';

Test: Hennessy Hammock Expedition

Test: Hennessy Hammock Expedition

Flera av våra Overlanding.nu medlemmar använder hängmattor. Några på våren, andra på vintern. Efter ett par år, där jag funderat på tanken är det nu tid för att prova ett par olika typer. Den första är från Hennessy Hammock och har en asymmetrisk form.

[dropcap]H[/dropcap]ennessy Hammock Expedition är ett komplett paket som innehåller både hängmatta, myggnät, regnskydd och rep. Dok är inte pluggar/tältpinnar inkluderade vilket är lite underligt då dessa är smidiga att ha när man skall säkra regnskyddet. Allt är snyggt packat ner i ett förvånansvärt litet fodral, och det skall bli intressant om man lyckas få tillbaka allt så som det var. Första intrycket inför uppsättningen är att allt verkar vara genomtänkt, med material av hög kvalitet.

Nu är detta första gången jag sätter upp en hängmatta som detta, så lite mer knoting blev det. Men sedan det inte är så komplicerat går det säkert fortare med tiden. Första gången satte jag den för lågt, eller rättare sagt för mig i en riktig höjd, men sedan jag inte tänkte över att nylonrepen sträcker sig, slutade det hela med att min rumpa låg på marken. Andra gången kom den i riktig höjd, men repen var inte nog spända. Tredje gången var allt som det skulle och jag kunde prova.

Detta är helt klart en vanesak, för hur man än försöker så blir man liggandes som i en soppsked från Kina. Det är inte nödvändigtvis något fel med det, det känns bara väldigt ovanligt för en som är van att sova i säng, och helst på sidan. Men med lite välvilja blev det inte så tokigt i alla fall. Fötter och huvud förblir dom högsta punkterna.

Genom natten blev det en del fram och tillbaka i hängmattan, mest för att justera på fötter och ben som blev lite låsta när man väl kom ner i sovsäcken. Just det där med sovsäcken blev och är ett riktigt krångligt tema.
Min sovsäck som jag använder i stort sätt alla dagar utom på vintern, passar mig helt perfekt. Det gör den inte i en hängmatta.
På något underligt sätt känns det som säcken krymper 30% i det man skall försöka komma ner i den. Det är ju givetvis inte riktigt, utan det handlar nog hellre om att formen på både kropp och säck ändrar sig i en hängmatta kontra på ett liggunderlag på fast underlag. En sovsäck som är rumslig runt dig, passar nog mycket bättre.
Som sagt blev det lite cirkus när man också behövde besöka ett träd kl 05:00. Allt i allt blev natten trots att det känns ovant inte så illa. Jag vaknade utan några skavanker eller onda led, men det kräver tillvänjning.

Allt material känns ordentligt och av god kvalitet. Sömmar och dragkjedjor är snyggt gjorda och välfungerande. Rep och remmar har nog räckvidd. Regnskyddet blev monterat men moderjord bjöd inte på regn, så jag måste återkomma vid en senare anledning hur denna fungerar. Men jag ser för mig att det kommer att krävas lite justering av regnskyddet då det i utgångspunkt passar precis över hängmattan.

Personligt tips. Jag kommer framöver att hänga upp hängmattan med spännband i den ena endan, så att man på det sättet kan få spänt upp den ordentligt. Nylonrepen som följer med sträcker sig, på lik linje som alla rep, och det faktiskt längre än det man tror.

 • Max längd (person): 183 cm
 • Max vikt (person): 114 kg
 • Förpackad vikt: 1247 g
 • Förpackad storlek: 10 cm x 18 cm x 23 cm
 • Hängmatta tyg: 70 D oxford nylon
 • Hängmatta storlek: 305 cm x 150 cm
 • Dragkjedja:  Sturdy black # 5 YKK zipper with double sliders
 • Myggnät: 30D polyester No-See-Um netting
 • Upphängnings rep: 305 cm long 727 kg test polyester rope
 • Regnskydd vikt: 280 g
 • Regnskydd material: 70D polyurethane coated polyester ripstop
 • Regnskydd storlek: Parallelogram 160cm x 252cm Diagonal length above ridgeline 335cm
 • Färg: Hunter green hammock with hunter green fly and black trim
 • Förpackning: Logo and set up instructions printed on ripstop polyester bag 18 g
Andreas Eriksson

Administrator och en av ägarna till Overlanding.nu. Jag äger en Jeep Wrangler JK som jag använder till resor långt som kort.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.