Moderators Wiberg Posted July 15, 2016 Moderators Share Posted July 15, 2016 Jag tänker klistra en tråd med det unika (!) innehållet - Overland Cooking. Det kan vara att titeln Overland Cooking är lite missvisande - maten som presenteras här av oss alla, ska vara enkel att antingen förbereda och ta med eller enkel att tillbereda i fält/ parken/ ombord i båten - enkel som i att inte bara öppna en burk med pölser och sätta på elden - riktig matlagning skall det vara men det behöver inte alls vara speciellt avancerat. Bilder är alltid trevligt men på inga sätt ett krav - det kan man alltid komplettera med senare. Ready Chefs? Game on! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderators Wiberg Posted July 15, 2016 Author Moderators Share Posted July 15, 2016 Tänkte dela med mig av världens enklaste recept på riktigt goda burgare. Blanda nötfärs/ köttdeig av storfe med en god del Santa Marias grillolja eller tacokryddor. Har inga exakta mått - jag blandar till jag tycker det ser bra ut men om vi ska utgå från något så 2dl grillolja per kg köttfärs. Den ska inte bli så fuktig att den inte går att forma, blanda i lite åt gången så du har kontroll. Jag brukar köra på med lite salt och peppar oxå så det garanterat är smak. Forma till burgare som inte är alltför tjocka - då tar det hela livet att grilla dem och du riskerar att bränna dem ( klassikt grillad korv är ju kolsvart på utsidan och iskall inne... ). För att få så bra resultat som möjligt bör allt av råvaror, oavsett tillberedning, få tempereras lite dvs ligga framme en stund innan det tillbereds. Nu i dessa dagar kan det vara lite lurigt med tanke på hur varmt det är men de flesta råvaror pallar en timme på köksbänken innan det steks/ kokas/ grillas etc. Täck gärna över råvaran med något under tiden den tempereras. Släng burgarna i panna eller på grill och låt dem få fär innan du vänder dem. Beroende på hur tjocka du har gjort dem så snur du dem med jämna mellanrum. Proffsen snur dem en gång max men skit i prestigen och servera genomstekta goda burgare . När det börjar närma sig slutet på stekningen/ grillningen så lägger du på en skiva god ost om du gillar det. När osten är smält så är burgaren redo! Servera med gott bröd och det du gillar av tillbehör - tunnskivad färsk rödlök, syltad gurka, sallad, Rydbergs(!), aioli, stekt svamp, bacon etc etc. En variant av denna burgarfärsen är att göra en slags Koftas av den. På svenska - Järpar, på norsk - Benløse fugler. Det vill säga att istället för att göra burgare av färsen så formar man den som ovala cylindrar - som benlösa små fåglar helt enkelt . Koftas är ett samlingsnamn på en mängd färsrätter från bland annat Turkiet och Mellan Östern så min variant är väl inte helt Halal - jag lindar mina med bacon . Baconet tillför massor med smak och håller dessutom saften kvar i köttfärsen. Stektiden ökar lite men mitt tips är att ge dem färg och kör dem på indirekt värme i ca 15-20 min beroende på hur tjocka man har gjort dem. Baconet håller som sagt på köttsafterna så det är svårt att steka ihjäl dem. Indirekt värme betyder en bra bit undan värmekällan och gärna under lock - blir som i en ugn men med härlig grillsmak. Som tillbehör valde vi idag att köra ugnsbakad potatis - en Overlandvariant av det borde bli antingen färdigkokt potatis på grillen eller i stekpannan alternativt bakad potatis på grill eller i bålglöd. Dessutom testade jag en variant av Rydbergs - uppsmakad med chinesisk ketchup som jag kallar det . Stark chilisås kallar andra det - Sriracha är märkenamnet på den. Kan tänka mig att Chipotle i någon form hade gjort underverk oxå. Testa gärna på grillen hemma innan ni går in i skarpt läge - hungrig äkta hält och barn är en - på ren svenska - jävla dämpare - på stämningen. Det viktigaste vid grillning är god tid och något gott i glaset - oavsett om du är på verandan hemma eller på tur " där ingen skulle tru att någon kunde bu " . R(k)ock on! Nästa recept från mig hoppas jag blir riktigt långsamt grillad/ varmrökt makrill - hade bra fiske idag gitt! 