';

Test: Kart app för Norge

Test: Kart app för Norge

Att kartor är alpha & omega kan vi alla vara eniga om. Men att hitta den optimala lösningen för kartor är inte alltid lika enkelt.

Personligen kan jag använda timmar med att studera och läsa kartor, så har det alltid varit. Kanske därför jag startade med orientering, och tävlade i detta ett par år. I militären fick ju intresset en praktisk funktion. När jag kör på min 4×4 på resor, är jag mest nöjd med elektroniska kartor, och allra helst app´ar som fungerar på min iPad. På det sättet kan jag enkelt kombinera min vanliga bil-gps app, med eventuella terräng/topografiska kartor. Men att hitta bra app´ar är inte lätt.

Jag kommer att nämna ett par stycken leverantörer, och hur dessa fungerar. Först ut är en kart app som gäller för Norge.
(Mitt minimum krav för en kart app, är att man måste kunna hämta ner kartor för man drar iväg, så att man inte behöver aktivera 3G/4g på iPad´n.)

 

Hela Norge rett i lomma – Kartverket.no

Detta är en app som är utvecklad av LizardTech och heter GeoViewer. App´n finns för både Apple och Android och är helt gratis. Kartverket i Norge supplerar allt av kartdata utan kostnad och dessa uppdateras varje vecka. Kartorna leverers i 1:50 000 och innehåller det du är van vid. Det finns två versioner av kartor som du kan hämta ned. Den ena är i en lägre kvalitet, där varje fylke (Län på Svenska) är mellan 89mb upp till 500mb. Har du god plats och önskar en mycket finare kvalitet, så väljer du hög kvalitet (Storleken på kartan är allt från 150mb upp till 1gb).

Installation
GeoViewer hämtas ner från App Store eller Google Play. Grundfunktioner är gratis, men du kan uppgradera app´n för att få några fler funktioner. För att installera kartor går du in på kartverket och klickar på varje karta du önskar installera. Beroende på storleken på kartan, tar detta allt från någon minuter till flera minuter. Varje karta sparas sedan lokalt på din mobil eller surfplatta, och du aktiverar dom kartorna du behöver för din resa.

Funktioner
Själva app´n har inte så många funktioner som en fristående GPS alá Garmin har. Men i första omgång känns det inte som ett minus, sedan man skall använda denna på ett annat sätt. Du kan sätta navigeringspunkter på kartan, men app´n drar enkla och räta linjer till varje punkt du sätter, så denna följer inte vägar. Du har också en funktion där din färd genom skog och mark lagras.

Pris
Grundfunktioner i GeoViewer är gratis, men du kan uppgradera för några kronor och få flera funktioner. Kartmaterialet från Kartverket.no är helt gratis.

 

Länk till producent: http://kartverket.no/Kart/Gratis-kartdata/Hele-Norge-rett-i-lomma/

Andreas Eriksson

Administrator och en av ägarna till Overlanding.nu. Jag äger en Jeep Wrangler JK som jag använder till resor långt som kort.

There is 1 comment on this post
  1. september 24, 2015, 3:52 pm

    […] Utrustning: Kart app för Norge […]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.