';

Test: Taktält från IronMan

Test: Taktält från IronMan

Det finns en stor mängd leverantörer och tillverkare av den här typen av taktält, men jag kommer att skriva lite om mina erfarenheter med tältet från IronMan (IronMan är en produsent av overland utrustning i Australien)

Tältet är av typen pop-up, det vill säga att man fäller upp det som ett litet paket. Själva uppsättningen går på väldigt kort tid, där man sedan kan justera om man önskar sätta på plats burspråk eller inte. I mitt tält får man lätt plats med två vuxna, alternativt kan man vara tre, men då måste en ligga i mitten med fötterna mot huvudändan av dom två andra.

Jag har använt mitt tält i ett år, och det har varit allt från resor på sommaren, till sent på hösten. Som regel, och när jag är ensam, använder jag inte förtältet (kan köpas i tillägg), utan klarar mig fint med bara taktältet. Förtältet kopplas enkelt ihop med själva taktältet. På det sättet får man ett helt extra rum som kan användas till att sova i (man får plats med två nato-sängar), eller till matlagning. Förtältet har en botten/golv som man kan välja att ha monterat. Vid årstider som är lite mer kyliga använder jag en gasolvärmare på ca 4kw, värmen stiger fint upp i taktältet, så att man utan problem kan sova där i minus -10 grader, och säkert mer. (Det är otroligt viktigt med god ventilation, och jag rekommenderar att man investerar i en Co2 mätare, som också varnar för gas).

Kvaliten på tältet från IronMan anser jag som väldigt god, även om jag bytte ut tältet rätt efter monteringen hos leverantören i Danmark. Det visade sig vara en annan dragkjedja på taktältet än förtältet. Jag har säkert monterat och demonterat hundra gånger under året som gott, utan att jag kan se någon form för slitage.

Jag har valt att montera mitt tält så att den fälls ut mot förarsidan. Orsaken till att jag valt denna lösningen är kortavstånd in till förarplatsen, samt att jag har god sikt när jag skall finna en god campingplats.

Fördelar och nackdelar

+ Snabbt och enkel att sätta upp.
+ Prisvärt, du får mycket för pengarna.

– Duken och sömmarna i förtältet håller inte för regn. Du måste räkna med gott om vatten på golvet.

 

Har du egen erfarenhet med taktält, oavsett märke eller typ, vill vi gärna höra dina åsikter.

Andreas Eriksson

Administrator och en av ägarna till Overlanding.nu. Jag äger en Jeep Wrangler JK som jag använder till resor långt som kort.

There is 1 comment on this post
  1. Daniel Lindblad
    september 14, 2015, 6:21 pm

    Jag köpte gordigears explorer plus taktält och provade några nätter innan sommarens islandsresa.
    Tältet fick bekänna färg i omgångar med kraftiga vindar och hårt regn stundtals men höll sig bra.
    Lite besvärligt med skyddet som sätts fast med dragkedja stundtals när tältduken fastnade i kedjan men annars är jag nöjd med tältet förutom en kedja till “dörren” som gick sönder

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.