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderators Wiberg Posted July 15, 2016 Author Moderators Share Posted July 15, 2016 Det jag verkligen skulle uppskatta är om någon hade ett bra brödrecept, typ Nan eller så. Det borde gå att baka scones på Muurikkan och antagligen Nan oxå. Färskt bröd i skogen till frukost - taget! . 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mecki Posted July 16, 2016 Share Posted July 16, 2016 (edited) Bra tänkt där Master Wiberg ! Fint att få lite tips till meny'n. Mitt bidrag får bli en klassisk Sjömans biff (vet inte vad den kallas på Norska) lika enkel att laga som den är god och mättande. Skär lövbiff i lagom stora bitar , salta och peppra (vitpeppar) . Bryn köttet tillsammans med skivad gullök i botten på en kastrull. Det finns färdigkokt skalad potatis konserverad i glasburk som sparar mycket tid ( och disk) som jag använder , kommer inte ihåg vad den heter men brukar finnas bland konserverna i dom flesta butiker. Skiva ner potatisen i kastrullen och fyll på med öl, det skall helst vara en mörk öl typ Porter men det går också bra med en Lager , faktum är att det går faktiskt bra med nästan vilken sorts öl som helst ;-). Tänk bara på att fylla på rejält med öl så det inte blir för torrt. Låt det hela puttra en stund tills potatisen är riktigt mjuk. Servera med bröd . /Mecki Edited July 18, 2018 by Wiberg Bilder mannen :) 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob_bor Posted July 17, 2016 Share Posted July 17, 2016 Super bra tråd det här. En tomatsås som man antingen har färs, korv eller salami i och serverar med pasta. Tomatsås genom att först "bränna" lite tomatpuré tillsammans med olja och lök. Sedan fylla på med antingen krossade tomater heller skivade färska. Låt det stå och små puttra i helst 15 minuter. Krydda med buljongtärning , salt peppar och oregano. Lägg i korven, den iordning gjorda färsen eller salamin. Vi har på de senaste turen haft torkad färs med oss , både nöt och lamm. Det kräver ju iof att man blötlägger det lite innan. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MFI9 Posted July 18, 2016 Share Posted July 18, 2016 (edited) Otroligt lättlagat, mycket smak utan att vara starkt och perfekt för LCHF (vilket jag försöker hålla mig till) Lagom till 4 personer. Ingredienser: 4 st väl tinade kycklingfiléer eller 800g nöt/fläskfilé 2-3 msk Ajvar 2-3 msk tomatpure ¼ - ½ buljongtärning (kyckling/höns oavsett vilket kött som används) 2-4 msk Philadelfia färskost 2-4 dl vispgrädde beroende på hur mycket sås man önskar. Smör att steka i (inget jävla margarin !!) Peppar och salt efter behag, tänk på att buljongen är relativt salt, så smaka. Skär köttet i mindre bitar/tärningar och bryn i stekpanna. Lägg i tomatpuré och Ajvar och låt det fräsa lite med köttet. Tillsätt Philadelfia, grädde och buljong, koka ihop till önskad konsistens. Serveras med färska grönsaker. t.ex. tomat, gurka, sallad, finstrimlad kålrabbi… Tar ca 10-12 minuter att fixa. Edited July 18, 2016 by MFI9 Önskemål om bilder.... :-) 4 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Andreas.E Posted July 18, 2016 Administrators Share Posted July 18, 2016 Den här tråden är intressant för dom flesta av oss Så, som admin skulle jag gärna önska lite bilder till varje tips/recept 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Premium Member Lars 9k Posted July 19, 2016 Premium Member Share Posted July 19, 2016 (edited) Jeeprulle 2 pers 500g färs av valfritt slag 1/2 påse tacokrydda 6 skivor hamburgerost (jag tog med chilismak) 1 pkt bacon vitlökspulver, svartpeppar o chilipulver Blanda färs och tacokrydda, platta ut färsen till en tunn rektangulär platta. Gör det på ett folie av något slag så blir det enklare att rulla ihop. Lägg ut ostskivorna på hela plattan och rulla ihop den, klä in rullen i bacon. Krydda lite extra med valfri krydda. Jag tog vitlök, svartpeppar o chilli. (Som kocken i familjen har man med sig lite av varje) Grilla indirekt för att ge den en skonsam grillning! Vänd på rullen med jämna mellanrum. Skulle kunna pensla med glace om man vill. Den är klar när den är klar!! Serveras med kokt potatis o valfri sås! Skrivet av Lars 9k:s sambo och tillika hans offroadkock. Edited July 19, 2016 by Lars 9k 8 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob_bor Posted July 19, 2016 Share Posted July 19, 2016 Wrap I denna finns köttfärs, lök, tomat , fetaost och oliver. Sås är någon vitlöks variant. Glöm inte att värma wrappen före alternativt använd nybakat nan-bröd. