Jump to content

Overlanding Cooking - samling av recept/ oppskrifter


Wiberg
 Share

Recommended Posts

  • 4 months later...

Fattiga Riddare

En rätt som jag fick av Farmor när jag kom hem från skolan, trots att mamma sagt att hon inte fick stoppa i mig massa sötsaker innan middag. 

Recept för 3-4 pers. Du behöver:

  • Vetemjöl, 1dl
  • Mjölk, 3 dl
  • Salt efter smak
  • Socker
  • 2 ägg
  • Smör och olja
  • Kanel
  • Sylt
  • Vitt bröd, formfranska, ca 10 skivor
  • Stekpanna
  • Tom Pet-flaska, 0,5l 
  • Eld

Svårighetsgrad: Lätt

Gör så här:

  1. Vispa ihop Mjölk, mjöl, ägg, lite socker och salt. Häll upp i PET-flaska.  
  2. Tvinga in dina barn i bilen, åk och gör upp eld
  3. Doppa bröd i smet
  4. Stek i smör och olja, det ska va så mycket så att det är på gränsen till fritering
  5. Vänd i kanel och socker
  6. Ät med smör och/eller sylt
  7. Efter en sån här måltid vill man gubbvila 5 minuter på lilla visaren

Släpa gärna med alla fiskeprylar utan att använda dom.

Väl mött, Stefan

IMG_20171001_122736.jpg

Edited by blackstream
  • Like 4
  • Haha 6
Link to comment
Share on other sites

  • Premium Member
22 minuter sedan, blackstream sade:

Fattiga Riddare

En rätt som jag fick av Farmor när jag kom hem från skolan, trots att mamma sagt att hon inte fick stoppa i mig massa sötsaker innan middag. 

 

Det där är ju absolut inte sötsaker, utan en fiberik måltid full med vitaminer och framförallt en massa kärlek!! :)

 

  • Like 1
  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • Premium Member

För att få till den där riktiga känslan i sin Overlandcooking skulle min kock vilja ha några kockknivar med rätt logga!! ?

D9F45340-23D2-45D4-B91E-892469C731A8.thumb.jpeg.49389dc3d228dca430089df39345d27c.jpeg

Hon dissade morakniven för detta syfte.

Kanske ett uppslag för mästerkocken @Wiberg! ;)

 

 

  • Like 1
  • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Bacon o gorgonzolapasta

IMG_8228.thumb.JPG.b283169a098f68b398d0cbbec87b177a.JPG

Tyvärr är det såhär med denna kocken att hon är ganska dålig på att precisera mängden av olika ingredienser, men det får ni leva med!

Detta är till 2 rejäla portioner!

~200g pasta

2 paket bacon 

1 lök

~3 vitlöksklyftor

1 chilifrukt

3dl matlagningsgrädde (mellan tummen o pekfingret?)

~100g gorgonzola 

IMG_8229.thumb.JPG.494ffdecf9281e66c015b56f0f580333.JPG

Koka pastan nästan färdig. 

Hacka grönsakerna i lämpliga bitar!

Stek bacon, vitlök, chili o lök.

Sambon @Lars 9k fixar med att röra runt på muurikkan medan jag fixar dukning och pasta!

IMG_8232.thumb.JPG.c180a35042a1a416e5e3227694416185.JPG

Häll på grädden o klicka i gorgonzolan. När gorgonzolan har smällt så häll i pastan. Serveras när pastan blivit varm.

IMG_8233.thumb.JPG.cd9be949b33d28dd782d1aeb01769651.JPG

 

Edited by Hanna
  • Like 10
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Kycklingwok

4 port

4 port nudlar

500g kycklingfilé 

250g broccoli

250g morötter

1 rödlök

12 champinjoner (berätta inte detta för @Lars 9k?)

1 röd paprika

1 gul paprika

IMG_8566.thumb.JPG.c6f738dd7737f8fa38ff74506c9c72b5.JPG

Skär kycklingen i bitar.

Broccolin skärs ner i små buketter och morötterna skärs i tunna slantar. Rödlöken skärs i smala båtar och champinjonerna i skivor. Skär båda paprikorna i bitar.

IMG_8567.thumb.JPG.a0bddc810d22418e9d4394a27ea967e1.JPG

Stek allt, morötter och broccolin ska vara lite aldente.

IMG_8568.thumb.JPG.e8e4c539f5d02c1261b7abcdc44ac99e.JPG

Sås

Man kan ta Sweet chilisås om man vill, annars kan man göra en egen variant.

1/2dl vitvinsvinäger

1/2dl ljus sirap

1/4dl rapsolja

1tsk sambal oelek

2 rivna vitlöksklyftor

salt

IMG_8569.thumb.JPG.4aaf32d99cf48edd8a784bf26a4cff29.JPG

Häll över såsen och blanda i nudlarna innan det är dags att servera.

 

Smaklig spis!?

 

Edited by Hanna
  • Like 5
  • OMG 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

En torsdag då @Lars 9k är på kurs och jag har tråkigt!

Fick en tidig julklapp av ett par FANTASTISKA kompisar förra helgen❣️

IMG_8719.thumb.JPG.4cb983458abd382c227ac815b660e677.JPG

Denna bok kan verkligen rekommenderas.

Finns massor av roliga saker!

Man behöver bara följande med sig ut på tur:

3 gjutjärnsstekjärn (vem F har det? Jo, jag!)

2 Gjutjärnsgrytor i olika storlekar!

IMG_8720.thumb.JPG.954a9205dbc83379dc3c60879afbaf2a.JPG

Man måste ha en eld också!

