';

Rostskyddsbehandling – lanolinoljan Fluid Film

Rostskyddsbehandling – lanolinoljan Fluid Film

Lika säkert som att man behöver byta slitdelar, är att man under åren behöver åtgärda rostangrepp. Med mindre man köpt ett helt fabriksny bil, och tagit den direkt till Tectyl behandling. Men det finns ett annat sätt att förlänga livslängden och bättra på rostskyddet. Lanolinolja “Fluid Film”.

Här i Norge har det kommit en ny produkt, eller rättare sagt, produkten och tekniken är inte ny. Men det är ganska så nytt att man nu kan få behandlingen även på sin bil, och inte bara i industrien. Man startar med att göra rent områden som redan är angripna av rost, eller där Tectylen från bilfabriken har släppt. Så blåser man rent alla tom utrymmen med tryckluft så att både fukt och lösa partiklar försvinner. Nästa steg är att fylla alla kanaler och tomrum med en tjockare version av lanolinoljan Fluid Film, för att sedan spraya alla områden under bilen. Resultatet blir helt fantastiskt, och bilen ser nästan helt ny ut under.

Jag har för ett par veckor sedan gjort den här behandlingen på min Nissan Patrol 2003 hos Buskerud Antirust As. Hela arbetet tar lite över en timma, så du kan enkelt sitta i väntrummet och njuta en kaffekopp under tiden. Totalpriset för min Nissan blev på Kr 2.600,- (nok). En normal behandling skall hålla ca 1-2år beroende på hur du använder bilen. Personligen kommer jag att göra den samma behandlingen varje år, för att vara på den säkra sidan. Jag önskar att min Patrol, skall ha ett långt och lyckligt liv.

Nu fick jag också med mig en sprayflaska med lanolinoljan Fluid Film, som jag så sprayade runt insidan på alla dörrar och gångjärn. Jag lyfte också på alla fönsterlister och sprayade ett lager för att motverka eventuella rostangrepp. Så långt är jag mycket nöjd med resultatet, men skall följa gott med hur behandlingen fungerar över tid. Det man skall vara klar över, är att det blir en lukt från olja runt, och till dels inne i bilen. Men för mig är inte detta störande överhuvudtaget.

 

Fakta om produkten: (Hämtat från Buskerud Antirust och www.bilkontroll.no):

Fluid Film er basert på lanolinolje (ullfett/sauefett) og har vært brukt i hele verden siden 1943 på skip og i offshoreindustren, bl.a. på grunn av sine saltvannsbestandige egenskaper. På grunn av de gode rustbeskyttende og ikke minst ruststoppende egenskapene, har Fluid Film vokst seg store innenfor mange bransjer og bruksområder. Vi erfarer at den virker helt unikt til understellsbehandling – og at vanlige antirustmidler fungerer dårlig på biler som har begynt å ruste.

Fluid Film NAS er svært penetrerende, fortrenger vann og samler ikke skitt slik som vanlig olje gjør. Åpne kjeder kan derfor forlenge levetiden med 300%! Da den ikke fordamper eller størkner, er den aktiv og penetrerende over lang tid. Den egner seg derfor svært godt som rustløser og smøremiddel. I løpet av et par måneder vandrer den ca. 15 cm – gjennom popnagler, falser osv. – enestående til hulromsbehandling!

Fluid Film er ikke konduktiv og brukes derfor på elektriske terminaler og kontakter, fordelerlokk, batteripoler osv.

Fluid Film er løsemiddelfri og har under 2% VOC. Den er ikke giftig eller farlig og har flammepunkt på 207 ºC (NAS). Fluid Film svir ikke gress og vegetasjon, og egner seg derfor godt til landbruksmaskiner. Bønder liker den godt fordi jord, gress og skitt ikke bygger seg opp. Spray på en blomst, og den dør ikke før den skal!

Olje mot bilrust, er effektivt fordi:

 • Rustutvikling skjer ikke der det er olje (vann og luft kommer ikke til)
 • Olje kan ikke sprekke eller flasse.
 • Olje sitter lengst der den trengs mest og synes minst, nemlig i plateskjøter, falser, kanaler og hulrom.
 • Olje inneholder ikke løsemidler. Den holder seg derfor flytende, penetrerer, krypr mot og fukter plateskjøter og tørre flater. Stopper etablerte rustangrepp.

 

Här ser du bilder från för och efter behandlingen

Andreas Eriksson

Administrator och en av ägarna till Overlanding.nu. Jag äger en Jeep Wrangler JK som jag använder till resor långt som kort.

There is 1 comment on this post
 1. Andreas Eriksson
  november 09, 2015, 9:13 pm

  Rostskydd med hjälp av olja är inte någon nytt eller på något sätt unikt. Upp genom åren har folk använt allt från diesel blandat med motorolja till vanlig linolja. Den här artikeln visar hur det görs av professionella och miljövänligt.

  Artikeln beskriver ett företag och dess produkt i Norge. Jag vill väldigt gärna höra om liknande företag och produkter finns i Sverige, Danmark eller i Finland.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.