Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 12/01/2023 in all areas

  1. Overhaling av bremsekalippere sluttet jeg med for maaange år siden. Det skal være spesielt dyre kalippere om det skal være vits å overhale de, dessverre. Mange takstativ lager mye vindstøy, anbefaler å lage en diffuser i fremkant hvis ikke det blir bedre med led-bar. Og vaskeautomater er jo tortur for alle biler, skulle vært forbudt.
    3 points
  2. Äntligen så har det börjat att trilla in lite grejer till bilen. Jag fick en beställning på takplattform ifrån Polen. Fick låna garage av en kompis samt fick hjälp att skruva. O det var tur det. För tog ungefär 5h att skruva ihop plattformen och montera den på bilen. Vi lät dom gamla gummitätningarna sitta kvar. Vart inte jätte snyggt men plattformen hade kommit så långt ner om vi inte gjorde så här. Vi var även tvungna att riva ner innertaket för att kunna komma åt och skruva dit muttrarna underifrån. Det var lite dålig passform så vi fick böja och bända lite för att få i skruvarna och trots detta så är den en skruv i plattformen som vi inte fick dit. Jag gillar plattformen men var inte alls beredd på hur mycket den låter över 80 kmh. Har nu beställt ljusramp för att sätta i plattformen för att se om det går att påverka luftströmmen på/under plattformen. Samt även beställt en vindavvisare för att sätta på huven för att se hur den påverkar luftflödet mot plattformen. Någon dag efter att jag monterat plattformen så parkerade jag under ett träd. Jag lät bilen stå där i ca 2 dagar. Det jag missade var att fåglarna älskar att sova i det trädet. Så när jag kom ut på Måndag morgon så var hela bilen ner bajsad. Så i panik åker jag iväg till en automattvätt för att få den avspolad. När jag väl är där inne så slutar maskinen att tvätta och det står STOP i displayen på maskinen. När jag kliver ut så visar det sig att maskinen inte har kunnat registrera att jag har plattformen på så maskinen fastnar i kanten på plattformen. Som tur är så vart det ingen skada på bil eller plattform. Lärdomen där är att sluta använda dessa tvättar och att själv spola av bilen. Sen så var det dax för byte till vinterdäck. Under bytet så upptäcker jag att vänstra bromsoket läcker lite vätska igen. Detta ok har jag renoverat en gång tidigare och vet att ena gummit till ena kolven inte sluter riktigt tätt. Men istället för att fortsätta att försöka renovera det så bestämde jag mig för att byta ut båda bromsoken fram. Under tiden som jag väntar på leverans av bromsok så börjar det låta högt ifrån vänster bak. Jag kommer fram till att det troligen är hjullagret som väsnas så beställer ett sånt. En kall helg sittandes i minus grader offras för att byta bromsok samt kullager. Nu när man har bytt ett lager så redan så gick det ganska lätt att få av lagret och dit med det nya. Men efter testkörning så kvarstår det tjutande ljudet fortfarande. Nu ska jag prova att bytta beläggen för att se om det är bromsarna som låter. Försvinner det inte så ska jag prova att byta drivknut. Jag har även fått lastgallret för bagaget och väntar på lite varmare väder för att skruva dit det. Ska bli kul att få lite ordning i bagaget och få bort grejer ifrån golvet.
    3 points
  3. Själv kör jag sen en tid med Ledsons lampor. På Renegaden är det Xenon som är bytt mot LED och på min ZJ är det H4 som bytts. Till motsats till tidigare produkter jag testat är jag mycket nöjd med resultatet av dessa. Fin ljusbild, ingen EMC störning, grym intensitet men inga reaktioner från mötande.
    2 points
  4. Tja, vi skall inte fylla @Veofasa tråd med LED diskussion. När jag läser not 1 längst ner så hänvisas till respektive lands regler som jag uppfattar det. Men men… jag använder redan LED på som ersättning till Xenon och halogen men jag räknar inte med att jag är laglig. Vi kan forska vidare i en ljustråd.
