';

Outdooractive navigerings app

Outdooractive navigerings app

Spoilervarning. Så som app´n är utformad per i dag fungerar den inte alls för oss som bedriver Overlanding. Nu kan du välja om du vill läsa varför, eller fortsätta surfa på nätet med dom tre minuter du sparat 😉. Jag har ställt ett par kritiska frågor till Outdooractive och jag kommer att klippa in svaret.

Utforming
Låt oss börja med utformningen av app´n. Gränssnittet har moderniserats från det vi är vana vid från ViewRanger. Alla viktiga funktioner ligger nu direkt på huvudsidan så att man slipper att gå in i olika menyer och leta sig fram till kartor, spår och andra funktioner. För exempel är funktionen med att spela in ett spår två tryck från huvudskärmen. Outdooractive utnyttjar skärmen riktigt snyggt jämfört med tidigare. Knapparna tar liten plats och är placerade så att dom inte är i vägen för själva kartan.

Planläggaren
Planläggaren ligger också inne i app´n. Från huvudskärmen är även denna ett klick för att aktivera. Samtliga funktioner från planläggaren på hemsidan ligger i app´n. Du skapar ett nytt spår med att trycka och hålla fingern där du önskar starta. Nästa punkt skapar du på samma sätt. Notera att det är bäst att inte ha för långt avstånd mellan punkterna när programmet automatiskt skall finna riktig väg. Personligen upplever jag den som hel omöjligt att använda då du verkligen skall träffa med pekfingret på riktig väg. (Det skall tilläggas att jag har pianofingrar).

BuddyBeacon
Detta är en helt ny funktion och något jag faktiskt tycker är riktigt tufft. Du kan givetvis välja om du önskar ha funktionen aktiv. Vid aktivering kan du välja om den skall vara aktiv i ett par timmar eller bara när du kör spår. Bara dom du önskar dela positionen med kan se dig på sin karta. Den här funktionen kan vara riktigt bra när man är ute och reser med vänner, eller bara önskar dela sin position.

Min sida
På Min sida hittar du all information om din profil. Här ser du alla dina spår du har från ViewRanger (Det förutsätter att du har migrerat till konto), dina planlagda spår. Allt presenteras på ett riktigt snyggt sätt.

Elefanten i rummet
Nu är det tid att skriva varför app´n till Outdooractive inte fungerar för oss Overlanders. Vi startar med det största problemet.

+/- eller kort och gott zoom. App´n saknar möjlighet för att zooma in och ut under tiden som du färdas eller genererar ett spår. Du kan zooma in på kartan med dina fingrar, men då slutar app´n att följa din position. Inom kort tid har du färdats utanför skärmen och måste flytta denna manuellt (föga trafikvänligt). Aktiverar du automatiskt zoom (knapp nederst till vänster) så zoomar kartan in så kraftigt att det är helt opraktiskt att använda.

Den andra delen går på hantering av kartor. Som nämnt i vår artikel om hemsidan till Outdooractive äger man inte längre sina kartor. Nu mera hyr du möjligheten till att se och hämta ner delar av en karta. Problemet är att utsnittet är allt för litet för att vara i närheten av praktiskt när vi som Overlanders färdas över ett större geografiskt område. Du kan välja med att hämta ner fler utsnitt, men för att täcka ett län kommer du att sitta väldigt längre i app´n. Det sistnämnda förutsätter att du har väldigt god plats på din enhet då mitt exempel visar över 300mb.



För mig verkar det som app´n är mer utvecklad på gruppen som färdas till fots och över ett mindre geografiskt område, eller som har fri data i sitt mobilabonnemang. Jag har ställt frågorna vidare till en ansvarig i Outdooractive och här kan du läsa svaret.

Uppsummering
Om Outdooractive uppdaterar appn med förbättringar av zoomfunktionen samt hur man enklare kan vara offline så har den en stor potential.

Andreas Eriksson

Administrator och en av ägarna till Overlanding.nu. Jag äger en Jeep Wrangler JK som jag använder till resor långt som kort.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.