';

Julbord 2017 Bosses Bodega

Julbord 2017 Bosses Bodega

[dropcap]B[/dropcap]osses Bodega säger ni. Japp, så heter denna numera ” världskända ” grillstugan mitt i skogen som flera av Overlanding.nus medlemmar har besökt, både sommar och vinter. Bosse, herremannen som bygde Bodegan, har vi tyvärr aldrig mött men vi har mött det jaktlag som frekventerar Bodegan till tider. Detta jaktlag har vi tagit kontakt med och de har numera okeyat ” Norrmännen med sina monstertruckar ” som också till tider frekventerar Bosses 🙂 . Detta med ” Norrmännen ” eller Norskarna som vi heter på Värmländska antar jag grunnar sig på att det oftast är en majoritet av N registrerade bilar på våra turer. Trots att bägge guiderna på Overlanding pratar ganska tydlig Götenorska så är vi alltså vi också en del av norskarna 😉 .

Så vad gör nu då dessa mycket speciellt intresserade människorna som alltså måste bege sig ut i skogen och äta julbord? Vill man svara snabbt och enkelt så kan man ju faktiskt bara skriva just det:

Åker ut i skogen och äter Julbord. Meeeen det är ju självklart inte hela sanningen.

Just julbord är en av få träffar, som Overlanding.nu arrangerar, där bilkörning inte är det mest prioriterade. Jodå, man måste ju givetvis köra bil till Bosses men denna helg är det mest det sociala som är i fokus.

Då julbord naturligt nog hålls i närheten av Jul så kan det till tider ställa en del krav till julbordets gäster. Krav så som utrustning, kläder och vana med att bo utomhus i minusgrader. För oss som kockar till julbordet så ligger det en del prestige i att klara av att laga traditionsmat med minimalt med tillgänglig köksutrustning och dessutom till ett ganska stort antal människor. Att få en oisolerad grillstuga förvandlad till ett inbjudande ställe att avnjuta julbord i är också en stor del av utmaningen. Värme, ljus och en viss nivå av trivsel är viktiga ingridienser i alla tillfällen där det skall njutas mat.

Under fredagen så anländer julbordets gäster från ca sen lunch och utöver kvällen. Alla gäster kockar sin egen middag på fredagen och det är ett fasligt grillande, stekande och kokande på den numera ombygda eldstaden inne i Bosses. Samtidigt riggas det boende på utsidan. Det är boende av alla typer: Vanliga små marktält hos de hårdaste av gästerna till husvagn med värmare  hos de mest bekväma av gästerna. Ett och annat taktält förekommer men det vanligaste boendet i år var nog Lavvo eller tältkåta – med vedkamin så klart. Det är trots allt vinter och de Vämländska skogarna kan vara riktigt kalla stundtals, då är extern värme ett måste.

Fredagkvällen ägnas helt och fullt åt det sociala. Man går igenom var man har varit och Overlandat under året samt vart man önskar att Overlanda nästa år. Det snackas utrustning  och här går självklart åsikterna isär så det kan bli lite temperatur men sällan något allvarligt.

Lördag morgon kommer oftast allt för tidigt. De som är tidigast uppe tänder brasa och kokar kaffevatten så att det finns till de som kommer snubblande lite senare. När alla har fått samlat sig så brukar det bjudas på en aldrig så liten tur i närområdet, framför allt om det finns snö! Möjligheten att fastna i snö har en magisk dragningskraft på folk i Overlandingmiljön. Ingen vet riktigt varför, det bara är så.

Vi som hade kökstjänst tog en snabb tur in till Torsby, som ligger en dryg timme undan, för att komplettera julbordsbuffén samt förstärka dryckesutvalet. Man kan köra ganska kreativt både till och från Torsby om man önskar – det gjorde vi. Returen valdes därför via små och relativt oplogade vägar med både ett och två tillfällen med adrenalin och hjärtstopp på de två deltagande bilarna.

Under tiden vi var i Torsby så guidade Andreas kvarvarande bilar på oplogade vägar i närområdet med en och annan utmaning längs vägen.

Nytt för i år var våran poängpromenad som vi höll i mörkret ute på parkeringsplatsen. Med hjälp av frågor omhandlande Overlanding och dets forum så blev det lite spännande att promenera runt bland bilarna och svara på frågor. Efter poängpromenad så serverades det glögg i väntan på att julmaten skulla bli klar.

Att laga julmat till 30 personer över öppen eld är en ganska trevlig utmaning när man har så massa fin hjälp som jag hade detta året. Pål Henning visade sig vara en mästare på att laga tjocka revbenspjäll/ ribbe och Børre hackade och skar grönsaker som värsta mixmastern. Efter tre – fyra timmars kockande så serverades det sill, ägg, rakfisk, kallskuret, julskinka, ribbe, köttbullar, prinskorv med allt av tillbehör. Vi klarade den satta fristen 19.00 med glans!

Efter avnjutet julbord var det prisutdelning där Stefan stack av med första pris – ett stort Overlanding.nu klistermärke samt t-shirt och effekter från AT. Vill passa på att återigen tacka Arctic Trucks och Børre för finfina gåvor.

Kvällen ägnades sen åt det sociala till inte allt för sent med ca samma teman som på fredagen.

På söndag bröt gänget upp ganska tidigt medans Andreas, Birger, Børre, Jørgen, Mikael, Pål Henning, Tobias och jag dröjde oss kvar för att återställa Bosses ( bland annat få upp skorstenen ordentligt igjen… ) innan vi satte kursen mot Charlottenberg via snorhala vägar både med och utan snö uppe på.

Allt i allt så var detta återigen ett mycket lyckat julbord – vi glädjer oss redan till julbord 2018 då vi har 5-års jubileum!

Jon Wiberg

Bosatt i Norge sedan år -97, just nu Kolbotn - ca 20km syd Oslo, ursprungligen från Göteborg. Far till tre glada barn som gillar att åka " pappabilen " och bo i tält :) Kör en Land Cruiser 120 2008 modell, införskaffades för ca 5 år sedan.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.