IMG_8721.thumb.JPG.6b4a87f0108dd2fe3926fe2c11ab4611.JPG

Kvällens projekt: PIZZA

Pizza/Bröd-deg

Ca 1kg mjöl

1msk salt

1pkt torrjäst el 50g färsk jäst

1msk honung

0,5dl olja

5dl vatten

Blanda ihop alla ingredienser efter eget förstånd, låt sedan degen jäsa till dubbel storlek. Beroende på temperatur där du är så kan det ta upp till 1 timme! Om du har plats och möjlighet dela degen i 4 delar innan den får jäsa.

IMG_8722.thumb.JPG.7ce295f2e96c6a78116ade7d34c6582e.JPG

Ta en del av degen och kavla ut (för ni har väl en kavel med er ut i skogen). Lägg degen på det oljade stekjärnet. Bre på någon form av pizzasås och lägg sedan på det ni vill ha på pizzan. På med ost.

Låt det jäsa igen 20-30min.

IMG_8725.thumb.JPG.da63836bab6da46beb17e76cdd1296e5.JPG

Det ena stekjärnet ska användas som lock. Dags att lägga på en glödbädd på "locket" så att det också blir varmt.

IMG_8726.thumb.JPG.03f62bd50c42e2b7df9819f4f9a01e16.JPG

Det behövs en bra glödbädd.Gäller att kunna reglera värmen något, det är lätta att blir bränt!

IMG_8730.thumb.JPG.1fd4c0ae343bfd3813efffa6a66d927b.JPG

På med locket. 

IMG_8731.thumb.JPG.334ed159d54bdd2c7819742390b7b1f6.JPG

När osten har smält och är gyllene så är pizzan färdig!

IMG_8733.thumb.JPG.e2e484f2070fa6c05a48a859e6225760.JPG

Riktigt gott, lika god som den man köper på pizzerian!

Bara att ta nästa degklump och göra om proceduren. Har man riktigt tur så har kompisarna med sig sina gjutjärnsstekpannor med sig och då går det lite fortare!

 

Idag lördag blir det fler tester!

Det blir Brödbakning och HallonBlåbärspaj! Bilder och recept kommer framöver.

 

Edited by Hanna
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Bröd i gjutjärnsgryta på öppen eld

IMG_8760.thumb.JPG.cc05170f9009b04f03e7bef76fbd8191.JPG

Vägen till mannens hjärta och hjärna går genom mannens magen! Älskar denne man❣️

 

Degen är samma som till pizzan (se inlägg ovan). Vill man så kan man byta ut lite vetemjöl mot grahamsmjöl.

Låt degen jäsa till dubbel storlek, beroende på utetemperatur ca 1 timme. Jag har använt en 3L-gryta.

IMG_8762.thumb.JPG.2e4bcef5e2c93baceb07b40b3efc0f58.JPG

Förvärm grytan lite och lägg sedan i degen, låt den sedan jäsa igen.

IMG_8763.thumb.JPG.e64aa68d710645e62c84d0a6296dc907.JPG

Dags att ta ut den på en rejäl glödbädd! 

Det är svårt att säga en exakt tid, man måste prova sig fram. Mycket beroende på vilken värme man har runt grytan. Men ca 40-45min.

IMG_8765.thumb.JPG.ba4ed7da936452f31d21b0e9ca736130.JPG

 

IMG_8766.thumb.JPG.fcf44fb941ef276e186f4ded95ee25b0.JPG

Färdigt resultat!

IMG_8749.thumb.JPG.bb30f804f309bf1fa465d31aa661d92c.JPG

Edited by Hanna
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

HallonBlåbärspaj

 

Smuldeg till en 4L-gryta

500g smör

5dl socker

mjöl tills det är lagom smuligt

Bär eller annat efter tycke och önskemål. Jag tog 2pkt frusna blåbär och 1pkt frusna hallon.

IMG_8750.thumb.JPG.9925206c0433f65733dcb2595ee4322b.JPG

Olja in insidan av grytan.

Ta hälften av smuldegen och lägg i botten på grytan. Lägg sedan i bären och lägg på resten av smuldegen.

IMG_8751.thumb.JPG.a6775b12566db28a6c8ecc37a276afab.JPG

En rejäl glödbädd och även här glöd på locket. Färdigt när smuldegen börjar få färg och bären börjat "bubbla" igenom.

IMG_8752.thumb.JPG.18d570af35b790d14d424ad1e6ca8d3e.JPG

Serverad med vaniljsås!

IMG_8754.thumb.JPG.13bc1976715b119ddbe55a2761d397d3.JPG

?????

Edited by Hanna
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Laxpasta

4pers

4 laxfiléer

1 citron

4 scharlottenlökar

1 chilifrukt

2 vitlöksklyftor

1/2 kruka färsk timjan

1 liten påse färsk spenat

8 soltorkade tomater

2dl vitt vin

1 msk kycklingfond

minst 2dl grädde

salt o peppar

250g förkokt broccoli

pasta

IMG_8740.thumb.JPG.e5f6c657f90359739ed62563a4215442.JPG

Skär laxen i tärningar. Hacka lök, vitlök, chili och soltorkade tomater.

Börja med att steka på löken, vitlöken och chilin.

Lägg i laxen och soltorkade tomater.

IMG_5157.thumb.JPG.2a93f45640bfe4b3645a59d62539ea1d.JPG

Häll över vinet, fonden och grädden.

IMG_5158.thumb.JPG.1755eafabfd972a9b8695791e30df700.JPG

Lägg i den hackade timjan och spenaten. Salt och peppar efter tycke och smak. Pressa över citronen. Blanda i broccolin och pastan. Häll på mer grädde om ni tycker det behövs. Låt det bli varm och sedan är det klart för servering!

IMG_5160.thumb.JPG.7e320c04f61f3c420015f0e71b9b630d.JPG

 

Smaklig måltid???

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...