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderators Wiberg Posted July 19, 2016 Author Moderators Share Posted July 19, 2016 Lars! Du är för bortskämd! . Den ser galet smaskens ut. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Premium Member Lars 9k Posted July 19, 2016 Premium Member Share Posted July 19, 2016 1 minut sedan, Wiberg sade: Lars! Du är för bortskämd! . Den ser galet smaskens ut. Absolut och hon är suverän på att dirigera också. Gör att jag klarar mig utan 35"! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderators Wiberg Posted July 19, 2016 Author Moderators Share Posted July 19, 2016 (edited) Mycket duktiga kockar runtomkring! Wraps är ju perfekt utpåturmat. Lätt att förbereda hemma oxå. Edited July 19, 2016 by Wiberg Skriveleif i vanlig ordning... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MFI9 Posted July 19, 2016 Share Posted July 19, 2016 1 timme sedan, Lars 9k sade: Jeeprulle 2 pers 500g färs av valfritt slag 1/2 påse tacokrydda 6 skivor hamburgerost (jag tog med chilismak) 1 pkt bacon vitlökspulver, svartpeppar o chilipulver Blanda färs och tacokrydda, platta ut färsen till en tunn rektangulär platta. Gör det på ett folie av något slag så blir det enklare att rulla ihop. Lägg ut ostskivorna på hela plattan och rulla ihop den, klä in rullen i bacon. Krydda lite extra med valfri krydda. Jag tog vitlök, svartpeppar o chilli. (Som kocken i familjen har man med sig lite av varje) Grilla indirekt för att ge den en skonsam grillning! Vänd på rullen med jämna mellanrum. Skulle kunna pensla med glace om man vill. Den är klar när den är klar!! Serveras med kokt potatis o valfri sås! Skrivet av Lars 9k:s sambo och tillika hans offroadkock. Glimrande! Full rulle i Strömsund ? Den där måste jag prova vid lämpligt tillfälle /M Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob_bor Posted July 21, 2016 Share Posted July 21, 2016 Pomfritts Glöm inte att det går utmärkt att steka pomfritts. Bifogar ingen bild. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderators Wiberg Posted July 25, 2016 Author Moderators Share Posted July 25, 2016 (edited) Varmrökt makrill på grillen Idag vågade jag mig på att testa en oppskrift jag har läst om flera gånger - att varmröka fisk på grillen. Det hela visade sig vara betydligt enklare än först antagit bara alla förberedelser var på plats - det var de så klart inte . Vad behöver man då? 1 stk båt - jag är väldigt svag för Yamarin eller Ryds, helst fullt trollingutrustad - fisket blir så mycket enklare då. I brist på båt eller vän med dylik går det bra att kustfiska makrillen just nu. Det minst spännande sättet - men antagligen billigaste - är att besöka fiskedisken. Makrillen brukar gå för ca 20kr/kg nu mitt i säsongen. Antal makrill per person blir svårt då de varierar väldigt i storlek men ca 3-400g hel fisk per gubbe brukar funka. Överbliven middagsmakrill funkar fint på brödskivan oxå. Träflis - jag täljde/ spikkade mina med hjälp av min nya favoritdings - Moraknivs Pathfinder - vilket skaft!!! Träflisen måste ligga i blöt i minst en timme annars börjar den brinna väldigt lätt ( upptäckte jag rätt fort ). Trä från Al/ Or, björk, ek, enbuske etc. Här är det nog bara att testa sig fram. Tillbehör: En ljummen/ lun potatissallad utan majonäs men med massa goda grönsaker i - sparris, rädisor/ reddik, rödlök, squash etc. Smaka till med god