';

Test: Kart app för Sverige, Norge, Danmark och Finland

Test: Kart app för Sverige, Norge, Danmark och Finland

Att kartor är alpha & omega kan vi alla vara eniga om. Men att hitta den optimala lösningen för kartor är inte alltid lika enkelt.

Personligen kan jag använda timmar med att studera och läsa kartor, så har det alltid varit. Kanske därför jag startade med orientering, och tävlade i detta ett par år. I militären fick ju intresset en praktisk funktion. När jag kör på min 4×4 på resor, är jag mest nöjd med elektroniska kartor, och allra helst app´ar som fungerar på min iPad. På det sättet kan jag enkelt kombinera min vanliga bil-gps app, med eventuella terräng/topografiska kartor. Men att hitta bra app´ar är inte lätt.

Jag kommer att nämna ett par stycken leverantörer, och hur dessa fungerar. Andra ut är en kart app som gäller för Norge, Sverige, Danmark och Finland.
(Mitt minimum krav för en kart app, är att man måste kunna hämta ner kartor för man drar iväg, så att man inte behöver aktivera 3G/4g på surfplattan.)

MapApp Topt – Wingusoft AB

Detta är en app som är utvecklad av Wingusoft AB och heter MapApp topt. App´n finns bara för Android och är helt gratis att installera. Kartdatan kommer från Svenska Lantmäteriet, men i motsättning till Kartverket i Norge är inte grundlaget gratis. Så därför kommer det en kostnad för varje kart-del du önskar installera.

Kartorna över Sverige, Norge och Finland leverers i 1:50 000 och innehållet är standard för den skalan. Topografiska kartor över Danmark levereras i en skala av 1:25 000. App´n kommer med en grundkarta över Skandinavien i en skala av 1:100 000, men den är inte speciellt praktisk att använda, annat än som översikt.

Installation
MapApp Topt hämtas snabbt och enkelt ner från Google Play, installationen går på ett par minuter och du väljer om du önskar installera grundkartan för alla Skandinaviska länder, eller bara för ett av dom. Allt av funktioner är redan inkluderat i app. För att installera detaljerade kartor zoomar du in på det området du önskar att installera. Varje område (tile enligt producenten) är på 25×25 km och kostar i 2 euro styck, och lagras sedan lokalt på enheten. Har man lite tid, så kan man för exempel räkna ut vad hela Sverige kommer att kosta i kartmaterial.

Funktioner
Själva app´n kommer med normala funktioner, men det känns ändå lite tomt. Du har tracking och kan sätta waypoints vilket är ganska så standard. Producenten informera på sin hemsida att dom kommer att lägga till fler funktioner.

Pris
Alla funktioner och grundkartan i MapApp Topt är gratis, men som nämnt måste du betala för alla detaljerade topografiska kartor du önskar installera. I det stora hela är det inte så illa pris, för vanliga papperskartor är inte heller gratis.

Länk till producenten: http://mapapptopo.se

Uppdatering 02.08.2016
Det ser inte ut som app´n har blivit uppdaterad med fler funktioner. Bland annat saknas fortfarande funktioner för att dela, lagra och importera GPX spår. Varken hemsida eller FB är uppdaterad sedan feb 2016, flera frågor från användare är också obesvarade sedan feb.

Andreas Eriksson

Administrator och en av ägarna till Overlanding.nu. Jag äger en Jeep Wrangler JK som jag använder till resor långt som kort.

There is 1 comment on this post
  1. november 13, 2015, 10:43 pm

    […] Utrustning: Kart app för Sverige, Norge, Danmark och Finland […]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.