';

Julbord 2017 i Skåne

Julbord 2017 i Skåne

Så blev det till sist dags!
Under morgonen gjorde Hanna gröt och Janssons frestelse, vilka lindades in i handdukar för att inte kylas ner helt.

Vi träffades hemma hos oss för att sedan i samlad  trupp köra norrut. @Per Pettersson i sin Grand Cherokee jag i min något äldre och @MFI9 i sin vardagsbil, en Mazda  då Toyotan står i hangaren för takmodifiering.

Avresetiden var satt till 13:00 vilket vi höll ganska väl. ;)

Vi letade oss norrut på smala slingrande vägar i riktigt fint väder.

Lite mindre snö längs vägen än på bilderna från Bosses bodega men dock snö.

Framme på platsen för campen var det vitt när vi kom fram.

Efter det sedvanliga diskussionerna om hur långt 7m är, åt vilket håll det blåser, respektive inte blåser ifrån och diverse manövrerande för att få bilarna att stå plant, så började vi så smått få ordning på vår camp. Liksom i fjor la vi en 7x5m pressening över våra markiser, presseningen lät vi sedan hänga ner på baksidan där vi tyngde ner den med lite stockar. På så sätt fick vi en ganska ombonad och väderskyddad yta att duka upp vårt långbord inunder.

När sen stolar och bord kom på plats blev det dags för glögg, pepparkakor och lussekattor.

Förutom taktält, markiser och pressening som skulle monteras så blev det också julgransljus och marshaller i terrängen…. Ett antal lampor hängdes under markiserna och spred en härlig stämning. Grillen tändes för att värma Janssons frestelse.

Under tiden som elden och grillen blev färdiga avlöstes glöggen av sillbordet.

Under tiden blev det allt mörkare och tillsammans med elden bidrog marshallerna och mina artificiellt blinkande julgransljus och julmusiken till julstämningen.

När sill och ägg fått smälta lite så var det dags för kallskuret. Både sylta, rödbetor, leverkorv, och rödbetssallad fyllde på de skånska magarna och en och annan snaps i rent medicinskt syfte förstås. Det gäller ju att spjälka fettet och hålla blodet fritt från frost innan den varma maten serveras.

Mellan tuggorna diskuterades det allt möjligt, från bästa utformningen av gångjärnen på ett uppfällbart toyotatak till skillnaden mellan Rakia och Slivovits.

När Janssons frestelsen väl började bli varm i grillen så åkte även murrikkan på elden och den ljuva doften av stekta köttbullar och korv blandade sig med rökdoften från elden, notera Overlandinghandsken, ett måste vid hantering av murrikka ;)

Mellan måltiderna så var det gott att värma sig kring elden, men när det nu stundtals snöade ganska mycket, så bytte vi plats mellan elden och skyddet under markiserna i samma takt som midsommarfirare brukar göra vid sommarens regnskurar.

Självfallet vankades det även gröt som avslutning på julmaten och här gör Hanna varm saftsås till risgrynsgröten. De som glömt djupa tallrikar fick äta gröt på flata, men de hade åtminstone skedar med sig så de slapp äta gröten med gaffel. Förutom saftsoppa så fanns det både sylt, mjölk och kanel att välja på.

Hemma brukar Hanna klaga på att köket är för litet, men i skogen räcker det med det som ryms under bakluckan, märkligt!! Snön gav en härlig stämning av riktig jul!!

Efter disk så blev det en avslutande stund kring elden innan @MFI9 med familj lämnade oss. Då hade sonen Douglas under de senaste timmarna åtskilliga gånger fått svaret ”tre timmar” på sin fråga – när skall vi åka hem? Sen återstod bara att krypa till kojs efter en riktig trevlig kväll med goda vänner, härligt vinterväder och massor av god mat.

På morgonen såg det lite tomt ut då vi innan vi la oss, plockade ner markiserna, då snön tyngde lite väl mycket på dem. Men det var en härlig vintermorgon med ca -2 grader och vindstilla!!

Frukost på G

Vägen hem bjöd på ett vackert skånskt landskap klätt i vinterskrud.

Väl hemma förstod jag varför jag varit lite kall och blöt om ena foten! Även kvalitetskängor har ett ”bäst före datum”. Min pappas gamla känga hade helt separerat mellan sula och sko.

Avslutningsvis kom tältet in för torkning i garaget. Denna gång hade även jag och Hanna problem med kondens i tältet, såpass att det droppade ner i ansiktet på mig och väckte mig på morgonen. :(

Nästa gång vi använder tältet i minusgrader skall vi pröva att ventilera ännu mer, då jag tror att det är enda sättet att motverka kondensbildningen på tältduken.

I år blev vi en bil mer än i fjor, undrar hur många vi blir till nästa år!!?? ;)

Skriven av Lars 9K

Andreas Eriksson

Administrator och en av ägarna till Overlanding.nu. Jag äger en Jeep Wrangler JK som jag använder till resor långt som kort.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.