Nyheter allaOverlanding Cooking

Overlanding Cooking – Varmrökt makrill på grillen

Idag vågade jag mig på att testa en oppskrift jag har läst om flera gånger – att varmröka fisk på grillen. Det hela visade sig vara betydligt enklare än först antagit bara alla förberedelser var på plats – det var de så klart inte :) .

Vad behöver man då?

20160723_210715.jpg.2849926e8fae2ca6c6f54eb23bafcb8e

1 stk båt – jag är väldigt svag för Yamarin eller Ryds, helst fullt trollingutrustad – fisket blir så mycket enklare då. I brist på båt eller vän med dylik går det bra att kustfiska makrillen just nu. Det minst spännande sättet – men antagligen billigaste – är att besöka fiskedisken. Makrillen brukar gå för ca 20kr/kg nu mitt i säsongen.

Antal makrill per person blir svårt då de varierar väldigt i storlek men ca 3-400g hel fisk per gubbe brukar funka. Överbliven middagsmakrill funkar fint på brödskivan oxå.

Träflis – jag täljde/ spikkade mina med hjälp av min nya favoritdings – Moraknivs Pathfinder – vilket skaft!!! Träflisen måste ligga i blöt i minst en timme annars börjar den brinna väldigt lätt ( upptäckte jag rätt fort ;) ). Trä från Al/ Or, björk, ek, enbuske etc. Här är det nog bara att testa sig fram.

20160725_152035.thumb.jpg.d128addd66ae4252de4a8798b2a5ae49

Tillbehör:

En ljummen/ lun potatissallad utan majonäs men med massa goda grönsaker i – sparris, rädisor/ reddik, rödlök, squash etc. Smaka till med god olivolja och balsamico. Färska örter gör sig i salladen oxå.

Hur gör man då?

Fisken ska grillas/ rökas på indirekt värme dvs så långt från värmekällan som grillen tillåter. Liten grill = väldigt lite kol och fylla på ofta, stor grill – fortfarande lite kol och fylla på ofta. En av förutsättningarna för att lyckas är att grillen har ett lock och att man kan regulera lufttillförseln

Preppa grillen och tänk igenom hur du ska kunna hantera värmen – strypa luften, öppna locket etc.

Fisken ska rundrensas, dvs inte filéas utan bara tas ur samt snittas ett par gånger i skinnet. Jag bara saltade och pepprade mina fiskar och hälde lite citronsaft på dem under rökningen, dvs en väldigt enkel förberedelse.

Sen är det bara att tända grillen. När det glöder så där bra att man har lust att börja grilla så lägger man på fisken ( långt bort från värmen! ) och en näve av sina hemslöjdade rökspån. Och så tar man en pilsner och väntar på att slänga på en näve rökspån till, eventuellt lite mera grillkol. Om man har termometer på grillen så försök ligga under 150 grader. Har man inte termometer så får man vara aktiv med att öppna locket eller strypa luften. Blir det för varmt så får man makrillens svar på klassisk grillpølse – svart utanpå och iskall inuti – det funkar särdeles dåligt på makrill…

20160725_151957.thumb.jpg.a8cec4aa628720c9095afe8f64f6afcd

Jag lät mina åka en timme ca. Det fina är att grillen blir som en ugn och man slipper vända fisken. Den blir klar på bägge sidor på en gång :).

20160725_153432.thumb.jpg.baea8b747359565a0af4a3c4bd0ae7dc

Då det var första gången idag och jag var lite skeptisk till det slutliga resultatet så slängde jag på ett paket Salsiccia oxå – better safe than sorry!

20160725_155743.thumb.jpg.740a0b1d740429ee83c49c951253c4f8

Då är det bara att packa Overlandingkärran och styra mot havet, fiska, röka och njuta!

Smaklig spis :) .

Tags
Show More

Jon Wiberg

Bosatt i Norge sedan år -97, just nu Kolbotn - ca 20km syd Oslo, ursprungligen från Göteborg. Far till tre glada barn som gillar att åka " pappabilen " och bo i tält :) Kör en Land Cruiser 120 2008 modell, införskaffades för ca 5 år sedan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close