Produkttester

Test: MacKenzie Hiking Hammock

Från xxl.no ca kr 499,- (nok)

Flera av våra Overlanding.nu medlemmar använder hängmattor. Några på våren, andra på vintern. Efter ett par år, där jag funderat på tanken är det nu tid för att prova ett par olika typer. Här kommer nästa som är från MacKenzie.

När jag testade hängmattan från MacKenzie hade jag fått lite mer erfarenhet, i alla fall en natt. Det första som slår mig när man packar upp hängmattan är att kvaliteten på material, sömmar och dragkjedjor är sämre än för exempel på Hennessy, men något annat bör man inte förvänta när prisen är en fjärdedel. (Packpåsen till mitt exemplar gick i upplösning efter två dagar i fält).

Formen på hängmattan är rak och smal, vilket gör att den sluter helt tätt intill kroppen när du ligger i den (kan upplevas klaustrofobiskt). Myggnätet kommer också helt ner till ansiktet, så man får hoppas det inte är några stora myggor som provar sig. Att sova i en hängmattan som är rak kan vara en utmaning, mest på grund av att det är svårt att hitta andra sovställlningar än på rygg. Du kan om du är kreativ ligga på sidan, men av en eller annan orsak i formen glider då den ena sidan farligt ner och du ligger nästan uppe på en del av myggnätet. Det finns möjlighet att fästa rep (följer med) i öglor på sidan av hängmattan för att spänna ut denna, men jag har inte märkt att det gör en så stor skillnad. En annan möjlighet är att trycka ner ett ordentligt liggunderlag som inte ändrar form, och som kan hjälpa till med att spänna ut mattan.

Regnskyddet som följer med täcker precis själva mattan. Det betyder att du bör sätta den ganska så nära. Repen som följer med är flexibla och det gör det lite svårt att spänna upp regnskyddet så att det dels inte fladdrar i vinden eller ändrar form vid regn. Med i förpackningen följer två tältpluggar som kan användas till regnskyddet.

Önskar man en hängmattan som endast skall användas vid korta övernattningar, så kan man fint gå för denna. Men, till dom mer avancerade resorna hade jag siktat en smula högre och fått bättre kvalitet.

Specifikationer:
– Material, hängmatta: 210T Nylon
– Material, tarp: 210D Oxford
– Vikt: ca 1 220 g

Övriga detaljer:
– Medföljande tillbehör: 2 x 200 cm rep till hängmattan, 6 x 360 cm rep till tarpen, 2 st. tältpinnar

Betyg

Kvalitet
Funktionalitet
Användarvänlighet
Pris

Antall stjärnor

En hängmattan till en fantastisk pris, men kvalitén är inte på plats för dom längre turerna ut i skogen.

User Rating: Be the first one !
Show More

Andreas Eriksson

Administrator och en av ägarna till Overlanding.nu. Jag äger en Jeep Wrangler JK som jag använder till resor långt som kort.

Related Articles

En kommentar

  1. Önskar gärna tips på hur “ni” sover i hängmattorna. Låt mig förtydliga 

    Att komma in i en sovsäck på marken, sängen eller liknande är inga problem för någon av oss. Men när du så placerar en sovsäck i en hängmatta så ändras alla förutsättningar. Plötsligt är sovsäcken för liten (den som passade så där perfekt), allt glider runt och du har kanske lyckats få i 80% av kroppen efter 20min, men mest på grund av att du glider på plats med hjälp av allt du svettats.

    För mig som artikelförfattare känns det som man måste skaffa en sovsäck som är anpassad för hängmattan. Alltså 10-15% längre och bredare, och gärna syd på ett sätt så att man kan dra upp blixtlåset på mitten av påsen, och inte på en av sidorna.

    Men hur gör du?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to top button