';

Test: ViewRanger kart app för hela världen

Test: ViewRanger kart app för hela världen

Jag har flera gånger skrivit tester för olika kart appár till både Apple och Android plattformar. Denna gången kommer en test för en app som passar för tre system Apple,Android och Symbia. App´n fungerar lika bra på surfplattan som på din telefon. Att hitta en kart app som både har dom funktioner som kritiska för vår typ av navigering, samt fungerar så som det är tänkt, är inte lätt. Men ViewRanger är den absolut bästa kart app´n jag testat så långt.

ViewRanger består av två viktiga delar. Dels deras hemsida, där man kan upprätta en profil och se igenom kartor och göra spår (tracks) som du sedan kan hämta ner till din telefon/surfplatta. Så har du själva app´på din surfplatta eller telefon för navigering, men även här kan du skapa spår, men primärt är app´n till för att användas ute på äventyr.

Att man kan sitta hemma och planera spår, är en enorm fördel. På så sätt kan man använda veckor, dagar eller timmar att i lugn och ro kapa spår man önskar utforska. När allt är klart, är det enkelt hämta in dom i kart app´n på din enhet. En annan fin funktion är att man kan enkelt dela spår med vänner som också har en profil hos ViewRanger.

ViewRanger_01

 

Installation
Installationen är väldigt okomplicerad. App´n du skall använda hittar du enkelt inne i AppStore eller Google Play (Sök på ViewRange). Du skapar ett konto i app´n och följer sedan steg för steg. När du sedan loggar in på ViewRanger hemsidan, använder du den samma informationen som när du loggade in i app´n.

Funktioner
På din surfplatta eller mobiltelefon har absolut alla funktioner du kan önska dig i en kart app. Du kan hämta ner topografiska kartor för stora delar av världen, och installerar vilka kartdelar du behöver för just din resa. Här kommer några av funktionerna.

 • Aktiv navigering på skärmen med visuell vägledning
 • Navigation varnar om du svänga alltför långt borta spår
 • Waypointlarm under navigering
 • Se koordinaterna eller din exakta GPS-position hela tiden
 • Navigera till intressanta platser eller med hjälp av koordinater
 • Inget behov av telefonsignal eller mobildata
 • Spela in och lagra alla dina resor och äventyr på din profil
 • Se statistik och diagram för varje äventyr (avstånd, hastighet, höjd, etc)
 • Lägg Flickr och Instagram foton samt Twitter-meddelanden till spåret
 • Dela med vänner och familj via sociala medier eller e-post
 • Publicera dina bästa resor att dela med Viewranger samhället

IMG_0002

IMG_0001

ViewRanger_03

Pris
Själva app´n är gratis, men du måste betala för att hämta ner topografiska kartor. För exempel kostar hela Sverige ca 560,- (sek) vilket jag inte tycker är speciellt dyrt jämfört med andra program där små delar som endast län kostar ett par hundra kronor. Sedan kartorna ligger lagrat på din telefon/surfplatta tillkommer det inte några kostnader för användning av 3/4G.

Konklusion 
Min klara konklusion är att ViewRanger är den absolut bästa kart app´n på marknaden. Den har uppdaterade kartor till en riktigt bra pris. App´n är fullproppad med alla viktiga funktioner du någon gång kan behöva. Du kan enkelt dela med dina vänner. Jag kommer att använda ViewRanger på alla mina resor där det finns kartor som grundlag.

Vill du ta del av mina spår/tracks kan du enkelt lägga till mig som vän inne på ViewRanger (gäller medlemmar av Overlanding.nu).

 

AppStore

GooglePlay

 

 

 

 

Andreas Eriksson

Administrator och en av ägarna till Overlanding.nu. Jag äger en Jeep Wrangler JK som jag använder till resor långt som kort.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.