';

Test: Real Turmat – Kremet pasta med svinekjøtt

Test: Real Turmat – Kremet pasta med svinekjøtt

Jag har ett ambivalent förhållande till frystorkad mat, mat på burk eller liknande. På ett sätt är lösningen helt genial där du sparar enormt med plats, men mina år från försvaret har förstört upplevelsen totalt. Men som med allt annat har det givetvis varit en utveckling med tanke på tekniken med att både bevara smak, lukt och konsistens. Nu ger jag mig i kast med att se på konceptet med nya ögon och rensad gan.

Generellt
Real Turmat får du köpt hos dom allra flesta Norska/Svenska fritidsbutikerna, mina exemplar kommer från XXL.no. Priset varierar i någon grad med som regel en plats mellan 74,- till 100,- (nok)per portion, det är inte direkt billigt med tanke på vad du kan klara av med lösa ingredienser från butiken, men då skall man också få plats med dessa. Låt oss ta ett litet exempel, en Pasta bolognese som innehåller ca sju huvud ingredienser tar en god del volym i en ryggsäck, multiplicerat med det antal du lagar mat till. Då kan det vara enklare att trycka ner en styck Real Turmat i varje ryggsäck.

För oss som kör Overlanding (bil)så är inte plats för mat det största problemet, så att välja färdiga produkter kan kanske kännas onödigt på många sätt, och det är jag väldigt enig i. Men här är det smak och behag som styr, men nu över till själva produkten.

Kremet pasta med svinekjøtt – Innehåll
Produkten innehåller Pasta, Rent Svinkött,  fett, potatisfibrer och salt. Resterande ingredienser är Paprika, lök, purjolök, grädde, rapsolja, majsstärkelse, köttbuljong, ostpulver, mjölk, vitlök och div kryddor. Produkten innehåller också Laktos, gluten.

Energi per förpackning 646 kcal (en förpackning per portion).

Tillagning
Det är otroligt enkelt och snabbt att tillaga produkterna från Real Turmat. Det enda du måste tillföra är kokande vatten (ca 4dl). Sedan försluter du påsen enligt anvisningen och väntar det antal minuter som är upplyst på produkten. Själv valde jag att röra om gott för jag stängde påsen och väntade på att processen skulle gå sin gång.

Koka vatten på min BioLite tar inte så lång tid.

Smakupplevelse
Så kommer vi till den absolut viktigaste punkten, för det spelar ingen roll hur lätt och enkelt en produkt som detta är, om smaken och upplevelsen är negativ. Som jag redan varit inom har mina år inom försvaret satt sina spår, så jag är över genomsnitt negativ. Jag lät rätten stå lite för länge så att pastan blev en smula för mjuk, det är inte produktens fel. Vidare hade jag lite för mycket vatten i, så att rätten upplevdes för blöt.

Maten tillagades på min BioLite

När det är sagt så sitter faktiskt smakerna som dom skall, konsistensen är helt innanför och upplevs faktiskt som du har lagat rätten från grunden av. Men, svinköttet är INTE annat än en tunna skivor med skinka, i alla fall känns det så. Jag hade blivit mycket nöjdare om det varit ett ”stycke” med kött, eller stora bitar man satte tänderna i, men detta har kanske med produktionen eller frystorkningen att göra. Allt i allt som slukade jag faktiskt hela rätten och blev mätt.

Uppsummerat
Kommer jag att kasta ut allt av matlagningsprodukter ur jeep´n? Nej knappast. Produkten från Drytech gör det den skall, men den kan aldrig slå den totala upplevelsen med att laga sin mat helt från grunden, men det är inte heller målet med produkten. Så! Som något enkelt man stoppar ner i sin säck och som innehåller det du faktiskt behöver på ett platsbesparande sätt, absolut!

Andreas Eriksson

Administrator och en av ägarna till Overlanding.nu. Jag äger en Jeep Wrangler JK som jag använder till resor långt som kort.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.