olivolja och balsamico. Färska örter gör sig i salladen oxå. Hur gör man då? Fisken ska grillas/ rökas på indirekt värme dvs så långt från värmekällan som grillen tillåter. Liten grill = väldigt lite kol och fylla på ofta, stor grill - fortfarande lite kol och fylla på ofta. En av förutsättningarna för att lyckas är att grillen har ett lock och att man kan regulera lufttillförseln Preppa grillen och tänk igenom hur du ska kunna hantera värmen - strypa luften, öppna locket etc. Fisken ska rundrensas, dvs inte filéas utan bara tas ur samt snittas ett par gånger i skinnet. Jag bara saltade och pepprade mina fiskar och hälde lite citronsaft på dem under rökningen, dvs en väldigt enkel förberedelse. Sen är det bara att tända grillen. När det glöder så där bra att man har lust att börja grilla så lägger man på fisken ( långt bort från värmen! ) och en näve av sina hemslöjdade rökspån. Och så tar man en pilsner och väntar på att slänga på en näve rökspån till, eventuellt lite mera grillkol. Om man har termometer på grillen så försök ligga under 150 grader. Har man inte termometer så får man vara aktiv med att öppna locket eller strypa luften. Blir det för varmt så får man makrillens svar på klassisk grillpølse - svart utanpå och iskall inuti - det funkar särdeles dåligt på makrill... Jag lät mina åka en timme ca. Det fina är att grillen blir som en ugn och man slipper vända fisken. Den blir klar på bägge sidor på en gång :). Då det var första gången idag och jag var lite skeptisk till det slutliga resultatet så slängde jag på ett paket Salsiccia oxå - better safe than sorry! Då är det bara att packa Overlandingkärran och styra mot havet, fiska, röka och njuta! Smaklig spis . Edited July 25, 2016 by Wiberg Missade en bild på Moras Skaft ;) 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Premium Member Lars 9k Posted September 26, 2016 Premium Member Share Posted September 26, 2016 Såg att forumets Chefskock @Wiberg använder Murika, ett "köksredskap" jag är både sugen och nyfiken på! Använder du den bara som den är över öppen eld, eller har du gasbrännare mm med dig ut i fält samt vilken storlek använder du? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderators Wiberg Posted September 26, 2016 Author Moderators Share Posted September 26, 2016 Jag gillar den bäst över öppen eld. Om man bygger ett litet bål som man sen matar med småpinnar när man behöver mer tryck så funkar den bäst. Om man ställer den så man har en lite svalare sida så kan man vila klart kött/ fisk där. Kom ihåg ett par rejäla Overlandingvantar bara . Har kört den på min Primus Atle oxå men det är i nödfall. Den funkar riktigt bra på klotgrill men jag har ju elverk i bilen så lite ont om plats till klotgrill... Oo. Menar att min är dryga 40cm men jag kan mäta och återkomma. Användningsområdet är hur brett som helst så löp å köp som dom säger . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Premium Member Lars 9k Posted September 27, 2016 Premium Member Share Posted September 27, 2016 Tackar för svar, då får det nog bli en Murika till kockan inför nästa säsong. Det blir kanske rent ut av ett redskap som jag blir lika förtjust i som grillen, ja jag har grill och lämnar elverket hemma, så det blir jag som brassar käk på den! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Premium Member Lars 9k Posted October 21, 2016 Premium Member Share Posted October 21, 2016 (edited) Tunnbröd på Muurikka 12st (jag kommer att göra 8st nästa gång för att få dom något större) 50g smör 5dl mjölk 1/2 paket jäst 1/2tsk salt 1msk honung 4dl grahamsmjöl 7dl vetemjöl Smält smöret och häll sedan i mjölken. Låt det ljumma till fingervärme. Rör ner i jästen och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Arbeta ihop degen tills den är smidig men lite lätt kladdig. Låt jäsa i ca 45min. Knåda degen smidig, dela den i 12 bitar och kavla ut till tunna kakor. Grädda på Muurikkan ca 1 min per sida, eller tills dom får FIN färg! /Hanna Edited July 18, 