';

Turmat – Gilde Biffgryta

Turmat – Gilde Biffgryta

I en serie artiklar skall vi nu testa turmat. Mat som från producenter bara skall tillföras vatten. Det blir en högst subjektiv bedömning.

Gilde Biffgryta produceras av Nortuna och du kan få köpt den i dom flesta norska matbutikerna och prisen är rätt under 100,-. Således inte den billigaste, men ej heller den dyraste. Det finns vad jag kan se tre typer och den här testen fokuserar jag på biffgrytan.

Förpackningen är klassisk där innehållet är ordentlige vakuumförpackat. I toppen finns en super enkel förklarning på ”hur man gör”. Rätt under denna finns en försegling man använder efter kokande vatten är hällt i påsen. Det finns en tydlig innehållsförteckning samt näringsvärde tryckt på påsens baksida, och en delikat beskrivelse om vad du kommer att uppleva. Det framgår att turmaten är i samarbete med Den Norske Turistforeningen. Exakt vad för samarbete framgår inte.

Efter du har kokat upp 4dl vatten är det bara att hälla detta över påsens innehåll och försegla påsen. Förseglingen fungerar riktigt bra och ser till att all värme stannar i påsen, samt att du slipper gris.

Efter 8 – 10 minuter skall innehållet vara klart att förtäras. Jag väntade i ca 15 minuter. Innehållet ser onekligen delikatare ut innan man häller i vattnet, än efter. Men, det går enkelt att identifiera innehåll som potatis och morötter. Kött är svårare att hitta. Enligt innehållsförteckningen skall det finnas 20% svinkött i påsen, men detta klarar jag helt enkelt inte se.

Ingredienser

Potet, storfe biffkjøtt (17 %), vann, sjampinjong, gulrot, løk, linser, selleri, persillerot, raps – solsikke – og soyaolje, purreløk, hvitløk, salt, dekstrose, aroma, oksekjøtteksrakt, rødvinekstrakt, krydder, sukker, glukosesirup, brent sukker, modifisert stivelse E1422, antioksidant E306, E472, surhetsregulerende middel E508.

Potatisen är skivad och ser ut som chips. Jag väntade som sagt i ca 15 minuter, men jag upplevde ändå att flera av bitarna smakade som ”rå” potatis med ganska ordentligt tuggmotstånd.

Hetta finns, och den kommer lite krypande efter du tänkt att det saknas. Sälta måste absolut tillföras, för smaken måste framhävas lite mer än det den gör.

Biffgrytan är absolut god på både lukt och smak och kan absolut njutas vid flera anledningar. När det kommer till mängden så är jag inte helt mätt efter jag ätit den. Enligt förteckningen skall det vara 535 kcal vilket är mer än nog som en huvudrätt. Men jag upplever oavsett att jag fortfarande är hungrig efter jag ätit upp hela innehållet. Jag skall återkomma till detta när jag testar andra produkter. Oavsett är det säkert förnuftigt att dryga ut med andra typer av kolhydrater.

bon appétit

Andreas Eriksson

Administrator och en av ägarna till Overlanding.nu. Jag äger en Jeep Wrangler JK som jag använder till resor långt som kort.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.