Jump to content

Overlanding Cooking - samling av recept/ oppskrifter


Wiberg
 Share

Recommended Posts

  • Moderators

Ref gårdagens post i Snövitgaraget ( 12.05.2019 ) så tänkte jag egentligen ta en rejäl cykeltur till idag. Men när jag kom hem så kändes det mer riktigt att röka ett paket med fläsk och dricka vin istället :) .

20190513_160831.thumb.jpg.f512ba2a5e1b64db9d601fc594070537.jpg

Översatt till Overlanding Cooking - ska gå att göra med en liten eld och något skydd som samlar röken eller en medhavd klotgrill. Det som gäller är slow & low, lång tid med låga temperaturer ( 120 grader Celsius +- och kanske lägre ändå om det är stora stycken ).

I dag, hemma på köksaltanen, så gäller inte Overlandingreglerna alls, här är det all in.

20190513_172222.thumb.jpg.5475a2e5bbb2450191752b0aa618ea15.jpg

Då jag har tänkt att servera en rejäl klump sidfläsk/ ribbe på 17e Maj så behöver jag öva lite. Varför inte öva på denna Guds gåva stekfläsk? Denna fantastiska produkt hade fallit helt i glömska tills mannen, myten, konceptet @blackstream serverade oss detta till frukost i Bosses nu i vintras. Parkerar bacon anyday! 

20190513_172309.thumb.jpg.553ec475c230e155156b1f550e52b214.jpg

Testade att marinera 50% och krydda resterande med bara svartpeppar.

Första gången jag körde min smoker hade jag tydligen riktigt dålig grillkol. Det går inte. Här är det briketter av bästa sort som gäller för att ha konstant värme och för att orka driva fuktiga rökspån. Jag började röka med någon fancy typ av spån som kostade skjortan plus moms men när de tog slut så blötte jag ner en massa avhugg från vedboden... Det viktigaste var röken tänkte jag ;) .

20190513_182002.thumb.jpg.a210520597e797bc0629565855b6a295.jpg

Jag gav mina fläskskivor 2 timmar. Mest för att göra en grej av det. Noterade att de med marinad på smakade mer rök än de med bara svartpeppar på. Vid provsmakningen så testade vi dem naturella, med syltad rödlök och med Aioli. Bäst var Nalle Puh/ Ole Brum - ja tack, bägge delar :D . Syrligheten från rödlöken och vitlöken från Aiolin lyfte smakerna våldsamt, bör testas.    

20190513_184739.thumb.jpg.faa415752c34b37529d88dc3da62a57f.jpg

20190513_185522.thumb.jpg.718ccf8592b3b8255bf0f81fce48125f.jpg

 

  • Like 8
  • OMG 1
Link to comment
Share on other sites

  • Moderators

Typ samma som jag har. Så länge det är någorlunda kvalitét och grejorna inte går sönder så gör den nog jobbet. På min förra tunngrill så gav sig gallret/ risten i botten för att det var för klent.  

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Inne på youtube finnes en kanal som heter Almazan Kitchen. Der finnes utrolig mange gode oppskrifter på mat laget i panne over åpen varme. Man trenger kun en karbonstål-panne med litt høye kanter. De finnes til ok priser og størrelser inne på hjemmesida til Bakeren og Kokken. 

https://bakerenogkokken.no/gryter-og-panner/stekepanner/de-buyer-stekepanne-karbonstal-lyonnaise-mineral-b-dia-28-cm/?vat=1&gclid=CjwKCAjwpuXpBRAAEiwAyRRPgcpz2VB7oKuHAQ1s8_bxVXvObtQVABk72dcXusyygoGUpAdBVkzOlhoCu8AQAvD_BwE

 

https://www.youtube.com/channel/UCVVAnxQ2YMC_qlc7QfPA2YQ

 

 

  • Like 3
  • Thumb up 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • Moderators

Nytt kapitel i Overland Cooking:

Jultomten kom med en vakuum-maskin :D . Tänkte jag skulle vakuumera färdiga grytor och frysa till de gånger mat är mer nödvändigt än kos & mys.

Förslag på " allt-i-ett " mottages alltså med tacksamhet. Självklart prioriteras utförliga recept/ oppskrifter framför uppräkning av ingredienser ;) .

20191224_163206.thumb.jpg.e19302b533936e5f1f3e6f0ac96940ea.jpg

  • Like 1
  • Thumb up 1
Link to comment
Share on other sites

Ulempen med de vakummaskinene er at de trekker væske ut av posen sammen med luften, jeg har samme selv. Til tørre ingredienser derimot er den konge. Dvs poteter i biter, sammen med løk og gulrot feks. Kan kokes ferdig hjemme, tas med i posen ut på tur og bare varmes. Samme med kjøtt, fisk og fugl. Sparer litt tid på det.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 months later...
  • 7 months later...

