Moderators Wiberg Posted May 13, 2019 Author Moderators Share Posted May 13, 2019 Ref gårdagens post i Snövitgaraget ( 12.05.2019 ) så tänkte jag egentligen ta en rejäl cykeltur till idag. Men när jag kom hem så kändes det mer riktigt att röka ett paket med fläsk och dricka vin istället . Översatt till Overlanding Cooking - ska gå att göra med en liten eld och något skydd som samlar röken eller en medhavd klotgrill. Det som gäller är slow & low, lång tid med låga temperaturer ( 120 grader Celsius +- och kanske lägre ändå om det är stora stycken ). I dag, hemma på köksaltanen, så gäller inte Overlandingreglerna alls, här är det all in. Då jag har tänkt att servera en rejäl klump sidfläsk/ ribbe på 17e Maj så behöver jag öva lite. Varför inte öva på denna Guds gåva stekfläsk? Denna fantastiska produkt hade fallit helt i glömska tills mannen, myten, konceptet @blackstream serverade oss detta till frukost i Bosses nu i vintras. Parkerar bacon anyday! Testade att marinera 50% och krydda resterande med bara svartpeppar. Första gången jag körde min smoker hade jag tydligen riktigt dålig grillkol. Det går inte. Här är det briketter av bästa sort som gäller för att ha konstant värme och för att orka driva fuktiga rökspån. Jag började röka med någon fancy typ av spån som kostade skjortan plus moms men när de tog slut så blötte jag ner en massa avhugg från vedboden... Det viktigaste var röken tänkte jag . Jag gav mina fläskskivor 2 timmar. Mest för att göra en grej av det. Noterade att de med marinad på smakade mer rök än de med bara svartpeppar på. Vid provsmakningen så testade vi dem naturella, med syltad rödlök och med Aioli. Bäst var Nalle Puh/ Ole Brum - ja tack, bägge delar . Syrligheten från rödlöken och vitlöken från Aiolin lyfte smakerna våldsamt, bör testas. 8 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
iknutis Posted May 14, 2019 Share Posted May 14, 2019 Oi, det så jo helt fantastisk ut! Ser Biltema har lansert sin egen smoker, til en veldig hyggelig pris. Lurer på å prøve en slik.https://www.biltema.no/fritid/hage/grill/royk/grilltonne-med-royk-2000041040 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderators Wiberg Posted May 14, 2019 Author Moderators Share Posted May 14, 2019 Typ samma som jag har. Så länge det är någorlunda kvalitét och grejorna inte går sönder så gör den nog jobbet. På min förra tunngrill så gav sig gallret/ risten i botten för att det var för klent. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sven Inge Skogvoll Posted July 25, 2019 Share Posted July 25, 2019 Inne på youtube finnes en kanal som heter Almazan Kitchen. Der finnes utrolig mange gode oppskrifter på mat laget i panne over åpen varme. Man trenger kun en karbonstål-panne med litt høye kanter. De finnes til ok priser og størrelser inne på hjemmesida til Bakeren og Kokken. https://bakerenogkokken.no/gryter-og-panner/stekepanner/de-buyer-stekepanne-karbonstal-lyonnaise-mineral-b-dia-28-cm/?vat=1&gclid=CjwKCAjwpuXpBRAAEiwAyRRPgcpz2VB7oKuHAQ1s8_bxVXvObtQVABk72dcXusyygoGUpAdBVkzOlhoCu8AQAvD_BwE https://www.youtube.com/channel/UCVVAnxQ2YMC_qlc7QfPA2YQ 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderators Wiberg Posted December 24, 2019 Author Moderators Share Posted December 24, 2019 Nytt kapitel i Overland Cooking: Jultomten kom med en vakuum-maskin . Tänkte jag skulle vakuumera färdiga grytor och frysa till de gånger mat är mer nödvändigt än kos & mys. Förslag på " allt-i-ett " mottages alltså med tacksamhet. Självklart prioriteras utförliga recept/ oppskrifter framför uppräkning av ingredienser . 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
