';

Overlanding: Classic Military Show (Danmark)

Overlanding: Classic Military Show (Danmark)

Jag kombinerar gärna två intressen när jag reser. Overlanding, och militärhistoria. I slutet av augusti arrangerades Classic Military Show utanför Viborg i Danmark. Jag vågar nog påstå att det är den största militärhistoriska träffen i Skandinavien idag.

11903988_10153255059358472_1278435364172569239_nJag startade min resa från Larvik i Norge och kryssade Kattegat med hjälp av Colorline superspeed. Ett par dagar för mig hade en mycket stor konvoj på ca 55-65 militärhistoriska fordon gjort den samma resan och skapat så mycket uppmärksamhet att tv kanaler i både Norge och Danmark fick med sig avresa och ankomst. Superspeed från Larvik till Hirtshals är en otroligt smidig överfart på ca 2,5 timmar, där man finner massa gott att äta, och taxfree för att fylla på kylskåpet. Inte minst kortar överfarten ner antal mil på vägen dramatiskt.

Väl framme i Hirtshals lunkade jag på i ca 120km/t, mer eller mindre hela vägen ner till Viborg. Jag var så fokuserad på målet, att jag körde förbi två blondiner utanför Hirtshals som önskade lift ner till Viborg. Det var först ett par mil efter, som jag reflekterade över det missade reseföljet.

Classic Military Show
Själva träffen ligger 9km väst om Viborg på ett mycket stort militärt övningsområde. Nu är detta riktigt nog en militärhistorisk träff, men det finns möjligheter att lufta sitt Overlanding fordon också. Inkvartering sker på en av dom fyra camping områden som är märkta för civila fordon. Det finns gott om plats, och toaletter finns inom kort avstånd. Önskar man att duscha in i mellan, finns det fantastiska möjligheter för detta inne på själva kasernen som hålls öppen under hela träffen. Vill man inte laga sin egna middag, kan man köpa denna från civilförsvarets kokgrupp till en summa av 45,- DKK. Dagarna går till att ta del av militära uppvisningar, både med historiskt material och med dagens utrustning som finns inom Danska försvaret. Kvällarna fördrivs gärna i öl-tältet.

På kl 14 på söndagen satte jag kurs mot Hirtshals. Färjan tillbaka till Norge gick kl 21:30 men jag önskade ett par timmar i Hirtshals för att se igenom ett bunkermuseum som finns där. Samt köra lite “offroad” på stranden mot Skagen.

Bunkermuseum – Hirtshals
Detta skall vara den bäst bevarande anläggningen i hela Danmark, och var en viktigt del av Atlantvallen till Tyskland under WII. Själva museumet var inte öppet vid mitt besök, men det hindrar absolut inget. Det finns massa att studera och läsa om, utan att man behöver gå in i varje anläggning. Området är ganska stort, och önskar man att få en fin översikt, tar man turen upp i fyrtornet. Att komma upp i tornet är inte helt gratis, det kostar 50,- DKK, men är absolut värt var enda krona om vädret och sikten är god.

11949393_10153262431268472_5376227834785581611_nEfter ett par timmar var det tid att besöka den nordöstra stranden vid Hirtshals hamn. På vägen dit, blev det tvärstopp när jag hittade en Slovakisk Landcruiser som tydligen skulle till Island 2012, men av en eller annan orsak inte kom vidare. Den stog där lite sorgsen med rostade bromsar och dammig lack. Undrar vad som händer vidare med denna, om ägaren skall hämta upp den, eller varför den står där.

Stranden som ligger nordöst om Hirtshals hamn är väldigt enkel att komma ner till, nu skall jag erkänna att jag inte helt kan reglerna för “offroad” i Danmark, men sedan jag inte var det enda fordonet nere på stranden, tog jag det som ett ok. Här mötte jag ett tyskt “Overlanding” par, som slagit upp sitt taktält på sin LandRover, och mer än gärna önskade sällskap av en likasinnad. Men jag måste snällt tacka nej till både tyskt öl, och färdiglagad mat, med att jag skulle med båten till Norge om ett par timmar.

Nu vet jag inte om man kan, eller får lov att köra på stranden hela vägen till Skagen, men det ser ut som man kan det. Men efter ett par km vände jag, stoppade och tog några fantastiska bilder i solnedgången. Det skall erkännas att jag inte hade lust att köra ombord på båten, utan hellre slå läger på stranden och njuta en kall tysk öl.

Resan hem med SuperSpeed gick perfekt. Jag hade sedan innan bokat in mig på business class, så det var bara att sjunka ner i en god stol, fälla ner ryggstödet och sluta ögonen. Färjan la till lite efter kl 03:00 i Larvik.

Classic Military Show arrangeras varannat år, så nästa möjlighet är 2017. Men för den tiden, kommer jag arrangera en resa i Danmark. Mer info om denna kommer under hösten 2015.

Andreas Eriksson

Administrator och en av ägarna till Overlanding.nu. Jag äger en Jeep Wrangler JK som jag använder till resor långt som kort.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.