Overlanding Jakob

2 pers

1 kycklingfilé 

1pkt bacon

1/2 gul lök

minst 1 vitlöksklyfta 🤪

1 näve bananchips el 1st färsk banan

grädde efter behag😜

curry, salt, peppar

1,5 ruta nudlar

 

Skiva bananen o torka den på låg värme i ugnen! Man kan köpa färdig torkade i butik eller använda färsk banan.

26E8A80D-D955-46AE-8C56-B1AC3AE0A2E2.thumb.jpeg.79b1f077ba0597d9e0cbefcac074c3ef.jpeg

Skär baconet i mindre bitar, hacka lökarna. Stek bacon, gul lök och vitlök, vill man ha den starkare så ta med en chili också.

B481F868-4F5A-444E-8A84-898DE2988F4D.thumb.jpeg.212357367de697e889c0df30ef7ae3c7.jpeg

Skär kycklingfilén i bitar och stek den, salta, peppra och ta lite curry redan här.

7EFFB4D0-BD81-4F73-AAC9-726B1AE9F05C.thumb.jpeg.a76d45275a6c0087738a5926a1a76920.jpeg

Koka nudlarna tills dom är nästan klara. Häll av vattnet, behöver inte hälla av allt. Häll på grädde, lägg i bananchipsen och lite curry. Blanda väl!

1B52A0E0-BA6A-41BB-994E-9BEF7596DE32.thumb.jpeg.cbd9263f7b9f07bce81de65cc356ef11.jpeg

Låt det koka upp, bananchipsen behöver en liten stund för att mjuka till sig.

Blanda sedan ner bacon, lök, vitlök, chili och kyckling.

8BAB6A26-EF7C-471E-A5B1-D9D4D1034AAD.thumb.jpeg.6ed5117a0d9fd54f5705ab683e76d97e.jpeg

Späd med mer grädde om det behövs och krydda på till ni tycker att det passar er! Servera!

Glöm inte jordnötterna!

85238B66-BE36-4076-8C97-98ED7050AB8D.thumb.jpeg.723d26ff82439e3e703c342083743a4b.jpeg

En overlanding-variant av Flygande Jacob

 

 

Edited by Hanna
  • Like 1
  • Thumb up 4
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Second-try-chicken

Pulled chicken á la Hanna

4pers

 

3 kycklingfiléer 

1 stor gul lök klyftad

2 vitlöksklyftor (minst) finhackad

1 valfri styrka på chilifrukt hackad

1 flaska barbecuesås (hickorysmak)

salt, peppar 

wraps, tomat, gurka, sallad och majs

Gräddfil el créme fraîches 

 

Lägg ner allt i en Dutch oven. Utom de sistnämnda ingredienserna, wraps osv.

8F4F0943-0C06-418B-B3E3-024E1FA34DD1.thumb.jpeg.83209c55319408ffb4a175663c551d8c.jpeg

Ha en bra matlagningseld!

E68B8049-83EB-404E-921D-ADDF18395EBE.thumb.jpeg.4c12f3c600f492242584102ba576cdc7.jpeg

Invitera INTE andra kockar att hjälpa till!🤣 

Notera gärna klädvalet kockarna emellan! Det var 0-gradigt och snön drog in från sjön, den eftermiddagen!

3F2B95ED-ACEC-4996-B520-FBD3B3017FAB.thumb.jpeg.592491bcde00d13761534160f8c536d5.jpeg


Tyvärr slutade det första försöket så här!

57897663-8B47-4CD5-A798-0F1E619BDEB0.thumb.jpeg.16815a16b7a756fdce7d454a47515cb9.jpeg

Andra försöket, där av namnet Second try chicken, då med @Wiberg och andra hjälpande händer på behörigt avstånd slutade med ett mycket bättre resultat.

13323936-32AE-4F6C-983B-B5E8BE8CA919.thumb.jpeg.d3144c52bba9f1c76be8b2f7f8db7199.jpeg

Låt innehållet i grytan stå och puttra ett bra tag tills filéerna lätt faller isär. Ingen snabbmat precis.

19398658-3C55-43FB-9454-EBED0EC5379C.jpeg

Servera med wraps, grönsaker och lite gräddfil eller créme fraîches.

