';

Test – Coffee Brewer, Brewed in the bag (Honduras)

Test – Coffee Brewer, Brewed in the bag (Honduras)

Del två i min test av turmat handlar inte om mat, men om kaffe. Men hur en kopp kaffe skall vara är väldigt subjektivt och det finns otaliga varianter och sätt att tillaga den perfekta koppen. Testen fokuserar mest på produktens säregenskaper samt min generella smak och upplevelse, ”kan detta drickas”.

Generellt
Brewed in the bag får man köpt i dom flesta fridluftsbutikerna i både Norge och Sverige. Test produkten är köpt via XXL.no. Märket Coffee Brewer har flera olika typer i sitt sortiment beroende på vilken böna man önskar. Priset på mitt exemplar var kr 18,- (nok) och en förpackning räcker till ca två koppar (2x150ml). Hur vidare man skall tycka det är dyrt eller inte, beror väldigt på vilken typ av kaffe man är nöjd med, så jag går inte mer in i detalj runt priset. 

Innehåll
Brewed in the bag (Honduras) är medium rostad med en fruktig smak, och en hint av choklad. Produkten är organiskt framställd och företaget är ”Fairtrade” certifierad. Själva bönan kommer från regionen Cocofcal som ligger i den västra delen av Honduras.

Brewed in the bag

Tillagning
Som med allt annat kaffe skall det tillsättas varmt vatten, i mitt tillfälle kokat på min BioLite. För du häller på vatten så bryter du av hatten på pipan som sticker ut på sidan. Så river du av toppen av förpackningen, detta går faktiskt helt som det skall och efter markeringen. Här häller du så sakta vattnet. Baksidan av produkten är genomsiktlig så att du kan se hur vattnet rinner igenom kaffet och filtret ner i behållaren nederst, ganska så fiffigt. Man bör se till att inte hälla på vattnet för fort då det tar lite tid för filtret att filtrera. 

Det finns två olika markeringar på den genomsiktliga sidan, en för starkt kaffe (en kopp) och en för genomsnittlig som ger två koppar (2x150ml). När så nivån har uppnåtts är det bara att försluta toppen och vänta ca 4-6 minuter för önskad smak och styrka. 

“Fiffig” lösning med transparang baksida. Här ser du också pipan på sidan.

Man häller så enkelt upp i respektive kopp via pipan på sidan av förpackningen. Väldigt fiffigt och mycket genomtänkt.

Smakupplevelse
Så kommer vi till det svåraste, smak och upplevelse. Det skall sägas att jag personligen inte är någon finsmakare när det kommer till kaffe, eller något annat för den delen. Men jag har inga problem med att känna vad som är gott eller inte. Smaken här är som om du hade filterbryggt kaffet hemma i din egna maskin, vi pratar alltså om den är klassiska där man fyller på vatten, sätter in filter och så häller på det pulvret du önskar. Så skall gärna den färdiga produkten ner i en kanna som inte tvättats på ett par hundra år. Där har du mig!

Men det smakar alltså som om du hade varit hemma med det du är van vid, av den här typen av kaffe. 

Själva upplevelsen är ganska så unik, kanske allra mest för att jag tycker konceptet är otrolig genomtänkt, även om det inte är revolutionerande på något sätt. Just den delen gör att upplevelsen att hälla upp kaffet i sin kopp känns stark, lite så där tyket jämfört med lite pulver i en kopp.

Uppsummerat 
Den här produkten kommer helt klart att finna sin plats i mitt Overlanding kit. Som sagt inte på grund av priset, för det blir dyra koppar i längden, men för att konceptet samt smaken ger en så stort upplevelse. Notera också att hela produkten kan recirkuleras, vilket är både snyggt och i tiden.

Andreas Eriksson

Administrator och en av ägarna till Overlanding.nu. Jag äger en Jeep Wrangler JK som jag använder till resor långt som kort.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.