iknutis Posted December 24, 2019 Share Posted December 24, 2019 Ulempen med de vakummaskinene er at de trekker væske ut av posen sammen med luften, jeg har samme selv. Til tørre ingredienser derimot er den konge. Dvs poteter i biter, sammen med løk og gulrot feks. Kan kokes ferdig hjemme, tas med i posen ut på tur og bare varmes. Samme med kjøtt, fisk og fugl. Sparer litt tid på det. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Premium Member Lars 9k Posted January 3, 2020 Premium Member Share Posted January 3, 2020 (edited) Idag blev det matlagning ute igen. Recept finns sen tidigare. Först en eld i trädgården. Sen @Hanna och några stekjärn. Voilà, pizza!!!! Edited January 3, 2020 by Lars 9k 2 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Albatross Posted May 25, 2020 Share Posted May 25, 2020 Kunde inte låta bli att köpa denna: bra innehåll med recept och kockens "filosofi" finna att köpa här https://www.blurb.com/b/9645834-the-overland-cook?ebook=704334 det lönar sig 4 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanna Posted January 9, 2021 Share Posted January 9, 2021 (edited) Overlanding Jakob 2 pers 1 kycklingfilé 1pkt bacon 1/2 gul lök minst 1 vitlöksklyfta 🤪 1 näve bananchips el 1st färsk banan grädde efter behag😜 curry, salt, peppar 1,5 ruta nudlar Skiva bananen o torka den på låg värme i ugnen! Man kan köpa färdig torkade i butik eller använda färsk banan. Skär baconet i mindre bitar, hacka lökarna. Stek bacon, gul lök och vitlök, vill man ha den starkare så ta med en chili också. Skär kycklingfilén i bitar och stek den, salta, peppra och ta lite curry redan här. Koka nudlarna tills dom är nästan klara. Häll av vattnet, behöver inte hälla av allt. Häll på grädde, lägg i bananchipsen och lite curry. Blanda väl! Låt det koka upp, bananchipsen behöver en liten stund för att mjuka till sig. Blanda sedan ner bacon, lök, vitlök, chili och kyckling. Späd med mer grädde om det behövs och krydda på till ni tycker att det passar er! Servera! Glöm inte jordnötterna! En overlanding-variant av Flygande Jacob Edited January 9, 2021 by Hanna 1 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderators Wiberg Posted January 9, 2021 Author Moderators Share Posted January 9, 2021 Smaskigt! Har gjort liknande men med ris. Grunnat lite plats har vi kokt riset i samma gryta som kycklingen/ fläsket. Funkar kanon och sparar disk 👍 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malin Nygren Posted January 9, 2021 Share Posted January 9, 2021 Ser gott ut @Hanna😋 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CampForCer Posted January 10, 2021 Share Posted January 10, 2021 16 timmar sedan, Hanna said: En overlanding-variant av Flygande Jacob Fin-fint Hanna 😃 👍🏻 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanna Posted January 25, 2021 Share Posted January 25, 2021 (edited) Second-try-chicken Pulled chicken á la Hanna 4pers 3 kycklingfiléer 1 stor gul lök klyftad 2 vitlöksklyftor (minst) finhackad 1 valfri styrka på chilifrukt hackad 1 flaska barbecuesås (hickorysmak) salt, peppar wraps, tomat, gurka, sallad och majs Gräddfil el créme fraîches Lägg ner allt i en Dutch oven. Utom de sistnämnda ingredienserna, wraps osv. Ha en bra matlagningseld! Invitera INTE andra kockar att hjälpa till!🤣 Notera gärna klädvalet kockarna emellan! Det var 0-gradigt och snön drog in från sjön, den eftermiddagen! Tyvärr slutade det första försöket så här! Andra försöket, där av namnet Second try chicken, då med @Wiberg och andra hjälpande händer på behörigt avstånd slutade med ett mycket bättre resultat. Låt innehållet i grytan stå och puttra ett bra tag tills filéerna lätt faller isär. Ingen snabbmat precis. Servera med wraps, grönsaker och lite gräddfil eller créme fraîches. Värm på bröden på muurikkan så blir det riktigt gott. Edited January 25, 2021 by Hanna 2 1 4 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanna Posted January 25, 2021 Share Posted January 25, 2021 (edited) Samurajkyckling 6pers 1kg kycklingfilé 1 påse fajitaskrydda 1 paket bacon (bacon är gott så vi hade i 2 paket🤪) 1 gul lök 230g Pineapple Salsa medium 2dl créme fraîches 1dl grädde 0,5dl chilisås 2msk tamarisoja Skär filéerna i lagom stora bitar. Stek bitarna i smör och häll över fajitaskryddan. Lyft av kycklingen när den är färdigstekt. Klipp eller skär baconet i bitar. Grovhacka löken. Stek baconet och löken. Lägg tillbaka kyckling i grytan. Rör ner övriga ingredienser, smaka av. Krydda med salt, peppar och mer fajitaskrydda om det behövs. Servera med ris eller som vi gjorde med bara bröd. Edited January 25, 2021 by Hanna 3 1 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderators Wiberg Posted January 26, 2021 Author Moderators Share Posted January 26, 2021 Härliga minnen till 2nd Try Chicken @Hanna även om det blev lite ansträngd stämning efter att han idioten i shorts försökte värma sig på " kökselden ". Men så blev den ju väldigt uppskattad vid 2nd Try 😁. 