';

Test: Sunwind 35L Gasol/12V/230V

Test: Sunwind 35L Gasol/12V/230V

När man skall skriva artiklar om kylboxar eller kylskåp måste man först inom problem ställningen ”behov kontra funktionalitet”, och det sista momentet ”ekonomi”. När du funnit en fin och fungerande harmoni mellan dessa faktorer, har du funnit den lösningen som passar för dig.

Otaliga resor och expeditioner har genom århundrande blivit utförda utan modern kylfunktion för deltagares matvaror. Inte minst har vi har alla genomfört vår beskärda del av fotvandringar över fjäll och ner i djupa dalar med endast torrvaror i ryggsäcken, och detta har fungerat helt perfekt.

Men med åren, och möjligheten som ligger till grund när vi färdas med våra Overlanding fordon, uppstår möjligheten att unna sig det lite goda med kallt att dricka, is till drinken, och perfekt kylda matvaror genom en varm sommar dag. Det är då du behöver fundera på vad som löser uppgiften för dig.

Det finns ett par olika tekniska lösningar för att uppnå kyla till dina matvaror. Från det enklaste, men som oftast är den minst effektiva, till det dyraste och som regel mest effektiva. Konstruktioner som från en enkel luftisolerad plastbox, till ett fulländad kompressormatad kylskåp.

Sunwind 35L Gasol/12V/230V

Funktionalitet
Sunwind 35L är i grund och botten en väldigt enkel konstruktion med få delar och hög driftsäkerhet. Du väljer enkelt om boxen skall gå på 12v eller 230v med dom medföljande kablarna. Att koppla boxen till gasol är lite mer komplicerad då det är ett par faktorer man måste tänka på. Boxen måste för det första stå i våg (vater) för att du skall uppnå effektiv flöde av gasen in till boxen. Sedan måste du trycka in ett reglage för att aktivera den elektroniska tändaren. Om boxen inte står i våg (vater) kommer det som oftast inte fram någon gas, och en justering av placering är nödvändig.

kylbox_Sunwind_03

kylbox_Sunwind_02

När väl kylboxen går på gasol är den mycket effektivt. Man kan riktig nog inte frysa matvaror, men det är relativt enkelt och effektivt att uppnå en god och jämn temperatur. Producenten lovar en temperatur mellan +2 till ca +10 grader, och detta stämmer riktigt bra ut ifrån min erfarenhet. På gas använder kulboxen ca 10gr i timman. Som med allt som drivs av gasol/propan/gas/LPG är det viktigt att sörja för god ventilation.

Kör du där i mot boxen på 12volt är det en mer krävande uppgift att kyla ner matvaror och jag rekommenderar att man för bästa resultat endast använder redan nedkylda varor, eller stoppar ner fryselement från butiken. Sedan kylboxen inte använder en kompressor, är den lite hårdare på strömförbrukningen. Ca 7 amper per timma måste du räkna med vid full effekt. Vi användning av 230v är kylboxen lika effektiv som vid användning av gasol.

Användarvänlighet
Ser man bort från utmaningen med att släpa runt på en gasoltub på exempel 11kilo, och att man måste vara noggrann när man placerar boxen vid användning av gas, är själva funktionen otroligt enkelt och okomplicerad. Du har ett vridreglage för effekt, och det är det hela. Det finns ingen temperatur visning på boxen, så du måste prova dig fram för att uppnå ett gott resultat, alternativt att du skaffar en temperaturmätare som du placerar i boxen.

Storleken på boxen gör den lite svår placerad inne i en bil. Den är närmast fyrkantig, något som gör att den inte riktigt finner sin naturliga placering i fordonet. När det är sagt används volymen mycket effektivt då sidorna endast är ca 1cm tjocka. Du öppnar boxen från toppen, vilket inte stjäl någon mer plats för gångjärn eller handtag. Undersidan av kylboxen består av en tun plåt, så du måste vara försiktig med vad du placerar boxen på.

kylbox_Sunwind_05

kylbox_Sunwind_04

Inne i boxen så finns det inga fack för placering eller indelning av zoner för matvaror. Allt delar den samma platsen. Det medföljer en box för att göra iskuber, och denna fungerar faktiskt till just det. Den kondens som uppstår när du öppnar och stänger kylboxen samlas i botten av boxen, och dessvärre tillsammans med dina matvaror. Sedan det inte finns någon dräneringsplugg måste detta torkas manuellt.

Min personliga upplevelse av boxen genom 8år är att den absolut fyller sin funktion. När det är sagt, är steget från dagens pris och upp till dom billigaste kompressor drivna kylboxarna inte så stor. Men är du på jakt efter en kylbox som du kan använda på tre olika driftsystem, ja då är Sunwind den bästa lösningen.

Fördelar:
1. Du får en kylbox som går på tre olika driftsystem.
2. Mycket enkel konstruktion som garanterar funktionalitet över lång tid.

Nackdelar:
1. Känslig med att boxen måste stå i våg under drift på gas
2. För dyr jämfört med effekt vs pris mot dom billigaste kompressor boxarna.
3. Designen upplevs inte som specielt robust, så du bör frakta och använda denna försiktigt.

Produktfakta

Gjennomsnittlig forbruk: 10 g/t propan eller 12 V 7 At
Mål (B x D x H): 49 x 42,5 x 42,5 cm
Spenning: Gass/12 eller 230 volt
Temperatur: +2ºC – +10ºC
Vekt: 16,6 kg
Volum: 35 liter

Andreas Eriksson

Administrator och en av ägarna till Overlanding.nu. Jag äger en Jeep Wrangler JK som jag använder till resor långt som kort.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.