3BA954A2-F874-41A1-8DB6-34415891830A.jpeg

Värm på bröden på muurikkan så blir det riktigt gott. 

 

Edited by Hanna
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Thumb up 4
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Samurajkyckling

6pers

 

1kg kycklingfilé 

1 påse fajitaskrydda

1 paket bacon (bacon är gott så vi hade i 2 paket🤪)

1 gul lök

230g Pineapple Salsa medium

2dl créme fraîches 

1dl grädde

0,5dl chilisås

2msk tamarisoja

 

Skär filéerna i lagom stora bitar.

Stek bitarna i smör och häll över fajitaskryddan. 


650B50B8-C95B-4F0D-98CC-DB781B75BE56.thumb.jpeg.19866df0cf5cdab63cbfbefcfd40e898.jpeg

2109BE3B-7049-47B6-A46A-0D88A12E567B.thumb.jpeg.af0fbea87213d050bbcf123daa5e3781.jpeg

Lyft av kycklingen när den är färdigstekt.

Klipp eller skär baconet i bitar. Grovhacka löken. Stek baconet och löken.

 

8C76FBCB-10C4-4C02-8920-BAE947DF523A.thumb.jpeg.a0a459cb2584417e1a162dea43774430.jpeg
 

615CA543-8BBB-4655-BE57-D17AB750DAE9.thumb.jpeg.a0d2fe3ebb93b75fe6e744a0be5613e8.jpeg

 

Lägg tillbaka kyckling i grytan. 

3EEE1F0F-3EBF-47F0-AABC-80C41CC7885C.thumb.jpeg.856725a44b22e57561220159537abe17.jpeg

 

Rör ner övriga ingredienser, smaka av. Krydda med salt, peppar och mer fajitaskrydda om det behövs.

 

07292E49-DA66-42FC-AA9E-8539F046A544.thumb.jpeg.bbe1205a3e6895cf2a777fba9b31bb02.jpeg

Servera med ris eller som vi gjorde med bara bröd.


45040ECE-8459-4882-8706-9B796A71F7DC.thumb.jpeg.171e7c286b793aa07f125563d84f1a41.jpeg

 

Edited by Hanna
  • Like 3
  • Thanks 1
  • Thumb up 6
Link to comment
Share on other sites

On 5/13/2019 at 11:22 PM, Wiberg said:

Ref gårdagens post i Snövitgaraget ( 12.05.2019 ) så tänkte jag egentligen ta en rejäl cykeltur till idag. Men när jag kom hem så kändes det mer riktigt att röka ett paket med fläsk och dricka vin istället :) .

20190513_160831.thumb.jpg.f512ba2a5e1b64db9d601fc594070537.jpg

Översatt till Overlanding Cooking - ska gå att göra med en liten eld och något skydd som samlar röken eller en medhavd klotgrill. Det som gäller är slow & low, lång tid med låga temperaturer ( 120 grader Celsius +- och kanske lägre ändå om det är stora stycken ).

I dag, hemma på köksaltanen, så gäller inte Overlandingreglerna alls, här är det all in.

20190513_172222.thumb.jpg.5475a2e5bbb2450191752b0aa618ea15.jpg

Då jag har tänkt att servera en rejäl klump sidfläsk/ ribbe på 17e Maj så behöver jag öva lite. Varför inte öva på denna Guds gåva stekfläsk? Denna fantastiska produkt hade fallit helt i glömska tills mannen, myten, konceptet @blackstream serverade oss detta till frukost i Bosses nu i vintras. Parkerar bacon anyday! 

20190513_172309.thumb.jpg.553ec475c230e155156b1f550e52b214.jpg

Testade att marinera 50% och krydda resterande med bara svartpeppar.

Första gången jag körde min smoker hade jag tydligen riktigt dålig grillkol. Det går inte. Här är det briketter av bästa sort som gäller för att ha konstant värme och för att orka driva fuktiga rökspån. Jag började röka med någon fancy typ av spån som kostade skjortan plus moms men när de tog slut så blötte jag ner en massa avhugg från vedboden... Det viktigaste var röken tänkte jag ;) .

20190513_182002.thumb.jpg.a210520597e797bc0629565855b6a295.jpg

Jag gav mina fläskskivor 2 timmar. Mest för att göra en grej av det. Noterade att de med marinad på smakade mer rök än de med bara svartpeppar på. Vid provsmakningen så testade vi dem naturella, med syltad rödlök och med Aioli. Bäst var Nalle Puh/ Ole Brum - ja tack, bägge delar :D . Syrligheten från rödlöken och vitlöken från Aiolin lyfte smakerna våldsamt, bör testas.    

