';

Overlanding: Resan till Gaustablikk och Rjukan (Norge)

Overlanding: Resan till Gaustablikk och Rjukan (Norge)

Sedan vi bor på var sin ort, möttes vi i Drammen som blev starten på resan. Jag hade redan i förväg packat bilen med all nödvändig utrustning för en fin helg på högfjället. Vädret tidigare i veckan hade varit stabilt, med solfyllda dagar. Men när vi lämnade Drammen var det oroväckande mörka moln på himlen. Resan gick via Kongsberg och sedan upp genom Jondal på RV37. Denna delen av resan innehåller få, om inga raka vägavsnitt, så med tungt lastad Patrol vinglar det lite i kurvorna.

När vi sedan kommer ner i Gransherad svängde vi nord och vidare ut med sjöen Tinn. Ett gott stycke upp, och innan man kommer fram till orten Miland, finns det en rastplats med minnessten över omkomna vid sänkningen av D/F Hydro (1944).

Väl framme i Rjukan blev det en snabb middag på den enda restaurangen vi kunde hitta. Lite måste man lyxa till det. Ett par dagar innan avresa hade jag sett ut var första övernattningen skulle ske, och vi satte kursen upp mot Gaustablikk. I det vi passerade trädgränsen blev vi insvepta i moln, hamrande regn och en sikt som sjunk ner mot ca 15-20 meter. Att möta andra bilar blev en skrämmande upplevelse, för av någon underlig orsak kör alla på mitten av vägen. Men med hjälpa av app´n Norge rett i lomma var det ganska enkelt att navigera fram till förläggningen. Taktält och förtält blev satt upp i århundradets regnväder på 1100 möh.

Vi hade egentligen stora planer om en tur ut på högfjället för det blev för sent, men det var absolut inte försvarligt. Så eftermiddagen och kvällen genomfördes i var vår stol inne i ett torrt och varmt förtält. Till värme i förtältet använder jag en gasolvärmare på 4,7kw, med god ventilation har man en god och säker värmekälla som på full effekt håller i ca en vecka. Vi hade med oss nog med proviant, både torrt och flytande, och snart hade nivån på vinet sjunkit.

IMG_6205Natten blev lång. Vinden rev i både bil, taktält och förtält och på ett sådant sätt att det var omöjligt att sova. Till tider undrade jag faktiskt om tältet skulle överleva detta. Jag tror vi båda somna runt kl 04:00 när vinden avtog något. Vid inspektion på förmiddagen visade det sig att förtältet var fyllt med regnvatten, men i övrigt hade både taktält och förtält klarat sig utan skador. Även denna dagen hade vi planer om en fot tur på fjället, men sikten höll sig fortfarande under 15 m så vi bestämde oss för att riva lägret. Kursen blev satt söderut ner mot Notodden via Tuddal och Sauland. Dalen ner mot Sauland bjuder på mycket vackert att se på. Djupa dalar och raviner, gamla broar som skall kryssas.

Slutmålet för resan var satt till Tønsberg där Marie bor. Ett par mil för vi var framme, ändrade sig vädret till det positiva (är det inte alltid så). Men det gav en perfekt möjlighet att torka ett otroligt blött taktält. Själva taktältet höll som sagt för resan, och även om det regnade i ett, under ett helt dygn kom det inte in en droppe med vatten.

Allt i allt en trevlig liten resan, som under andra förutsättningar hade bjudit på en massa upplevelser.

Fakta

Gaustablikk
Gaustatoppen (1882 möh) ligger ovanför Rjukan i kommunen Tin (Telemark fylke/län) i Norge. Från själva toppen har man en helt fantastisk utsikt, riktigt nog om vädret är bra. Hela 60.000 km2 är möjligt att beskåda, i jämförelse är hela Danmarks areal på 43.000 km2. Önskar man inte gå hela vägen upp, så kan man parkera vid foten, och ta en tunnelbana inne i berget som går hela vägen till toppen (Denna är inte gratis, kostar ca 370,- nok).

Rjukan
Rjukan är kanske mest känd för tungvatten aktionen under andra världskriget. Själva orten ligger ordentligt inklämd mellan höga fjäll på vardera sida.

 

 

Andreas Eriksson

Administrator och en av ägarna till Overlanding.nu. Jag äger en Jeep Wrangler JK som jag använder till resor långt som kort.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.