1 1 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fredrik L Posted January 26, 2021 Share Posted January 26, 2021 På vår tur i september körde jag med underställ hela helgen medan mannen i shorts körde ........ shorts. 1 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter Christensen Posted January 28, 2021 Share Posted January 28, 2021 On 5/13/2019 at 11:22 PM, Wiberg said: Ref gårdagens post i Snövitgaraget ( 12.05.2019 ) så tänkte jag egentligen ta en rejäl cykeltur till idag. Men när jag kom hem så kändes det mer riktigt att röka ett paket med fläsk och dricka vin istället . Översatt till Overlanding Cooking - ska gå att göra med en liten eld och något skydd som samlar röken eller en medhavd klotgrill. Det som gäller är slow & low, lång tid med låga temperaturer ( 120 grader Celsius +- och kanske lägre ändå om det är stora stycken ). I dag, hemma på köksaltanen, så gäller inte Overlandingreglerna alls, här är det all in. Då jag har tänkt att servera en rejäl klump sidfläsk/ ribbe på 17e Maj så behöver jag öva lite. Varför inte öva på denna Guds gåva stekfläsk? Denna fantastiska produkt hade fallit helt i glömska tills mannen, myten, konceptet @blackstream serverade oss detta till frukost i Bosses nu i vintras. Parkerar bacon anyday! Testade att marinera 50% och krydda resterande med bara svartpeppar. Första gången jag körde min smoker hade jag tydligen riktigt dålig grillkol. Det går inte. Här är det briketter av bästa sort som gäller för att ha konstant värme och för att orka driva fuktiga rökspån. Jag började röka med någon fancy typ av spån som kostade skjortan plus moms men när de tog slut så blötte jag ner en massa avhugg från vedboden... Det viktigaste var röken tänkte jag . Jag gav mina fläskskivor 2 timmar. Mest för att göra en grej av det. Noterade att de med marinad på smakade mer rök än de med bara svartpeppar på. Vid provsmakningen så testade vi dem naturella, med syltad rödlök och med Aioli. Bäst var Nalle Puh/ Ole Brum - ja tack, bägge delar . Syrligheten från rödlöken och vitlöken från Aiolin lyfte smakerna våldsamt, bör testas. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter Christensen Posted January 28, 2021 Share Posted January 28, 2021 On 5/13/2019 at 11:22 PM, Wiberg said: Ref gårdagens post i Snövitgaraget ( 12.05.2019 ) så tänkte jag egentligen ta en rejäl cykeltur till idag. Men när jag kom hem så kändes det mer riktigt att röka ett paket med fläsk och dricka vin istället . Översatt till Overlanding Cooking - ska gå att göra med en liten eld och något skydd som samlar röken eller en medhavd klotgrill. Det som gäller är slow & low, lång tid med låga temperaturer ( 120 grader Celsius +- och kanske lägre ändå om det är stora stycken ). I dag, hemma på köksaltanen, så gäller inte Overlandingreglerna alls, här är det all in. Då jag har tänkt att servera en rejäl klump sidfläsk/ ribbe på 17e Maj så behöver jag öva lite. Varför inte öva på denna Guds gåva stekfläsk? Denna fantastiska produkt hade fallit helt i glömska tills mannen, myten, konceptet @blackstream serverade oss detta till frukost i Bosses nu i vintras. Parkerar bacon anyday! Testade att marinera 50% och krydda resterande med bara svartpeppar. Första gången jag körde min smoker hade jag tydligen riktigt dålig grillkol. Det går inte. Här är det briketter av bästa sort som gäller för att ha konstant värme och för att orka driva fuktiga rökspån. Jag började röka med någon fancy typ av spån som kostade skjortan plus moms men när de tog slut så blötte jag ner en massa avhugg från vedboden... Det viktigaste var röken tänkte jag . Jag gav mina fläskskivor 2 timmar. Mest för att göra en grej av det. Noterade att de med marinad på smakade mer rök än de med bara svartpeppar på. Vid provsmakningen så testade vi dem naturella, med syltad rödlök och med Aioli. Bäst var Nalle Puh/ Ole Brum - ja tack, bägge delar . Syrligheten från rödlöken och vitlöken från Aiolin lyfte smakerna våldsamt, bör testas. Rigtige menn bruker kull eller briketter, så klart!! Men dette blir bra!!!! 