';

Test: Topo GPS en utmanare till ViewRanger

Test: Topo GPS en utmanare till ViewRanger

Sedan våran sista test av topografiska kart-appar för mobil och surfplattor våren 2016,  har det kommit en ny app som ser ut att ta upp kampen med ViewRanger. Topo GPS fungerar på både mobil och surfplattan samt på båda operativsystemen iOS och Android. Testen är utförd på 3gen iPad.

Installation

Installationen är lika okomplicerad som det mesta av app´r och bjuder på inga överraskningar. I motsättning till ViewRanger behöver du inte skapa ett konto på någon websida för att kunna överföra, eller köpa kartor, spår eller dela spår med andra.

Kartor
Kartorna som finns att installera kommer från vart lands kartverk. Du finner den samma detaljrikedomen i Topo GPS som hos ViewRanger, men även om Topo GPS saknar datumstämpling på sina kartor, så verkar dessa av ett nyare slag än ViewRanger (se jämförelse nedanför). Datumstämpling av kartor hade skapar mindre osäkerhet runt kartgrundlaget och ålder på dessa. Den stora fördelen med Topo GPS är att kartorna inhandlas direkt i app´n och ligger sedan enkelt tillgängliga. Önskar du använda kartorna offline zoomar du ut över det området du önskar spara lokalt på din enhet. Detta kräver lite förberedelser kontra ViewRanger där hela landet, eller länder lagras lokalt.

Mysen (Norge) i kartan från Topo GPS ser man tydligt att den nya delen av E18 är med, samt att motorvägen tecknas bättre.

Mysen (Norge) i kartan från ViewRanger saknar helt E18 som var färdigställd för ca 2-3 år sedan, samt att vägarna tecknas lite ruffare.

En annan väldigt fin funktion som Topo GPS har, är hur man planlägger och ritar upp dom spåren man önskar använda. Du väljer startpunkt, profil (till fots, cykel, bil) och så är det bara att sätta nästa punkt ett stycke ifrån startpunkten. App´n ritar så upp spåret och väljer automatiskt vägar fram till din nästa punkt, vilket sparar otroligt mycket tid när du skall planera din resa.


Men….. jo det är som oftast ett men. Finner inte app´n en väg mellan dina olika punkter så genereras fel meddelandet “finner ingen väg”, och du måste välja en annan väg till ditt mål. Det finns heller ingen möjlighet att manuellt tala om för app´n “- Jodå, den där traktorvägen kan jag allt köra”.
Kör man normal Overlanding, det vill säga grusvägar mellan A och B, så kommer du troligen inte gnälla så mycket att du inte kan tvinga app´n att ta den vägen du egentligen önskar. Men vill du vara lite mer kreativ så har ViewRanger en enorm fördel där du själv ritar upp dina spår.

Att spara spår och dela spår är en ganska så enkelt process. Har du för exempel premium medlemskap hos oss på Overlanding.nu hämtar du snabbt och enkelt ner dessa direkt från vår databas och väljer öppna i Topo GPS. Lagrade spår kan du välja att spara lokalt på din enhet, eller i den ”cloud” lösningen som du eventuellt använder. Dela spår enkelt genom att via epost, eller andra tjänster.

Själva navigering och information som du får upp när du använder Topo GPS känns väldigt behaglig. Du får precis den informationen du önskar. Var du är, vart du skall, höjd och avstånd, väldigt intuitivt. Navigationsmenyn är transparant så att kartan får störst plats i skärmen. Du kan välja om norr alltid skall vara upp på kartan, eller om kartan skall rotera efter körriktning. Hos ViewRanger saknas helt denna funktionen, och du måste då själv vända kartan i huvudet och svänga vänster när kartan visar höger (när du kör söder ut på en karta som pekar mot norr)

När det gäller tillgången på kartor för olika länder så är både Topo GPS och ViewRanger svaga på det området. Vi skulle väldigt gärna sett att det fanns fler länder att välja hos båda leverantörer, men i den här kategorien är Topo GPS den svagaste. När artikeln skrivs finns det kartor för Norge, Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Belgien, Frankrike, England, Luxemburg, Holland, Spanien och Nya Zealand. ViewRanger ställer med nästan dubbel så många länder. När det är sagt så saknar en Overlander resenär länder som Polen, Italien, Island, Rumänien, Ryssland osv, hos båda leverantörerna.

Funktioner
Som redan nämnt är Topo GPS fullspäckad med alla funktioner som du kan tänkas behöva när du använder app´n för Overlanding. Det är egentligen inget vi direkt saknar, men det känns ändå som om ViewRanger är en mer komplett app med fler möjligheter för kreativitet. Topo GPS kommer också med en väldigt komplett guide eller instruktionsbok, här finner du svar på absolut alla funktioner, detta saknar ViewRanger helt.

Pris
Själva Topo GPS är gratis att hämta ner, men du betalar för vilken karta du önskar använda.

För exempel kostar hela Sverige i skala 1:50 000 för Kr 35,- (sek) eller Kr 33,- (nok), tillsvarande pris för våra andra nordiska länder.

I ViewRanger kostar hela Sverige ca kr 650,- (sek) så det är en enorm skillnad på pris mellan producenterna.

Riktigt nog kan du får dig en kraftig överraskning med Topo GPS när du för exempel önskar köpa kartan för Tyskland.
Här betalar du plötsligt per ”tile/ruta” och prisen är Kr 35,- (sek) per tile. Hos ViewRanger kostar hela Tyskland Kr 928,-.
(En ruta är ca 13x13km så det blir några kronor för ett helt land som Tyskland.)

Konklusion
Konklusionen är att Topo GPS är en riktigt värdig utmanare till ViewRanger som dominerar marknaden när det kommer till handhållen mobil och surfplatta navigering med topografiska kartor. Båda app´r kommer att ligga på min navigationsenhet och framtiden vill visa vem som faktiskt vinner slaget.

Andreas Eriksson

Administrator och en av ägarna till Overlanding.nu. Jag äger en Jeep Wrangler JK som jag använder till resor långt som kort.

There are 3 comments on this post
 1. Øystein Frøvold
  september 05, 2017, 2:15 pm

  Topo GPS. Er den kun tilgjengelig for nettbrett og telefoner i ios og Android, eller finns den før windows også?

  • Andreas Eriksson
   september 05, 2017, 3:53 pm

   Hej!
   Topo GPS är för iOs och Andriod, men man kan våga sig på och köra ett emuleringsprogram i Windows så att man kan köra Android. Detta är dok inte testat av oss.

 2. Jonas Beausang
  desember 04, 2017, 5:59 pm

  Jag har köpt både ViewRanger och Topo GPS men föredrar Topo GPS eftersom jag tycker den är enklare att använda.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.