inte, så hörs vi om 8 månader igen! 😆

haha! Känner igen det där.
Nu kör jag Äppeldator (och inga avancerade program längre) men antar att om du kör via telefon eller Windows, så funkar det lika bra (åtminstone Windows). När det händer mig så verkar filen vara felinställd i sig, då öppnar jag bilden, vrider den med 90-gradersknapparna och lägger den fel, sparar och stänger. Sen öppnar jag igen och vrider den rätt. Då försvinner den där "upprätt" lägeinställningen som kommer med filen och som bara blir fel i forumet.

Så kort o gott; blir filen fel i forumet. > Ta bort den. > Vrid runt den hej vilt, spara. > öppna igen och vrid rätt och spara. > ladda upp till forumet!

Edited by Veofasa
  • Like 1
  • Thumb up 2
Link to comment
Share on other sites

Sådär, då fick jag mina väggar till markisen från Harva Outdoors

20230602_181852.thumb.jpg.49ed92014d316025375610867afe770b.jpg

20230602_181944.thumb.jpg.d118499eccbe9685cd39a3501fb53f4d.jpg

20230602_184851.thumb.jpg.f19547f05be6ab73fc6e97f0707df5e5.jpg

Nu behöver jag bara fixa ett sätt att göra tätt mellan väggarna och tältet, så det inte regnar in mellan dom när man har öppet för köket eller mot tältet. Det ska bli en intressant historia på hur man kan göra.

  • Like 1
  • Thumb up 4
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

I väntan på att inredning ska bli färdig så har redan snöat in på att bygga en ny vagn. Tanken bakom att bygga en ny vagn är att jag vill ha nått som funkar bättre på vintern, har bättre plats att vara på om det är dåligt väder, samt möjlighet att ha med sig en toalett och ha den i vagnen. (Idén med att ha toa i en liten vagn kom från @Norlin)

Så jag presenterar för er, Viking Vagnen! (work in progresss på namnet)

1831517932_Campingvagnfrdig.thumb.PNG.7c7836b1b29441f9890190f8aa15013a.PNG

891225386_Campingvagnfrdig2.thumb.PNG.d27c1648bed594fcc12d8e6d74efb570.PNG

1866800405_Campingvagnfrdig3.thumb.PNG.d511287adfbaadc090ef522ec12a235f.PNG

533189809_Campingvagnfrdig6.thumb.PNG.66e6d11624e3d09413e18f1c94602175.PNG

1722722920_Campingvagnfrdig7.thumb.PNG.c2f938153e122ba65c89edfe8c3fa7a9.PNG

178771815_Campingvagnfrdig4.thumb.PNG.543f4ab31333dfc7e313e25ac8513030.PNG

1897139791_Campingvagnfrdig5.thumb.PNG.a586507b25d75e02d5a8382e46178927.PNG

2135091276_Campingvagnfrdig8.thumb.PNG.0e2f559737347c527fc895ae16faec4a.PNG

1540980360_Campingvagnfrdigskala.thumb.PNG.ae74deab4a58d8c5b60f00b598aeaf12.PNG

 

Inspiration till vagnen har tagits från AluCab campers, där man kan fälla upp sängen i taket för att sitta nere, och när det är sovdags fäller man ner sängen och kryper upp, samt tagen från en vagn som heter Sniper X.12 där det är pop-up tak, toalett bak, men en sittgrupp fram som bäddas om till säng (dock sovslaf för barn i taket som går att fälla ner.) 

Lådans längd är 3000mm, bredd 1600, höjd 1250, väggtjocklek 50mm.
Totalhöjd på vagnen är 1870mm, totalbredd mellan skärmar 1870mm. (kanske går att få ihop med smalare däck och mer inpressning på fälgarna).
Totallängd är lite beroende på vad jag får tag i för chassi att bygga den på, eller om jag kollar på att få ett nytt byggt av nån.
Totalvikten kommer jag försöka hålla mig på max 1050kg, då jag redan har en Knott-axel med gummifjädring liggandes som jag tänkte nyttja. Gubben i sista bilden är 185cm lång som referens för en normal person. Jag med mina 163 kommer inte riktigt så högt. 

Lådan kommer byggas med en ram i trä, isoleras med frigolit, ytterväggar av aluminium (förmodligen) och innerväggar av 4mm björkplywood. Golvet kan nog bli laminat för att va lite stryktåligt mot smuts.

inredning och övrigt. Bak till höger blir det en Portapotti, framför det på höger sida blir det ett stående kylskåp under det skafferi, bänk med förvaring, sen en sittgrupp längst fram. På vänster sida blir det en enkel bänk med förvaring. Köket blir ute på höger sida, dras ut från under soffan tillsammans med lite lådor och arbetsbord. I boxen fram blir det en dieselvärmare och förvaring för gasolen och annat (som en vanligt husvagn.)

Stående kylen inne i vagnen var ett val som gjordes då jag vill ha tillgång till den även om man är inne i vagnen och det är pissigt väder ute.

portapotti känns som en skön grej att ha ifall det -15 ute, 1,5 meter snö och nöden knackar på. Men även om man skulle stå olämpligt till så man inte kan gå och göra nr2.
"Badrummet" är nog tanken att den ska kunna nyttjas som en dusch, ifall känner att det skulle behövas.

Ja, vad mer?

Markis, min tanke är en RockAlu 450, den täcker både framåt och bakåt i bra storlek, samt ger 12 kvadratmeter tak.

Jag lägger in lite bilder på AluCab och Sniper X.12 nedanför

CANOPY-CAMPER.thumb.png.c74a2fb6904569d53e1c6d81944f4532.png

rvs-x12-offroad-camper-trailer.png.4a82a4e57f84aec94ccd206a080f2eaa.png

Sniper-x12-perspective.thumb.jpg.3dda06314df866d4c138922d7d883e3a.jpg

Sniper-x12-plan.thumb.jpg.b46cf5cb6b2783dbe8606486e3355de0.jpg

  • Like 4
  • Thumb up 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...