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malin Nygren Posted May 16, 2021 Share Posted May 16, 2021 Gjutjärnsbakat Bröd 2,5 dl Vatten 2,5 dl Mjölk 25 g Jäst 0,5 dl Olivolja 4 dl Durumjöl 6 dl Vetemjöl 1 msk Flingsalt Degen jäses över natten (minst 6 timmar). Man kan även ta mer jäst om man inte kan vänta så länge. Som här på denna bilden har jag tagit 50g jäst och då har den fått jäsa i 2 timmar istället. Här har jag använt mig av en form och lagt degen i men det behöver man inte göra. Antingen tar man bakplåtspapper eller pudra botten på grytan ordentligt med mjöl. Men då får man vara noga så det inte blir för varmt under ifrån och även ska man lägga glöd uppe på grytan så det kommer värme där ifrån också. Nu kan den stå här under elden i ca. 20-30 minuter. Som ni ser så brände jag min lite uppe på och då har jag haft för mycket värme uppe. Men annars blev brödet perfekt🙂 Man får testa och prova 😉 3 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderators Wiberg Posted May 17, 2021 Author Moderators Share Posted May 17, 2021 Stiligt Malin! När jag blir stor så ska jag oxå lära mig att baka. 1 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per Pettersson Posted May 17, 2021 Share Posted May 17, 2021 1 timma sedan, Wiberg said: När jag blir stor så ska jag oxå lära mig att baka. Den där biten med att bli vuxen är nog körd både för dig och mig... 1 1 2 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanna Posted February 20, 2022 Share Posted February 20, 2022 (edited) Chili sin carne över öppen eld 6port 600g vegofärs 2 paprikor 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 1 lagom stor chili (mesa inte) 2 burkar vita bönor i tomatsås 1 burk finkrossade tomater 0,5 dl chiliketchup (minst) 2 grönsaksbuljongtärning salt o peppar Hacka alla grönsaker till önskad storlek. Fräs det i en gjutjärnsgryta över öppen eld med lite olja. Häll i färsen efter ett par minuter och låt det steka ett tag till. Häll i bönorna och tomatkross, smula i buljongtärningarna och häll på liten skvätt vatten till önskad konsistens. Låt sjuda i alla fall en timme. Reglera värmen efter hand. Elda inte på för mycket här för då är det risk att det bränns vid. Servera med bröd! Blev det gott? Kolla med @CampForCer, @Lukas Nilsson, @Tomislav Rogan, @Istoban eller @Lars 9k Edited February 20, 2022 by Hanna 3 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Istoban Posted February 20, 2022 Share Posted February 20, 2022 27 minutes ago, Hanna said: Blev det gott? Magiskt! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Nilsson Posted February 20, 2022 Share Posted February 20, 2022 2 hours ago, Istoban said: Magiskt! Instämmer! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanna Posted March 27, 2022 Share Posted March 27, 2022 (edited) Overlandcooking med en hink Helgens projekt har varit att laga mat med hjälp av detta!😁 Dock behövde den ena delen bli lite justerad för att passa in bättre. @Lars 9k, hjälpte till med justeringen. Jag ”hittade” en lämpligt stor kyckling i affären. Denna är på ca 3kg. Placerade kycklingen på den justerade formen. Masserade in kycklingen med diverse kryddor. Stoppade ner både i kycklingen och i formen lite av varje. Småtomater på kvist, krossade vitlöksklyftor, timjan, rosmarin och basilika. Knöt sedan ett snöre runt för att hålla vingarna på plats. Dags att börja elda på. Placera kycklingen och formen någorlunda plant. På med hinken. Placera den brinnande veden runt hinken och även ovan på. Den uppmärksamme konstaterar att jag använde även några briketter på toppen, svårt att få de långa vedträna att ligga bra. Bara lyssna på ljudet, mmmmmm. Efter en timme lyfte jag på hinken. Innertemp på kycklingen var då 56grader. På med hinken igen och så sänkte jag värmen lite. Efter ytterligare en timme och lagom till gästerna kom var kycklingen klar. Till detta serverades det overlandpotatis gjord på muurikkan. Det blev riktigt gott! Edited March 27, 2022 by Hanna 4 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now