20190513_184739.thumb.jpg.faa415752c34b37529d88dc3da62a57f.jpg

20190513_185522.thumb.jpg.718ccf8592b3b8255bf0f81fce48125f.jpg

 

image.thumb.png.b767d3fbab61680149fc37e9de27d439.png

IMG_3235.JPG

  • Thumb up 1
Link to comment
Share on other sites

On 5/13/2019 at 11:22 PM, Wiberg said:

Ref gårdagens post i Snövitgaraget ( 12.05.2019 ) så tänkte jag egentligen ta en rejäl cykeltur till idag. Men när jag kom hem så kändes det mer riktigt att röka ett paket med fläsk och dricka vin istället :) .

20190513_160831.thumb.jpg.f512ba2a5e1b64db9d601fc594070537.jpg

Översatt till Overlanding Cooking - ska gå att göra med en liten eld och något skydd som samlar röken eller en medhavd klotgrill. Det som gäller är slow & low, lång tid med låga temperaturer ( 120 grader Celsius +- och kanske lägre ändå om det är stora stycken ).

I dag, hemma på köksaltanen, så gäller inte Overlandingreglerna alls, här är det all in.

20190513_172222.thumb.jpg.5475a2e5bbb2450191752b0aa618ea15.jpg

Då jag har tänkt att servera en rejäl klump sidfläsk/ ribbe på 17e Maj så behöver jag öva lite. Varför inte öva på denna Guds gåva stekfläsk? Denna fantastiska produkt hade fallit helt i glömska tills mannen, myten, konceptet @blackstream serverade oss detta till frukost i Bosses nu i vintras. Parkerar bacon anyday! 

20190513_172309.thumb.jpg.553ec475c230e155156b1f550e52b214.jpg

Testade att marinera 50% och krydda resterande med bara svartpeppar.

Första gången jag körde min smoker hade jag tydligen riktigt dålig grillkol. Det går inte. Här är det briketter av bästa sort som gäller för att ha konstant värme och för att orka driva fuktiga rökspån. Jag började röka med någon fancy typ av spån som kostade skjortan plus moms men när de tog slut så blötte jag ner en massa avhugg från vedboden... Det viktigaste var röken tänkte jag ;) .

20190513_182002.thumb.jpg.a210520597e797bc0629565855b6a295.jpg

Jag gav mina fläskskivor 2 timmar. Mest för att göra en grej av det. Noterade att de med marinad på smakade mer rök än de med bara svartpeppar på. Vid provsmakningen så testade vi dem naturella, med syltad rödlök och med Aioli. Bäst var Nalle Puh/ Ole Brum - ja tack, bägge delar :D . Syrligheten från rödlöken och vitlöken från Aiolin lyfte smakerna våldsamt, bör testas.    

20190513_184739.thumb.jpg.faa415752c34b37529d88dc3da62a57f.jpg

20190513_185522.thumb.jpg.718ccf8592b3b8255bf0f81fce48125f.jpg

 

Rigtige menn bruker kull eller briketter, så klart!! Men dette blir bra!!!!

 

  • Like 1
  • Thumb up 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

 

Gjutjärnsbakat Bröd

 

2,5 dl Vatten

2,5 dl Mjölk

25 g Jäst

0,5 dl Olivolja

4 dl Durumjöl

6 dl Vetemjöl

1 msk Flingsalt

478524392_Brd.thumb.jpg.0a517b6918a17d5d736f988ff5c40576.jpg

Degen jäses över natten (minst 6 timmar). Man kan även ta mer jäst om man inte kan vänta så länge.

Som här på denna bilden har jag tagit 50g jäst och då har den fått jäsa i 2 timmar istället.

Elda.thumb.jpg.1641184f3426a9650be2bf37c38d8ba3.jpg

Här har jag använt mig av en form och lagt degen i men det behöver man inte göra.

Antingen tar man bakplåtspapper eller pudra botten på grytan ordentligt med mjöl.

Men då får man vara noga så det inte blir för varmt under ifrån och även ska man

lägga glöd uppe på grytan så det kommer värme där ifrån också.

Nu kan den stå här under elden i ca. 20-30 minuter.

Som ni ser så brände jag min lite uppe på och då har jag haft för mycket värme uppe.