    2 points
  5. Det beror på men förenklat Om vi utgår ifrån helbilsgodkännda fordon, som är generellt allt från 1996. Sen kan man ju alltid ställa sig till vad som ett lagbrott innebär, är man ok med straffet så vad hindrar?
    2 points
  6. I 80 så börjar det att vibrera så mycket att plasten på insidan av taket skallrar. Ledramperna borde göra rätt mycket för vindbruset. Ska bara lista ut hur jag kan koppla allt via den ny "commandern". Jag insåg också att det var billigt. O absolut för 7-800 så är det värt att byta ut istället för att renovera. Vad finns det för olika diffuser att köpa? Automattvättarna är smidiga men blir oftast inte bra. Men funkde för min bil som snabbt blir skitig på nån grusväg igen. Men nu är det slut på det.
    2 points
  7. Så kul att läsa om dina uppgraderingar samt funderingar. Vad tänkte du att Fuck You knappen ska göra? :)
    2 points
  8. Här finns lite "bra att ha" prylar om man vill ge sig ikast med att modifiera, vad som är lagligt lämnar vi därhän. https://retrofitlab.com/
    1 point
  9. Alltid lite skakig med 2:a hands info, men lite nyttig läsning på https://www.mekster.se/artiklar/laglig-led-konvertering. Det gäller att ha en modell där lamptillverkaren har ordnat ett godkännande som Transportstyrelsen accepterar. Osram's lista https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://media.osram.info/media/img/osram-dam-22090835//20230717_NIGHT_BREAKER_LED_VEHICLE_LIST_EN_PDF.pdf&ved=2ahUKEwibm6vv4siCAxX7AxAIHRoeBogQFnoECBYQAQ&usg=AOvVaw3FsvcYEg2irZMOnZJRt_BW Philips https://www.philips.se/c-e/au/billampor/stralkastare/led-bulbs#check_led_compatibility_list Och lite om själva "nyheten" https://www.transportbilsdagen.se/nyheter/2023/11/philips-led-halvljuslampor-blir-lagligt-att-eftermontera/ Ska se om jag kan gräva mer.
    1 point
  10. Vi kan ju samla det senaste här. @Norlin, lägg in länkarna här, tyvärr har vi ingen moderator som kan flytta hit inläggen.
    1 point
  11. Ja verkligen! Undvik till alla pris 🫣👌🏻
    1 point
  12. Jag har aldrig haft missljud, men jag har heller aldrig kört utan LED-ramp framtill (undertill). Kanske räcker? Skönt att du får ordning på drivlinan, hoppas att missljuden upphör i samband med fixet.
    1 point
  13. Haha! Ja jag har gått bananas! Jag planerar för att lamporna framåt endast kan sättas igång i samband med att helljuset är på, men att jag individuellt kan välja vilka som går på eller inte. Ungefär som på bilden tänkte jag ha kontrollpanelen, med ljus bakom texten. Men tveksam till att polarens 3D-skrivare har den precisionen för att den skulle se tillräckligt bra ut, annars kanske jag får det utskrivet på en högpresterande maskin på bygget. Det jag saknar i denna panel ännu är en lampa som tydligt visar att lampan är på, finns ju vippströmbrytare för det med... Tillsammans med denna vippströmbrytaren och denna.
    1 point
  14. Ja, tycker inte det är konstigt. Slitagedel som vilken annan 😊
    1 point
  15. Det finns ledlampor som ger en bra ljusbild, men de kostar ju en del. Kolla på tex prestandabelysning.se Eller kontakta dem på fb.har köpt saker där själv och min erfarenhet är att de är kunniga och bra på att svara. De vet säkert om du kan få en bra ljusbild med deras lampor.
    1 point
  16. En spikmatta rullar ut bakom bilen! Den är mer av en potentiellt upprörande och insinuerande funktion, kopplad till bakåtriktade lamporna. Men att använda den för det syftet är förstås inte tanken. Snarare att se bakåt vid de få tillfällen som är, visst finns tanken att koppla till backen som jag gjort förr, men gillar att kunna ha på när jag campar
    0 points
×
×
  • Create New...