';

Från Viewranger till Outdooractive.

Från Viewranger till Outdooractive.

Viewranger som har varit med oss Overlanders i många år har nu blivit Outdooractive. Ändringen medför flera ändringar som du kan läsa om.

Det första du får information om när du går in på hemsidan till Viewranger är att dom har blivit till Outdooractive. Jag har dessvärre ingen information om varför, när det genomfördes eller om det bara är en ändring av namn och struktur, men med samma ägare.

Hur som helst. På hemsidan till Viewranger får du tydlig information om att du måste flytta ditt innehåll över till Outdooractive. Det betyder att du måste knyta ditt tidigare konto hos Viewranger till Outdooractive. Själva överföringen av data går helt automatiskt. Det som inte kommer fram, eller i alla fall inte tydligt, är att som tidigare Viewranger kund får du nu ett år gratis Pro-medlemskap hos Outdooractive. Men, du har också förlorat dina tidigare kartor.

Den största ändringar ligger i att du måste abonnera på innehåll, det vill säga kartor och i en viss grad funktionalitet på hemsidan och i den nya appen (jag skall komma tillbaka till denna i del två.) Där du tidigare köpte, ägde och hämtade ner kartor måste du nu ha ett löpande abonnemang. När den här artikeln skrev kostar det 2,50 euro för Pro och 5,00 euro för Pro +. Med ett abonnemang får då möjlighet att se och hämta ner alla kartor som Outdooractive har i sitt system. Alla tillgängliga kartdelar kan du se direkt på hemsidan eller i appen. I appen måste du nu hämta ner utsnitt av det området du skall färdas i för att ha detta tillgängligt när du är off-line. Den delen är helt annorlunda jämfört med var vi tidigare varit vana vid hos Viewranger, och också något dess styrka jämfört med konkurrenter. Det hela kräver nu lite mer planering, samt att du hämtar ner mer än det du kanske tror du har behov för. Det är också viktigt att nämna att alla kartor du inte längre har tillgång till dom kartorna du köpt genom Viewranger.

Hemsidan till Outdooractive vill jag säga är en uppgradering från tidigare. Av dom nordiska språken finns just nu norsk och finska. Utformning är mer modern och vänligare att använda på mobila enheter. Det finns rikligt med tips om olika turer i ditt närområde. Som tidigare kan du planlägga dina resor och turer i lugn och ro hemma. Har du skapat en användare och flyttat ditt innehåll hittar du den enkelt inne på din profil på hemsidan.

Planläggaren för resor och turer har blivit kraftigt förbättrad. Du kan välja mellan många olika typer kartor, samt att det finns flera olika lag man kan aktivera om man är intresserad i olika aktiviteter. För att skapa ett nytt spår klickar du enkelt på kartan och den första punkten skapas (A). Du kan så flytta markören till nästa område och åter dubbelklicka och nästa vägpunkt skapas (B). Planläggaren skapar automatiskt vägpunkterna mellan. Det skall nämnas att det är smart att inte skapa för långt avstånd mellan punkterna om systemet helt plötsligt inte klarar att finna vägen mellan två punkter. Tidigare på hemsidan till Viewranger kunde man välja ”fågelvägen” om systemet inte klarade att skapa punkter mellan A och B, den funktionen ser inte ut att finnas på den nya hemsidan.

Den första punkten som är till irritation är att det inte finns möjlighet att redigera tidigare spår du har sparat. Önskar du göra ändringar på ett spår du sedan tidigare skapat måste du först exportera den som en GPX, så gå in i planläggaren och importera GPX filen. Detta känns som en väldigt onödig process, och det borde vara enkelt att skapa en redigeringsfunktion.

Så vad tycker jag om övergången?
Tja, jag är av natur öppen för ändring och evolution så i det här tillfället ser det ut som vi får en förbättring då hemsidan och planläggaren till Viewranger stått stilla dom sista åren. Vidare är det en fin gest att man som tidigare kund får ett år gratis medlemskap, detta kunde dok visats tydligare på hemsidan. I nästa artikel kommer jag at gå igenom själva app´n och hur denna fungerar. Här kommer det att komma flera överraskningar.

Andreas Eriksson

Administrator och en av ägarna till Overlanding.nu. Jag äger en Jeep Wrangler JK som jag använder till resor långt som kort.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.