Men annars blev brödet perfekt🙂

Man får testa och prova 😉

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Thumb up 1
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Chili sin carne över öppen eld

6port

600g vegofärs

2 paprikor

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor 

1 lagom stor chili (mesa inte)

2 burkar vita bönor i tomatsås

1 burk finkrossade tomater

0,5 dl chiliketchup (minst)

2 grönsaksbuljongtärning

salt o peppar

5B0E58DF-B6BE-43D0-9BA8-B89E190D89C0.thumb.jpeg.190a71cc3286539139228d44b4ec6fc6.jpeg

 

Hacka alla grönsaker till önskad storlek. Fräs det i en gjutjärnsgryta över öppen eld med lite olja. Häll i färsen efter ett par minuter och låt det steka ett tag till.

849E0DA3-A5CB-46F9-A403-B1D252A418C8.thumb.jpeg.9cf12677c37c421ccfacd5108c6a7613.jpeg

79CC8FC1-1BE0-4A90-8769-21417F0CCE56.thumb.jpeg.2d87bf4d14b0c754575a628c62f5fd08.jpeg

Häll i bönorna och tomatkross, smula i buljongtärningarna och häll på liten skvätt vatten till önskad konsistens.

BD484E8C-7057-405B-A078-600F48C55315.thumb.jpeg.1c3b2e473ad917b342e388526fc911e3.jpeg

 

Låt sjuda i alla fall en timme. Reglera värmen efter hand. Elda inte på för mycket här för då är det risk att det bränns vid.

Servera med bröd!

EE7B1937-4D32-46EA-8B04-C674E5BA9218.thumb.jpeg.4f571c55b814bc465720eb14521cfe9c.jpeg

 

Blev det gott?

Kolla med @CampForCer, @Lukas Nilsson, @Tomislav Rogan, @Istoban eller @Lars 9k

Edited by Hanna
  • Like 3
  • Thanks 1
  • Thumb up 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Overlandcooking med en hink

Helgens projekt har varit att laga mat med hjälp av detta!😁

BCC42C4B-94C0-4E74-9F65-BD3AE1FC6517.thumb.jpeg.f76079ab5df30291240c8f24735a3007.jpeg

Dock behövde den ena delen bli lite justerad för att passa in bättre.

 

7B159915-45C5-49E6-9C38-0BDA81F0E3A7.thumb.jpeg.e146582658de6a8a92bd5cf09df46cf8.jpeg

@Lars 9k, hjälpte till med justeringen.

 

Jag ”hittade” en lämpligt stor kyckling i affären. Denna är på ca 3kg.

E87B2ED5-634C-4D8F-BA9C-CC6E090262E7.thumb.jpeg.f072a942ed166d473c47c6b7c7adbc3e.jpeg

Placerade kycklingen på den justerade formen. Masserade in kycklingen med diverse kryddor. Stoppade ner både i kycklingen och i formen lite av varje. Småtomater på kvist, krossade vitlöksklyftor, timjan, rosmarin och basilika. Knöt sedan ett snöre runt för att hålla vingarna på plats.

392074D6-D227-44E1-B5D3-97C8B7E0B238.thumb.jpeg.5052058e2cb21aa6092f13784e1b9e08.jpeg

Dags att börja elda på. 
 

94563D97-9FE2-45B4-AF22-239A4CC5A521.thumb.jpeg.628531d842ae5791066bfc653d6b2629.jpeg

Placera kycklingen och formen någorlunda plant.

0EBC426D-D81F-4C14-8236-F999BFE1812A.thumb.jpeg.06befa42b4e137ac1a9937f6ba72a64b.jpeg

På med hinken.

64B867E0-537F-4260-B4E6-2AB5EA20D574.thumb.jpeg.4a946084265c89027166ffcb4af98390.jpeg

Placera den brinnande veden runt hinken och även ovan på. 
Den uppmärksamme konstaterar att jag använde även några briketter på toppen, svårt att få de långa vedträna att ligga bra.

37AC4CA2-36F2-45FA-8363-D2B52F763601.thumb.jpeg.83299f362be9103dc89e4a202a96ca8c.jpeg

 


Bara lyssna på ljudet, mmmmmm.

Efter en timme lyfte jag på hinken. Innertemp på kycklingen var då 56grader.

04377729-125E-4E5A-900B-AD378919348F.thumb.jpeg.66f9d970730a11a0d3d4fd3d86e573f0.jpeg

På med hinken igen och så sänkte jag värmen lite.

Efter ytterligare en timme och lagom till gästerna kom var kycklingen klar.

B51D86D7-3B0B-4887-B1CD-85684F7FB353.thumb.jpeg.b741c4ddea41627df26b3bc38f2bcde6.jpeg

Till detta serverades det overlandpotatis gjord på muurikkan.

Det blev riktigt gott!

 

Edited by Hanna
  • Like 4
  • Thumb up 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...