2018 by Lars 9k 4 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Premium Member Lars 9k Posted January 8, 2017 Premium Member Share Posted January 8, 2017 (edited) Tunnbröd med örter på muurikka 12 st tunna el 6 st lite tjockare 2 1/2 dl mjölk 25 g smör 1 tsk strösocker 1 tsk salt 1 msk finhackad färsk rosmarin el timjan (kan även använda torkad) 1/4 paket jäst ca 7 dl rågsikt Ljumma mjölken eller blanda ner den kall, låt i så fall degen jäsa lite längre. Rör ut jästen i lite mjölk innan du blandar i övriga ingredienser. Arbeta degen smidig. Låt degen jäsa minst 30 min. Arbeta degen och dela den i 12 el 6 delar beroende på o önskad tjocklek. Kavla ut till runda kakor, till en diameter på ca 13 cm. Nagga bröden. Stek dem på en "torr" muurikka ett par minuter på varje sida. Vänd ofta. /Hanna Edited July 18, 2018 by Lars 9k 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest munkensbilder Posted January 9, 2017 Share Posted January 9, 2017 Jag uppskattar god och vällagad mat och gör den med glädje på min gräsmatta på sommaren. Men på mina resor har jag inte riktigt tiden att göra mer än koka min potatis och grilla min köttbit. Såsen är oftast bara grädde, finhackad lök, honung samt soja. Men å andra sidan är det åxå en av det godaste jag vet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thony Posted January 12, 2017 Share Posted January 12, 2017 Tyvärr inga bilder men ska se om jag kommer ihåg och nästa gång jag lagar. Tortellini ca 3-4 port, men det brukar bar bli två när jag äter? Det här behövs 250g Tortellini kött smak Creme fraiche 2dl Creme Bonjour Blue (grönmögel ost) 100g Koka Tortellini enligt påsen. häll det sen i durkslag/sil lägg Creme Frache i kastrullen+Creme Bonjour Blue rör tills allt har smält ihop häll i Tortellinin rör om. jag brukar krydda med paprikapulver + stark Cayenpeppar till min portion smaklig måltid. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thony Posted February 1, 2017 Share Posted February 1, 2017 (edited) On 2017-01-12 at 2:19 PM, Thony said: Tyvärr inga bilder men ska se om jag kommer ihåg och nästa gång jag lagar. Tortellini ca 3-4 port, men det brukar bar bli två när jag äter Det här behövs 250g Tortellini kött smak Creme fraiche 2dl Creme Bonjour Blue (grönmögel ost) 100g Koka Tortellini enligt påsen. häll det sen i durkslag/sil lägg Creme Frache i kastrullen+Creme Bonjour Blue rör tills allt har smält ihop häll i Tortellinin rör om. jag brukar krydda med paprikapulver + stark Cayenpeppar till min portion smaklig måltid. Har nu köpt allt jag behöver för tortellini bilder kommer snart, sen blir det fläskkotletter, efter det så kommer barnens och pappas överraskning med beasås alla maträtter kan med för del frysas in, dessa rätter är inte för de som är rädd om vikten, men jag tror inte det är ett problem för de flesta av er, bar för oss som kör lastbil:) Edited February 2, 2017 by Thony Bilder som lovat. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderators Wiberg Posted February 1, 2017 Author Moderators Share Posted February 1, 2017 Vi glädjer oss Thony! Allt som gör matlagningen lättare/ mer spännande/ mer frestande är ju alltid välkommet. Med vår vanliga tur när vi är ute och kör är inte kalorier något problem - det ska grävas, vinchas, huggas ved, jagas ungar, slåss med Tigrar etc. Vi behöver alla kalorier vi kan få tag på . 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Premium Member Lars 9k Posted February 1, 2017 Premium Member Share Posted February 1, 2017 3 timmar sedan, Thony sade: Har nu köpt allt jag behöver för tortellini bilder kommer snart, sen blir det fläskkotletter, efter det så kommer barnens och pappas överraskning med beasås alla maträtter kan med för del frysas in, dessa rätter är inte för de som är rädd om vikten, men jag tror inte det är ett problem för de flesta av er, bar för oss som kör lastbil:) Frysa in är ju fusk, skall ju kunna lagas ute ju....? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now